За Серджо Леоне и истинския вкус на киното

21 години от преждевременната смърт на режисьора
6 яну 2010 10:08, Петя Славова
2
За Серджо Леоне и истинския вкус на киното
Франческа Леоне на фона на образа на големия режисьор. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

От kastel.blog.bg

На 3 януари преди 81 години е роден един от най-големите режисьори в историята на киното– Серджо Леоне.

Миналата година се навършиха 20 години от неговата преждевременна смърт.

Леоне се появил на белия свят на 3 януари 1929г. в Рим в семейството на известен италиански кинорежисьор.

На младини дълго време чиракувал като помощник на знаменити майстори на киното, сред които бил и Виторио де Сика, преди да му поверят да заснеме епичната драма „Родоският колос” (1961).

Филмът не впечатлил особено нито зрителите, нито критиците, поради което успехът на следващата творба на Леоне бил посрещнат с огромна изненада.

Става въпрос за легендарния днес „За шепа долари” (1964), чрез който неизвестният италианец пренесъл сред дивия запад историята, разказана от японския режисьор Акира Куросава в неговия филм „Телохранител”.

Главната роля в него той поверил на Клинт Истууд, чиято звезда току-що започнала да изгрява след успешното му участие в многосериен телевизионен уестърн.

Американският актьор се превъплътил великолепно в образа на „човека без име”, подвизаващ се в малък град, раздиран от кървавата вражда между местните кланове.

Съгласявайки се да работи ту за едните, ту за другите, циничният каубой всъщност преследва през цялото време собствените си цели.

Филмът имал огромен успех основно в Европа, но до Америка славата на Леоне така и не достигнала, защото бил забранен за разпространение там, заради проблем с авторските права – на Куросава не се харесал много фактът, че неговият самурайски сюжет бил превърнат в уестърн.

Парадоксално е, но борейки се с прекалената психологичност на филмите по онова време, Леоне създал филм, който бил изграден изцяло върху психологичното напрежение, на мъчителното очакване, което внезапно се взривява с бърза и кървава развръзка.

Черният хумор, натурализмът и епичността се харесали особено много на публиката и особено на изкушените от киното зрители.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
frank преди 14 години
Леоне е най-добрия в жанра!
1
0
 
1
 
! Отговори
John117 преди 14 години
Много добър материал, за един ОГРОМЕН титан, чийто успехи и досега никой не може да повтори.