Войната в Газа ще се проточи месеци

Тя утроява бюджетния дефицит на Израел
26 дек 2023 22:00, Анисия Иванова
16
Войната в Газа ще се проточи месеци
Снимка: БГНЕС, архив

Войната в Газа ще се проточи още месеци, предупреди началникът на израелския генерален щаб Херци Халеви.

Той потвърди, че целта на израелците е да се доберат до ръководството на групировката "Хамас", отговорна за избиването на повече от хиляда израелци при нападението от 7 октомври.

Осемдесет дни по-късно броят на жертвите в Газа наближава 21 хиляди. През последното денонощие бойните действия са съсредоточени в Джабалия и в южния град Хан Юнис.

Министерството на финансите на Израел съобщи, че войната в ивицата Газа ще струва на страната допълнителни 14 млрд. долара през следващата година, което ще увеличи бюджетния дефицит почти три пъти.

Съобщението на министерството от понеделник беше представено на брифинг в Кнесета или парламента от Итай Темкин, заместник-министър на бюджета на министерството.

Допълнителните разходи за войната през следващата година ще доведат до почти трикратно увеличение на бюджетния дефицит на Израел, добави Темкин, като прогнозира, че войната ще продължи до февруари 2024 г.

Допълнителните разходи, възлизащи на 50 млрд. шекела (14 млрд. долара), се разделят на 30 млрд. шекела (8,3 млрд. долара) за сигурност и още 20 млрд. шекела (5,6 млрд. долара) за граждански и други разходи.

На 4 декември министерството преразгледа оценката си за разходите за войната в ивицата Газа до 191 млрд. шекела (51 млрд. долара) за текущата година.

Предишните оценки на министерството посочваха 163 млрд. шекела (44 млрд. долара). Тези оценки бяха предшествани от допълнителни 8 млрд. долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: войнаГазаизраел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бахтоя геноцид, бе май*на:))..от 100.000 станаха 2.3 млн, и това по официалната статистика на ООН. И виагра да им внасяш, по-малко ще се множат. Само *** и плъховете в каналите някога са постигнали такъв резултат. И отделно, къде са им мъжете, големите алахакбаровци, дето клаха деца и изнасилваха жени? Стоят в дупки и се вайкат май. Нали искаха война и я започнаха, къде са сега мъжлетата?Онзи ден даже саудитския крал им каза: не ни питахте като почнахте атентатите, сега защо искате помощ?
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
израел се проточи като свинско черво
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ВОЙНАТА В ГАЗА ВОДИ ДО ФАЛИТ НА ИЗРАЕЛ, ТОВА Е ЦЕЛТА. ИЗРАЕЛ СТАВА ЗАВИСИМ ОТ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ще се проточи. това са 50.000 плъха, скрити в канали и още 300.000 помагачи, които им носят храна и оръжия.
5
5
 
6
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
На 6/10 бе тихо и спокойно, навечерието на мирен договор между Израел и Саудитска Арабия, четвърт милион палестинци работеха постоянно в Израел. Но за терористите от Хамас и ятаците им в Газа това би означавало отдалечавене от висшата им цел да унищожат Израел и затова го нападнаха непровокирано, заклаха над 1000, отвлякоха над 200, танцуваха върху труповете им с баклави в ръцете. Израел им отвръща заслужено и не бива да спира, докато не отстрани смъртната заплаха на терора.
4
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това в Газа не е война, а геноцид. Убити са над 20 000 мирни граждани, голяма част от които деца.
3
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хамас разбраха значението на поговорката - да бе мирно седяло, не би чудо видяло!
2
20
 
6
 
! Отговори
Анализатор преди 4 месеца
Това е добра новина.Равините няма да оставят жив ни един палестински циигааниин.После обаче трябва да продължат и с другите и така до Масква!
1
9
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
Израел няма избор.Или унищожава "ХАМАС",или престава да съществува като държава.Дефицита и продължителността на бойните действия са без значение.