Военни игри и Човекът, който ги спря

В Амстердам бе открит най-големият фестивал на документално кино
26 ное 2009 11:36, Петя Славова
0
Военни игри и Човекът, който ги спря
Снимка: www.idfa.nl

от kastel.blog.bg

С представяне на полския филм „Военни игри и Човекът, който ги спря” бе открит 22-ия международен фестивал на документалното кино в Амстердам.

От 19 до 29 ноември ще бъдат прожектирани 300 документални филми, селектирани от общо 2600 представени за участие заглавия.

Този фестивал е един от най-важните форуми на световното документално кино. Бихме могли да го сравним със значението, което има кинофестивалът в Кан за игралното кино.

Филмите в Амстердам са групирани в три големи секции: конкурсна програма (за ленти с продължителност над 1 час, от 30 до 60 минути и до 30 мин.), извънконкурсна програма и специална селекция.

Заглавията от последната секция са разделени на няколко направления (например, документални филми за частния живот на хората от развиващите се страни или документални филми, избрани за представяне пред младежка аудитория от 14 до 18 години).

Сред филмите, предназначени за извънконкурсно представяне има цяла секция за деца от 8 до 13 години, а така също и рубрика Топ -10 (тази година тя бе съставена от Ейял Сиван, фотохудожник, публицист и документалист от израелски произход).

Извън конкурса ще бъдат прожектирани и експериментални филми, обединени под общото заглавие „Парадокс”, които излизат извън традиционните рамки на кинодокументалистиката.

Вижте още

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари