СЗО: Болниците в Газа са като филм на ужасите

Работят само половината от тях
1 дек 2023 18:56, Стела Стоянова
33
СЗО: Болниците в Газа са като филм на ужасите
Снимка БГНЕС, архив

Още преди възобновяването на боевете в Газа след едноседмично примирие, здравната система на страната беше почти унищожена, а болниците приличаха на "филм на ужасите", заяви Световната здравна организация (СЗО), предаде АФП.

Когато израелските бомби отново започнаха да валят върху обсадената палестинска територия, служители на СЗО в Газа предупредиха, че положението в здравеопазването там вече е "катастрофално".

"Изключително сме обезпокоени от възобновяването на насилието", заяви Ричард Пиперкорн, представител на СЗО в палестинските територии. По думите му "здравната система в Газа вече е осакатена от продължаващите военни действия".

"Тя не може да си позволи да загуби още болници."

Интензивните боеве избухнаха отново, веднага след изтичането на едноседмичното примирие между Израел и Хамас.

Понастоящем само 18 от 36-те болници в Газа функционират в минимална или частична степен, като трите основни болници в северната част на страната едва функционират, каза Пиперкорн.

В южната част на Газа 12 болници функционират частично, но са "изключително претоварени", каза той, като посочи няколко, в които пациентите са два или три пъти повече от леглата.

Всички болници страдат от недостиг на консумативи, гориво, храна и дори вода, каза той, и има "спешна нужда" от постоянен приток на помощ, "за да се поддържат в добро състояние".

Капацитетът на болничните легла в Газа е намалял от 3500 на само 1562, въпреки че нуждите са нараснали неимоверно, каза той и добави, че са необходими поне 5000 легла.

"Здравните служби изнемогват", каза Роб Холдън, старши служител на СЗО за извънредни ситуации, който също говори от Газа.

Той заяви, че през последните дни той и други служители на СЗО са посетили болницата "Ал Ахли" в град Газа - сравнително малка болница, която изведнъж се оказва единственият център за приемане на пациенти с травми в северната част на страната.

"Това е като филм на ужасите", каза той.

Той описа пациентите, които покриват пода, "с най-травматичните наранявания, които можете да си представите".

"Няма място за правостоящи. Подът е просто залят с кръв и пациенти, които лежат и чакат да получат животоспасяваща помощ."

Пациентите получават най-добрите възможни грижи, казва той, но тъй като много от служителите са били убити или са избягали със семействата си, няма достатъчно хора, които да се грижат за тях, нито достатъчно консумативи.

В същото време персоналът се бори с нарастващия брой мъртви.

"Това се прави с възможно най-голямо достойнство, но въпреки това телата са подредени на паркинга отвън", казва Холдън.

Той каза, че се е събудил, когато бомбите отново са започнали да падат, и си е помислил за лекарите, с които е прекарал последните няколко дни, "знаейки много добре с какво ще се сблъскат".

Тези медици, каза той, ще се сблъскат с "най-ужасяващата сцена, тъй като днес в болницата се появяват жертви, които вероятно са десетки, ако не и стотици, и знаят, че ще направят всичко възможно, но това няма да е достатъчно".

"Бомбите трябва да спрат." /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: СЗОболнициГаза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Дядо преди 4 месеца
Отделно си задайте въпроса защо никой съсед или изповядваш същата вяра не им помага? Явно самите араби не ги харесват.
27
0
 
2
 
! Отговори
Дядо преди 4 месеца
Не вярвам да е по зле от клането в Батак. И не само Батак.
26
0
 
2
 
! Отговори
ШиЗиО : преди 4 месеца
Жътва е...Рай за Биг ФармаФията!Нищо лично,просто бизнес!
25
6
 
