Промениха бюджета. За първи път от Виденов насам

И леви и десни критикуваха, но натиснаха различни копчета
17 юни 2010 14:27,
154
Промениха бюджета. За първи път от Виденов насам
Снимка: БГНЕС

Със 120 гласа „за“ и 51 „против“ парламентът прие актуализацията на бюджета. Това е първият случай на промяна в сметките на правителството по средата на годината от правителството на Жан Виденов до сега.

Въпреки че десницата подкрепи актуализацията на бюджета, а левицата гласува „против”, голяма част от критиките им съвпаднаха.

„Новата българска история не познава бюджетна година, която да е провалена още в първите месеци”, започна речта си лидерът на БСП Сергей Станишев. Той припомни изказванията на управляващите преди няколко месеца, че старият бюджет е безалтернативен и най-добър в Европейския съюз. „Ето че сами стигнахте до алтернатива”, посочи бившият премиер.

Една от основните критики на соцлидера към новите сметки на мнозинството е за планираните над 1 милиард и 200 милиона лева за непредвидени разходи. Според Станишев сумата не е мотивирана достатъчно добре и предоставя на правителството „резерв, който да харчи на тъмно”.

Срещу този резерв се обяви и съпредседателят на „Синята коалиция” Мартин Димитров. По думите му сумата за непредвидените разходи може да бъде намалена и просто да се харчи по-малко.

Димитров попита защо актуализацията предвижда 116 милиона лева субсидия за тютюнопроизводителите. Сметката показвала, че това са между 1200 и 1400 лева на тютюнопроизводител. В същото време се намаляват парите на здравното министерство например.

„Дайте ми икономическа логика това да се случи. Това е предизборно обещание на ДПС, което ГЕРБ спазва, така ли?”, обърна се към партньорите си Димитров.

Той упрекна правителството, че харчи прекалено много. Разходите са нараснали с 5 милиарда – от 22 млрд. лева преди актуализацията на 27 млрд. сега, посочи депутатът.

Тук Димитров удари най-верния съратник на премиера Бойко Борисов – вицепремиера Цветан Цветанов, защото най-големите министерства не свивали разходите си.

Димитров призова за проверка, в която да участват и чужди експерти, за наличието на дублиращи структури. „Дали например МВР няма дублираща администрация?”, реторично попита той.

Сергей Станишев не пропусна да се похвали с големия фискален резерв, който правителството му е оставило, и да разкритикува предвиденото намаляване на допустимия праг от 6,3 на 4,5 милиарда.

„Стига се до едни минимуми, които вече са рискови за финансовата стабилност. Ресурсите на фискалния резерв не са безплатни, както се твърди от управляващите. Няма безплатни неща в живота. Цената може да се окаже твърде висока, ако се пресметнат всички разходи по възстановяване на доверието към българската монетарна политика”, посочи Сергей Станишев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


154
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
1
 
! Отговори
Каров преди 13 години
Изобщо не мога да си представя какво можеше да се случи с България дес ако крадливите Симеон и Сергей не бяха натрупали 8.2 млрд.лв. резерв.
146
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
коментар 140 е мой...и сега виждам че тук един много заблуден оптимист е скочил на минуса -:))) надявам се да е грешка защото виждам че доста са ме подкрепили...ама да...та нали когато фактите говорят и боговете мълчат...
145
0
 
2
 
! Отговори
Пламен преди 13 години
*** викай на майка си че те е родила,а не те е абортирала.
144
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това означава, че не си вярващ.
143
0
 
1
 
! Отговори
присмехулник преди 13 години
Това значи, че имам и своите съмнения във връзка с Началото...Това е така най вероятно защото не познавам достатъчно добре религията, но интуитивно съм откъм страната на вярващите. Така че, при мене въпросът стои -съм или не, а не малко или много? :)
142
2
 
0
 
! Отговори
SAPATA преди 13 години
за 140 Е, аз какво казвам? Така е конструирана системата.
141
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво значи 'умерено вярващ' ? Това някакъв нов вариант на 'малко бременна' ли е ?!
140
5
 
4
 
! Отговори
nylonic преди 13 години
ей *** при комунистите живях добре, при демократите също, сега още по-добре...........ставам по обяд хапвам и пак си лягам......... *** мизерни *** пак тичайте на избори:)
139
0
 
1
 
! Отговори
присмехулник преди 13 години
Благодаря за изчерпателното обяснение. Знам израза от роман. Не познавам добре богословската литература...както казах-умерено вярващ съм. Съжалявам, че исползвах този израз с ирония към събеседника си, макар, че икономиката за него си е същинско разпятие:( Още един път благодаря...беше ми приятно и полезно общуването с Вас
138
0
 
