Грета Тунберг застана плътно на страната на Палестина

Обвини Израел в геноцид
5 дек 2023 20:45, Нели Христова
52
Грета Тунберг застана плътно на страната на Палестина
Снимка: БГНЕС

Грета Тунберг обвини Израел, че извършва военни престъпления и геноцид в Ивицата Газа, като поиска да се сложи край на "непростимото насилие" дни след като израелските сили възобновиха атаките срещу палестинската терористична групировка Хамас, съобщи "Политико".

"Ужасяващите убийства на израелски цивилни граждани от страна на Хамас по никакъв начин не могат да легитимират продължаващите военни престъпления на Израел", заяви шведската активистка. "Геноцидът не е самозащита, нито пък по някакъв начин е пропорционален отговор".

Тунберг, която Израел осъди за това, че публично показва подкрепата си за палестинската кауза, отвърна на обвиненията, че нейното активистко движение "Петъци за бъдеще" се е "радикализирало" или "превърнало в политическо".

"Ние винаги сме били политически, защото винаги сме били движение за справедливост", написа тя. "Солидарността с палестинците и всички засегнати цивилни граждани никога не е била под въпрос за нас".

В пламенната статия, написана заедно с други членове на групата "Петъци за бъдещето на Швеция", Тунберг осъди шведското военно сътрудничество с израелски оръжейни компании, което според нея "прави Швеция съучастник в израелската окупация и масовите убийства".

"Искането да се сложи край на това непростимо насилие е въпрос на основна човечност и ние призоваваме всеки, който може, да го направи", каза Тунберг. "Мълчанието е съучастие. Не можеш да бъдеш неутрален по отношение на разгръщащия се геноцид."

Тунберг спомена и рязкото увеличаване на антисемитските и ислямофобските прояви по света, включително в Швеция, където лидерът на крайно десните Шведски демократи Джими Окесон наскоро предложи да се разрушат джамии и където група протестиращи изгори израелското знаме близо до синагога в Малмьо.

"Това е неприемливо", каза тя. "Ние безрезервно осъждаме всички форми на дискриминация, включително антисемитизма и ислямофобията".

Миналата седмица Израел поднови офанзивата си в Газа, след като примирието между Израел и Хамас се провали. Офанзивата, започнала в отговор на изненадващото нападение на самата "Хамас" срещу Израел, при което загинаха над 1200 души, досега е отнела живота на повече от 15 000 палестинци по данни на Палестинската автономия и на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
до предния преди 5 месеца
Що си сложи сам плюс?
21
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пропорционален отговор означава израелската армия да изнасилва арабки пред мъжете им, да гори бебета във фурни, да реже ръце и крака на баби и да отвлече има няма 200-300 цивилни. После да поиска палестинците да се самоубият и да изчезнат от лицето на земята. Това направиха и поискаха Хамас. Ааа, и отделно, междувременно 3-4 съседни на палестинците държави да им стрелят всеки ден по 200-300 ракети, ей така за забавление.
20
3
 
6
 
! Отговори
Евала преди 5 месеца
Е ,пък как всички отпадъци все са на една страна - екорекетьори, палестинофили, путинофили, мултикултуралисти, ***, ЛГБТ и пр.?!
19
0
 
9
 
! Отговори
Кирчо преди 5 месеца
Тая па ко ни я показвате ? Едуар Сноудън, Джулиан Асандж....... и т.н. не ги споменавате.... що тъй бе !
18
3
 
12
 
! Отговори
Бойкот на ОLX преди 5 месеца
Сега гоите ще свият сармите на това недотакованото...
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много по християнски е постъпила, впрочем както гaнчo првославния тука, къде ходи да вика за джaгaлитe дето допреди 100 години са клали баба му и дедо му и дето до 1858ма година бугарина не е имал статут на човек у Османската империя... Когато затъпяванетoи разделението достигне подобно ниво в Европа, винаги идват ония отдолу и ги завладяват... И после още 5 века дарк ейдж...
16
3
 
14
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 месеца
Доколкото си спомням, това дете беше диагностицирано с ментал дисордер...
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Агресивният наивитет без дълбоки познания най- лесно се употребява за м.р.ъсни цели.
14
0
 
11
 
! Отговори
Грета Тунберг преди 5 месеца
До 2029 всички китари трябва да са електрически!
13
2
 
12
 
! Отговори
Ха ха ха до 8 преди 5 месеца
НАЙ- ЛЕСНО СЕ ЛЪЖЕ МЛАД ЧОВЕК. ФАКТ. НЯМАТ ДОСТАТЪЧНО ЖИТЕЙСКИ ОПИТ И НА ВСЯКО НЕЩО ВЯРВАТ.
12
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По каква причина палестинците извършиха зверства в Израел. Каквото са търсили -това са намерили.
11
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво на Грета! Каза истината момичето.
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Идеализмът е болест, и то - заразна за млади, наивни душици, живеещи в демокрация на запад, които смятат че всичко в света е въпрос на пожелаване и хубави думи! Да, ама Не. Даже и не се усещат как ги използват, докато обсебят света с агресивната си религия и после гретчовците стават ненужни. Щото държавите им са завладени. Джамиите са им повече от хранителните магазини.
9
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Горкото аутистче! Дано не и се случи да поживее сред миролюбиви палесинчета.
8
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
море яйчниците да ти изсъхнат. Шийката на матката тиуй да не посрешне, глътне армагана и изпрати госта къде сабалем.
7
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Младежта не търпи несправедливост, а хората се политизират, когато ги лъжат.
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ГРЕТА ЗАЩО НЕ ПРОТЕСТИРА СРЕЩУ ОТВЛИЧАНЕТО НА МОМИЧЕТА В ТЕКСАС, НАПРИМЕР, ТАМ БИЛО ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ, ДНЕС ГО КАЗА ПО БНТ ПИСАТЕЛЯТ М. ПОПОВ, КОЙТО РАБОТИ ТАМ?
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тя...че се взе много на сериозно го разбирам....не разбирам това че се опитват на Нас да я представят като пример за подражание..
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И ся мен как да не ме е гнус да подкрепям Палестина, като знам, че тая *** се е иззакалла на метеното и по тая тема?
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ислямофобия ли??? Дали ще говорят същото стотиците изнасилени малолетни момичета в Германия например?.? Грета само яла мекото на хляба и хал хабер си няма, горкото, от реалността. Да летиш в облаците е до време. После се пада тежко от високо.