8
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 4 месеца
А видяхте ли как ДВАМА от Хамас слязоха от една кола и започнаха да стрелят по невинни хора Израел защитава държавата си хората си от терористите
24
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Евреите се самозабравиха понеже САЩ ги подкрепя , Германия мълчи, само Ердоган говори,палестинците искат държава, това трбва да го решат великите сили, засрамете се и какво става,всички емигранти идват у нас.
23
5
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
Ами да бяха мислили терористите, когато нападнаха Израел на 7 октомври.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Биби Нетеняху е знаел цяла година преди 7.10.2023 какво планират Хамас. Обсъждат го по Rising the Hill. Всичко ще излезе наяве.
21
3
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Нов Нюрнбергски процес за евреите, участвали в тоя геноцид! Евреинът Хитлер го няма, Нетаняху обаче е тук.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Айнщайн не е бил Ционист.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Веселинъ 7112136860 "Не сано в Израел ,но в целият свят евреите са съвременни хора и нямат нищо общо с никакви циобиз и,антиционизми и подобни.Кой е ционист?" Изброените от теб са Ционисти. Искат Еврейската държава Израел на всяка цена, дори на цената на Геноцид над 2 милиона палестинци. Ционистите са Евреи, но не всички Евреи са ционисти.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Веселинъ 7112136860 "Държавста Израел не се исновава на заграбена от евееи земя,а на закупена ит Великобритания и дори оалестинци земя." Тази земя НЕ е и Никога не е била на Британците. Там са окупатори, също като ционистите. Османската Империя е приютила бягащите от Гоненията в Европа евреи, евреи Семити, не Ашкенази. Сегашните заселници, избиващи палестинци и крадящи земята им дори не са Семити и Нямат Никакво право на тази земя.
17
3
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 месеца
Да внеса малко ясбота.Не сано в Израел ,но в целият свят евреите са съвременни хора и нямат нищо общо с никакви циобиз и,антиционизми и подобни.Кой е ционист? Харисън Форд? Нинолас Саркози? Леа Коен? Анжел Вагенщайн? Леонел Меси? Биджит Бардо? Ако Израел бе ционистка държава,то защо на теритирията й живеят два милиона гнусни палестинци? Не си пълнете главите с някакви евтини пропаганди.Освен това не евреите,а арабите си унищожиха Палестината,защото вместо да отидат да се бият пушат хашиш?
16
1
 
2
 
! Отговори
до 10 Анонимен преди 4 месеца
90 % от написаното от теб е невярно, но ще обясня само най-важното: точно ортодоксалните евреи правят всичките проблеми и заради тях кръвопролитието не спира. Веднага след 7 октомври една министърка от тяхната партия беше ходила в болницата при ранените и я бяха изгонили...
15
3
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 месеца
До коментарист 15. Държавста Израел не се исновава на заграбена от евееи земя,а на закупена ит Великобритания и дори оалестинци земя.От оравна гледна точка палестинците никога не са били собственници на тази земя.Нещо повече.Независимо от злостирниците каквито са палвстунците Държавата Израел даде шанс и на територията й живеят два милиона палвстинци. В Амяна на това палестинците изнасилват и обезглавяват израелски бебета.Това е краят на цънгърският катун Палестина.Да живее Израел!
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен Ционистите искат Еврейска държава. Но земята, на която се намира вече е заселена. И Ционистисе се опитват вече 75 години или да изселят местните, или да ги избият.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен"Ти май не знаеш какво е ционизъм?"Ционизмът (на иврит: צִיּוֹנוּת‎, МФА: t͡sijo̞ˈnut, от Цион) е национално движение на евреите, обявяващо се за възстановяване на еврейската държавност на територията на древния Ерец Израел (приблизително съответстващ на Ханаан, Светите земи или Палестина).Тези хора се заселиха в Палестина, с разрешението на британските власти. Установиха режим на Апартейд на местното население, подобен на този в Южна Африка.
12
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путанин защо не отиде
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен - 11 Ти май не знаеш какво е ционизъм?
10
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ционистите в Израел ще си платят, това е сигурно. Далеч не всички евреи подкрепят Ционизма. А в Израел полицията бие ортодоксални евреи, защото не подкрепят политиката на Геноцид спрямо палестинците. Палестинците са Араби, истински Семити. Ционистките заселници са бели европейци, ашкенази, потомци на Хазарския Хаганат, приел Юдаизма за държавна религия. Думата Анти-Семитизъм тук е пълна Подигравка. А да сравняваш палестинците с Нацисти е Върховна Наглост.
9
4
 
2
 
! Отговори
веселине, преди 4 месеца
ти си *** с претенции. В талмуда им пише черо на бяло "Евреинът има право да прави кекс с дете, стига то да е навършило 9 години". Хвани едните, удари другите!