7
 
! Отговори
м преди 13 години
По-зле ще става.Хората са го приели някак си за съжаление.Вече дори не се и надява за оправяне.
137
8
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 13 години
Ами те и комунистите обещаваха, че ще направят комунизъм...ама нищо не станаразберете най-сетне, че на този свят единствено Бог казва кое как да стане и дали да станеЧовек е нищожество, колкото и да се пъне, винаги ще си тъне в *** ако не се обърне към БогаСмирете се чада мои! и помнете - Бог управлява, а не политиците .
136
1
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
всички в тази страна са наивници...никога нищо няма да се промени...идват някакви си 240 търтея...ядат и пият и живеяат на гърба на народа 4 години ...и когато минат пак се кандидатират пък каквото стане...всички преди тия бяха такива...и сегашните са същите...и следващите няма да са по различни...пращаме ги да работят за нас...а те работят против нас...лицемерие е лицето на политиката...или по точно професия за безочливи хора...а народа...нали се сещате..супата де...
135
5
 
22
 
! Отговори
мия преди 13 години
С това пратителство и този финансов министър, България ще затъне дълбоко.
134
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По-добре да го променят, от колкото да не знаят и да не умеят да изразходват планирания бюджет, за нещо полезно.
133
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
продължение на 135 и 136и за капак 3. през същото това време герберите, които плюеха че тройната коалиция им е оставила малко резерв НЕ САМО ЧЕ НЕ ТРУПАХА РЕЗЕРВ, АМИ И ИЗХАРЧИХА СПЕСТЕНОТО ЗА НЕЯСНО КАКВО.е, това ако не е темерутлук, не знам какво еКАТО НАМЕРИХА В ДЪРЖАВАТА `САМО` ОСЕМ МИЛИАРДА И ПОЛОВИНА ОРЕВАХА ОРТАЛЪКА, ЧЕ ПРЕДИШНИТЕ БИЛИ ПРЕСТЪПНИЦИСЕГА ЗА ЕДНА ГОДИНА ИЗЯДОХА И ИЗПИХА ТИЯ ОСЕМ МИЛИАРДА И СЕ КАНЯТ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ДА ОСТАВЯТ САМО ЧЕТИРИ....престъпници?
132
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
продължавам 135ти2. цяла една година ни занимаваха колко ужасно са били управлявали тройната коалиция през посдледната годинасега се оказва, че събрайки още по-малко пари (извинявайки се с кризата) обяснявайки как няма да плащат стари сметки ХАРЧАТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА......и пак на бойкогъзоблизците не им прави впечатление
131
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ха ха ха ха класическа герберска пропаганда в действие :)бюджета се актуализира ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ ВИДЕНОВО ВРЕМЕ посред годината, обаче герберските пропагандатори се разправят в този сайт със всичко друго, но не и с герберската некадърност.има няколко основни неща.1. миналата година дянков и цялото герб при приемането на бюджета крещяха, че бюджета `нямал алтернатива`сега, преди средата на годината, са внесли `алтернативен` бюджетнякой впечатлен и изненадан?
130
3
 
1
 
! Отговори
до 122 преди 13 години
Non nobis Domine!Не за нас, о Боже,да бъдат възхвалата и славатаза всяко дело, слово или можене;защото Твоя е властта да сложиш корона или позоряща стигма върху всяко дело или мъдростта,които човекът сам е постигнал.Нашата вина е, че твърде много обичаме и че покриваме с величествен воалонзи шум, който Слава наричаме,и Златото онази *** кал.Заради тия двете ние изживяваме хиляди горещи и безбожни дни,но в нашите сърца признаваме,че слава заслужаваш само Ти!Ти си Силата, чрез Тебе съществуваме,наш Създател, Съдия и Приятел си Ти,само за Твоята прошка бленуваме,не ни отхвърляй и ни прости.И дай ни сила да прозрем преди последните ни дни,че всички наши пътища са жалки,че слава заслужаваш само Ти!Присмехулник сещаш ли се от кой е това стихотворение ? DOMINE се превежда БОЖЕ
129
3
 
1
 
! Отговори
tsciganin na преди 13 години
DA Jivee BG za6TOTO NQMA ME VOYNA;NIE NA TOVA DA BLAGODARIM:DO SEGA NIKOY NE E UMRQL OT GLAD ;PONE AZ NE SAM 4UL.AZ SAM TSCIGANIN,I SE GORDEQ 4E SAM TAKAV....
128
0
 
0
 
! Отговори
Икономист преди 13 години
до"присмехулник" и SAPATA"Тук се попържа Негово Величество Султана. Аз излазям"-както е казал Вазовия герой.Приянта и прохладна вечер господа,отивам да притопля качамака/мамалигата/.Не влагайте повече усилия в темата."На вкус и цвет,таваришчей нет".Нека всеки живее в собственния си ад.А днес като спечеля джакпота с 1 милионче,ще основа фондация за анонимни несретници, с приют за бедните им души и тела.И ще кушат до насита мамалига, а вас ще поканя за лектори.Понеже сте солта на земята.Да солите.