Не могат да измерят колко е месото в колбасите

В карначе "Стара планина" имало свинско, но не се знае колко точно
2 сеп 2010 15:50,
147
Не могат да измерят колко е месото в колбасите
Снимка: БГНЕС

В страната няма лаборатория, която да докаже точно колко процента е съдържанието на месо в колбасите. Това установи проверка на БНР.

Репортерка занесла за изследване карначе с марката "Стара планина" от произволно избрана фирма.

Лабораторният анализ на карначето показва, че съдържа свинско месо, но експертите обясняват, че не могат да установят точно колко процента е месото. Това поражда съмнения за контрола върху продуктите и най-вече за произведените по стандарта "Стара планина".

От Националната ветеринарномедицинска служба отговарят, че за карначето "Стара планина" не се изисква изследване, което да докаже колко процента е месото. Според технологията продуктът трябва да се произвежда само от месо и с тлъстина до 35 процента. Контролът е предимно върху документите в предприятията.

Ветеринарите уверяват, че периодично проверяват дали се спазват стандартите за продуктите "Стара планина" от фирмите, които произвеждат такива колбаси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: Стара планинаколбас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
ха,че него има ли го изобщо в колбасите?
146
0
 
2
 
! Отговори
монтана преди 13 години
И в монтана има фирмичка наречена Унимес която работи по стандарта Стара Планина НО какво е месото вложено вътре - БРАКУВАНО БЕЛГИИСКО . Иначе е произведено в България така пише по щтандовете на Кауфланд !!!!
145
0
 
1
 
! Отговори
ктн преди 13 години
Да закрият всички лаборатории тогава, а не само да получават заплати. Заплата да се получава за свършена работа!
144
0
 
0
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Ami kolko e-mai vaob6te nqma meso 6tom ne moje da se presmetne! :D
143
1
 
4
 
! Отговори
marusya преди 13 години
Баба ми много се притесни, че си прави лютеницата без да е съгласувала стандартите си с министъра. Въпреки кошмара, продиктуван от климата и кризата, баба ми изкара няколко лехи с чушки и домати и преди да ги е пернала сланата, реши да ги вложи в класическа лютеница, варена на двора, върху бакърена тава с дърва от старата дограма. Сигурно нарушавам Закона за Е-тата, заяви баба ми с цигара в уста и безакцизна дровна ракийка в ръка, но ще рискувам. по-скоро си нездравословна, защото това е канцерогенен бакър и никой няма да даде сертификат дори за бъркалката ти, отговарям аз, докато слушам по съседската радиоточка вдъхновен министър, решил качествено да увеличи разходите ми, защото за детето всеки дава, без да разсъждава, че основание няма. Освен едно- Платежното! Найденов, дай правото и контрола, не задължавай, Илф и Петров са те описали преди време...
142
1
 
1
 
! Отговори
kamuk преди 13 години
При мен е обратно щом котарана не го хапне значе е от месо,то горкото до толкова е свикнало с немесото та и от кокал не иска.Мисля си как ще доживее старини това животно ?
141
1
 
4
 
! Отговори
St преди 13 години
Честито ! По стандарт ядете 1/3 мас и уж 2/3 месо , което само производителят може да знае дали е толкова. Липсата на контрол обезмисля какъвто и да е стандарт.
140
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и с етикет родина днес пробвах салама кучето го не ще сигурно е болно
139
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко е парлама на това правителство запомнете
138
1
 
6
 
! Отговори
Томас Едисон преди 13 години
Какви лаборатории, какви пет лева?! Ахмаците ако искаха да разберат спазва ли се стандарта трябваше да го дадат на кучето на министър Найденов! Ако кучето го излапазначи е по стандатра и може да го яде всеки един обикновен българин! (То тия необикновените де, те ядат други работи...)
137
1
 
1
 
! Отговори
МръшакМесоБГ преди 13 години
цианияя кво вика че праи кифтета е...
136
2
 
12
 
! Отговори
МоРсКи преди 13 години
Пак се подиграват с бедния Български народ. Нямам думи.... Аз че не ям такива мляни *** - но имах надежда за БДС то -> Но вече хептен няма да си купя такава отрова..
135
1
 
12
 
! Отговори
ТУРЧЕВ преди 13 години
Опорачиха Думата СТАРА ПЛАНИНА. Капитан Петко Воевода.
134
2
 
20
 
! Отговори
А преди 13 години
Нали се афишираше ,че е правен по стандарт?!Как тогава не могат да измерят колко е месцето в карнарчето?Пак циркова програма за публиката... Пак PR.
133
2
 
5
 
! Отговори
Kiftence преди 13 години
Znachi, ne moje da ima kontrol varhu produktite, proisvedeni po standarta " Stara planina ". Kontrolat bil predimno varhu dokumentite v predpriatiata.Emi taka im e "otvariat vratite" da si peiat pak starata pesen. Proizvoditelite shte si pishat v dokumentite tova, koeto proveriavashtit triabva da vidiat. A kakvo ima v produktite - sled kato ne moje da se proveri...Nishto novo pod slanceto...
132
0
 
5
 
! Отговори
Българиян преди 13 години
стига ся, ама и вие мноо издребнявате нали мирише на мйесо,паима ли нема ли един господ знайи
131
1
 
22
 
! Отговори
Вуте преди 13 години
Аз си имам точен месомер.Давам го първо на котката и ако го яде,значи има достатъчно месо.Ще видя,как ще се произнесе за новите салами "Стара планина".
130
2
 
15
 
! Отговори
специалист преди 13 години
Това е вярно!Няма методика,по която да се определи вида на месото, участващо в приготвянето на колбасите!Това ,наистина ,дава възможност за злоупотреба с качеството на същите и несъответствие ,между качеството и цената на продукта! НЕ Е НУЖЕН ПОСТОЯНЕН КОНТРОЛ В ПРОИЗВОДСТВОТО , А ЕФЕКТИВНИ ЛАБОРАТОРНИ МЕТОДИКИ ,СПОРАДИЧЕН КОНТРОЛ И ЕФЕКТНИ НАКАЗАТЕЛНИ МЕРКИ!Сегашния контрол е скъп и неефективен, поради субективното мнение на армията от инспектори и царящата откровенна корупция.
129
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дори и да има някакво месо в колбасите, кой ще ми гарантира, че не извадено от нечий държавен резерв поради изтичане срока за годност и гепено точно преди да влезе в екарисажа?
128
4
 
10
 
! Отговори
moris преди 13 години
kaimata ot meso li e,salama ot meso li e,NE

Спонсорирани публикации