Антикризисен план или оставки иска Синята коалиция

Десните със силни критики към целия икономически екип на ГЕРБ
21 юли 2010 13:40,
87
Антикризисен план или оставки иска Синята коалиция
Снимка: БГНЕС

„Увеличаване на данъци, намаляване на пенсии и заплати” е песимистичният сценарий, очертан от лидерите на „Синята коалиция” Мартин Димитров и Иван Костов.

Той беше представен на пресконференция, определена от самите лидери като „силно критична по отношение на всички министри от икономическия колектив на ГЕРБ”.

Костов препоръча на премиера да даде на финансовия и икономическия министър срок от месец и половина, за да направят антикризисна програма.

След това, на първи септември, да се явят в кабинета му с нея. „Ако някой министър не е в състояние да го направи, да си подаде оставката”, препоръча другарски председателят на ДСБ.

Според него на управляващите им липсва най-вече историческо мислене, защото не са преживели двете кризи, които сините са.

„ГЕРБ, който не ги е преживял, му липсва точно тази специфична компетентност. Не може да се справи с тази криза, ако не прочете как ние сме се справили с предишните две. А те не искат да четат”, упрекна управляващите Костов.

Той добави, че неговото правителство е платило висока цена, за да направи необходимите реформи, върху които да стъпят следващите два кабинета. Командира сподели един от своите кошмари, който е вестникарско заглавие „Дефицит в НОИ – намаляване на пенсиите догодина”.

Мартин Димитров подчерта лошия пример на Гърция и Румъния, към който и му противопостави положителния. В Естония, където управлявали „приятели икономисти”, бил приложен план, подобен на този, за който „Синята коалиция” настоява от няколко месеца.

Там инвестициите скочили четири пъти. В същото време у нас инвестиции просто няма.

Десните дадоха още една конкретна препоръка – Томислав Дончев, който е министър по еврофондовете, но без портфейл, да стане и вицепремиер. Сега му липсвали необходимите инструменти, за да упражнява контрол върху администрацията.

700-800 милиона евро от еврофондовете няма да бъдат усвоени, прогнозира Иван Костов.

Другата мярка е съкращаване на администрацията, и то сериозно – с 1/3.

Мартин Димитров пък за пореден път се опълчи срещу руските проекти. „Настояваме за категоричното спиране на проекта „Белене”, той струва много пари и не носи нищо на България”, заяви лидерът на СДС.

Той препоръча за всички бюджетни разходи да се прилагат правилата за европейските фондове.

„Много фирми фалираха, докато чакаха да си получат парите от държавата. Не можем да приемем, че правителството има пари за тютюнопроизводителите, АЕЦ „Белене“, Южен поток, но няма пари за бизнеса. Това е кокошката на българската икономика, хората, които плащат данъците”, посочи Димитров.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: антикризисни мерки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И добре че беше Виденов - за малко да го реализира........ ама оживяхме...
75
5
 
1
 
! Отговори
ггг преди 13 години
Проектът Ран-Ът за унищожението на България е подписан и от Костов!
74
0
 
2
 
! Отговори
alf преди 13 години
njama li krai na tia komunisti be dokoga 6te prechat na BG da se razviva na edin korab i aide pri kastro ili na nai dale4nata planeta bes kislorod
73
1
 
9
 
! Отговори
ndsv преди 13 години
po-nekadarno upravlenie ne e imalo dosega1!
72
0
 
2
 
! Отговори
не преди 13 години
Не просто ти скърца болният мозък...
71
0
 
1
 
! Отговори
орс преди 13 години
Съвсем си изветрял, няма майтап...
70
0
 
0
 
! Отговори
смол преди 13 години
Абе като ти гледам писанията, си просиш да си от първите печеливши по системата с 33-те ти процента.
69
10
 
4
 
! Отговори
калата преди 13 години
тея *** наистина какво са пенят??! нима управлението на *** Костов беше безупречно??! БКП И СДС И ДСБ са все комунисти! за едно са прави Томислав Дончев наистина трябва да е вицепремиер!
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Комунизма никога не си е отивал от тази страна и няма скоро да си иде.....На средно управленско ниво нищо не е помръднало, а напротив нещата се влошават.Имитират се някакви "псевдо реформи" и се пречи на ББ и правителството да върви напред.Другарите си стоят по местата и се наслаждават, "управляват" ни добре и гледат да бъдат по ниски от тревата, за да продължават да вършат безобразия и да саботират реформите, естествено в техен интерес.
67
2
 
