Как влияе Фейсбук на настроението ви?

Kamen Kanev @doktori.blog.bg 5 юни 2014 09:33
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
0
1981
 Случвало ли ви се е никой да не сподели или хареса статуса ви във Фейсбук? Какво изпитахте – раздразнение, самота или може би дори гняв? Дори и точно на вас да не ви пука от такива работи се оказва, че такива усещания биват провокирани в много хора в подобни ситуации, пише сайтът Dnes.bg.
 
Според проучване, проведено от изследователи от Университета в Куинсланд, Австралия, хората, които биват игнорирани в социалната мрежа, имат понижени нива на усещането за принадлежност, самочувствие, контрол и в по-малка степен намират смисъл в съществуването.
 
В опита си да разберат връзката между чувството на самота и Фейсбук, изследователите провеждат две проучвания с общо 76 студенти по психология от Университета в Куинсланд. 64,5% от участниците са жени, а останалите – мъже.
 
В едното проучване на половината участници е позволено да публикуват в социалната мрежа, докато другата половина нямат тази възможност в период на два дни.
 
Проучването установява, че публикуването във Фейсбук оказва негативен ефект върху изпълнението на задачите. Данните сочат още, че присъствието там, без да има някаква активност по отношение на споделянето, намалява усещането на човек за принадлежност и смислено съществуване.
 
При второто проучване на всички участници е позволено да публикуват във Фейсбук. Половината от тях не получават обратна връзка от своите „приятели“ относно публикациите си, никой не отразява тяхното съществуване.
 
При групата, получила обратна връзка на публикуваните материали, хората чувстват удовлетворение. От друга страна тези, които не получават обратна връзка, започват да се чувстват отритнати, невидими, по-малко важни.
 
Още:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари