Casablanca / Казабланка (1942)

Филмът, в който всеки може да открие по нещо от себе си
19 окт 2009 16:22, Петя Славова
1
Casablanca / Казабланка (1942)
Снимка: IMDB

marty.blog.bg

Втората Световна война. Европа е в пламъци. Нацистките танкове и ботуши газят наред.

Единственото спасение е бягство към Америка, което обаче минава през перлата на Френско Мароко – Казабланка и... нощния клуб на Рик Блейн (Хъмфри Богарт) – американски изгнаник, бивш контрабандист на оръжие и човек, който може да осигури изходна виза през океана.

Неговото колоритно съжителство с шефа на полицията, капитан Рено (Клод Рейнс), внезапно е прекъснато от гестаповците, тъй като на африкано-френска земя се намира един от водачите на Европейската съпротива – Виктор Лазло (Пол Хенрийд), който пътува с красивата си съпруга – Илза Лунд (Ингрид Бергман).

Оказва се, че тя е голямата парижка любов на Рик, която навремето го е зарязала в последния момент...

Рик Блейн е човек, който не помни снощи, защото е твърде отдавна и не прави планове за довечера, защото е твърде далече.

Определено не е красавец, но притежава особен чар и при появата му в бяло сако с черна папионка всички представителки на нежния пол моментално онемяват.

Интелигентен, с остър ум и още по-остър език, от който непрестанно се леят цинизми, той се интересува само от една единствена кауза – самият той.

„Казабланка” е уникален филм! Страхотно съчетание на точно дозирана и нито за момент не изпадаща в пристъпи на сълзлива мелодраматичност любовна история, невероятен, непрестанно бъкащ от цинизми диалог и истинска драма на изконни човешки ценности.

Да се отдадеш докрай на една кауза, да се пребориш със собствените си чувства и чуждата безчувственост – това са само някои от темите, които се засягат достатъчно, за да се замисли сериозно човек.

„Казабланка” е филм, в който всеки може да открие по нещо за себе си, защото той разказва за нещата от живота – нещо ужасно субективно, но и адски вълнуващо.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
ani преди 13 години
Шедьовър в киното...
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
мдааа, а имаше кино