Хамас започва да освобождава заложници

Това ще стане през следващите дни
31 окт 2023 21:52, Стела Стоянова
16
Хамас започва да освобождава заложници
Снимка БГНЕС, архив

Палестинското радикално движение Хамас ще освободи няколко чуждестранни заложници през следващите дни. Представителят на бойното крило на движението "Езедин Ал Касам" Абу Обейда заяви това във видеоклип в своя канал в Телеграм, пише БГНЕС.

"Информирахме посредниците, че през следващите дни ще освободим няколко чужденци", каза той.

По-рано Си Ен Ен съобщи, че водените от Катар преговори за заложниците на Хамас са постигнали значителен напредък, но остават големи пречки.

Хамас се зарече да превърне Газа в гробище за израелските военни.

"Информирахме посредниците, че ще освободим определен брой чужденци през следващите няколко дни", заяви Абу Обейда, говорител на бригадите "Езедин Ал Касам", в телевизионно обръщение.

Смята се, че в момента Хамас държи около 240 заложници в Ивицата Газа, след като на 7 октомври бойната групировка нападна общини в южната част на Израел, предизвиквайки ожесточена бомбардировъчна кампания и наземно навлизане на израелските военни на територията.

До момента са освободени петима заложници, включително четирима след преговори по дипломатически канал и един след операция на израелската армия. Съобщението бе направено в момент, когато международните организации предупредиха за нарастващите кръвопролития и хуманитарната криза в Газа, в ден, в който израелските войски и бойците на Хамас водиха "ожесточени сражения" в северната част на ивицата.

"Газа ще бъде гробище за врага, неговите войници и неговото политическо и военно ръководство", заяви Обейда.

Военните самолети продължиха да нанасят непрестанни удари по Газа, където управляваното от Хамас министерство на здравеопазването съобщи, че досега са загинали 8525 души, включително над 3500 деца.

По-късно министерството съобщи, че най-малко 50 души са загинали при израелска бомбардировка на бежански лагер в северната част на Ивицата Газа днес.

Израелските военни потвърдиха, че са нанесли удар по бежанския лагер „Джабалия“ в Газа, като заявиха, че операцията е успяла да убие ключов командир на Хамас, свързан с нападението на палестинската войнствена групировка срещу Израел на 7 октомври.

"Ликвидирането му беше извършено като част от широкомащабен удар по терористите и терористичната инфраструктура, принадлежащи към Централния батальон "Джабалия", който беше поел контрол над граждански сгради в град Газа", заявиха военните. Те имаха предвид Ибрахим Биари, командир на Централния батальон "Джабалия" на Хамас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Хамасзаложници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Жиката преди 7 месеца
Запада потъва и ние с него.Голяма немска стройтелна корпорация обяви банкрут.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хамас нямат братя, освен други джихадисти. Сред отвлечените заложници има узбеки, казахи, турци. Има и доста китайци, бразилци, руснаци, аржентинци - все сравнително влиятелни държави в Брикс и ООН. За канадците и европейците да не говорим, доста немци, австрийци, датчани - държави, които приютиха милиони араби и в момента са меко казано бесни. Хамас наистина си издействаха смъртната присъда.
9
0
 
0
 
! Отговори
Биби преди 7 месеца
Това е чудесно! Аз ще освободя хиляди арабухи от земните им мъки !
8
1
 
0
 
! Отговори
ЧИСТКА В ГАЗА преди 7 месеца
Хамас са изпокриха като плъхове в подземията
7
2
 
5
 
! Отговори
Дядо преди 7 месеца
Защо Египет не отваря границите? Самите мюсилмани се мразят. Да избиват братя и ти да се правиш че не виждаш. Една вяра са. Вяра за която живота на брат ти не е важен.
6
1
 
10
 
! Отговори
Trepach преди 7 месеца
Големо трепване става. Израел бие по въздух, по суша и по море. Няма бягане на терористите, защото няма къде да се дянат.
5
0
 
16
 
! Отговори
Popо преди 7 месеца
Голяма грешка от страна на Хамас да нападнат така лекомислено ! Евреите не прощават подобни неща. Много жалко за невинните жертви от двете страни!
4
13
 
5
 
! Отговори
Тео преди 7 месеца
Еххх Юда, Юда ... хайде замисли се, защо твоите рано или късно ги гонят отвсякъде. Сигурно защото сте много хубави
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Тео. Глу.пости си написал.
2
6
 
20
 
! Отговори
Юда преди 7 месеца
Ха-ха-ха, гнусни терористи, Газа ще бъде гробище за шалвари, не за евреите. Само гледайте
1
13
 
11
 
! Отговори
Тео преди 7 месеца
Общо 240 заложника. На ден Израел убиват 480 деца(източник Кимдотком). За едните нито дума, за другите - вой до небесата. Явно едните не се считат за хора. Но рано или късно всеки си плаща за гяволъка.