2
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Що думаш, друже, да *** живо месо червено? 33%, ми то си е всеки трети! Щат съкращаваме, хора червени - не! Толкоз! А за Плевната - не той, ами Господ да слезе, докато политиката се чертае от московски възпитаници, нишо няма да мръдне към по-хубаво. Щото, те московитите в Родината сега са с дипломи от Запад. Та, бетом сме отвсякъде, да влязат издъхващите (повечето от българето).
66
9
 
3
 
! Отговори
зз преди 13 години
Разгледайте двамата хубавци на снимката! Добре ги вижте :) Мартинчо даже имитира походката на Костов .. Няма такива смешки..
65
1
 
5
 
! Отговори
George преди 13 години
Б.Б. ако е добър администратор,би трябвало да вземе впредвид две от предложе -нията на Костов,впрочем тях ги има в почти всички форуми по икономическия блок на ГЕРБ,вкл. цял форум в bNEWS: първо, министърът по еврофондовете да стане вицепремиер- това е повече от наложително, иначе полза от тази длъж-ност няма.Второ,съкращение на адм.персонал с 33% - това са кадри на Тройната коалиция 8:5:3,повечето от които не знаят каква работа да вършат. Може би и Р.Плевнелиев трябва да стане икон.министър.
64
1
 
7
 
! Отговори
Mery преди 13 години
Костов е добър икономист и като такъв има право да настоява за силна и дейст- вена икономическа програма на ГЕРБ за преодоляване на кризата. Обаче Костов няма да е такъв,ако не бръкне с лъжичката в паничката на другарчето си: първо такава критика м/у съюзници се прави на 4 очи,а не в пресата; второ,в тежки мо-менти се оказва помощ с икономически екип,а не с присмех и накрая-икономичес -ките ситуации през 90-92 и 96-97 г. не са тежки кризи като тази, а временен резултат от БСП-управлението.
63
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе, Синята коалиция, днес защо подкрепихте актуализацията на бюджета,а ? *** !!! Ни така-ни иначе....Не подкрепяйте ГЕРБ,щом не сте съгласни с тяхната политика.....Хем ви сърби-хем ви боли....ха ха ха
62
0
 
0
 
! Отговори
работещ преди 13 години
И на мене. Други, обаче, останаха ли?
61
1
 
6
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Доста от нещата, които казват сините, звучат логично, особено - за липсата на инвестиции, нуждата от съкращение на администрацията и лошото разпределение на наличните пари, както и неусвояването на еврофондовете.НО, каквото и да говорят сините, няма кой да ги чуе. Управляват червени с фуражки (не че сините не са бая розови). Може да не са толкова крадливи като предишните баш червени, но са некадърни и пак лапат. Това е.
60
11
 
4
 
! Отговори
whazzzup преди 13 години
Иван Костов не е никакъв икономист, а хитър, *** и себичен субект. За какво лае като електоралната подкрепа за него в момента е под 3%!?! Ами изпълнява поръчки на другаря Станишев...
59
8
 
6
 
! Отговори
doomchant преди 13 години
Двата дебелобузести усмихнати лешояда на снимката предвкусват един прекрасен обяд!Герберите са мошенници, но Синята коалиция може дълго да им преподава лекции на тема как се прави организирана корупция докато овцете под тебе (дето ги доиш и стрижеш) се душат едни други заради измисленият конфликт "антикомунисти" срещу "комунисти".
58
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хора да подкрепим здравомислещите. Няма по-добър икономист от г-н Иван Костов. Само той ще ни изведе от кризата. Разберете го това най-накрая и не плювайте по кадърните защото са останали малко в тази държава.
57
3
 
8
 
! Отговори
!?!?! преди 13 години
Да го послушат, ама на часа! Друг избор дали имат управляващите - не знам, но НИЕ НЯМАМЕ!Дърлянето на тема "комунисти", "гербери", "сини" пембени и т.н. в момента не ни решава проблемите! Ще се озъбим още на есен - да не говорим за зимата - както през 96-97! Костов се справи тогава с кризата и нещата се стабилизираха, та дедо Симо и серГейчо караха влака/трамвая към Европа в коловоза на Костов! Викайте му Гаргамел, командир, както щете, ама май ще ревем за него!