125 години от Съединението

Шествие-поклонние започва от 11 ч. пред Паметника на Незнайния воин
6 сеп 2010 07:00,
67
125 години от Съединението
Снимка: Булфото

Днес честваме 125 години от съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).

Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885, подкрепен от българския княз Александър I.

6 септември 1885 г. е забележителна дата в историята на България. Изстрадалият ни народ отхвърля една несправедливост, наложена от Великите сили през юни 1878 г. Берлинският диктат осакатява извоюваната с толкова кръв и страдание свобода.

Този абсурден и престъпен международен акт става причина за всички катаклизми на Балканите. Сръбско-българската война, въстанията в Македония и Одринска Тракия, войните през 1912 и 1913 г., въвличането на балканските държави едни срещу други в Първата световна война маркират само големите конфликти, в чиято основа са решенията на Берлинския конгрес да разпокъса един народ с хилядолетна история и култура.

Съединението определи съдбата на България за векове напред. То е подготвено от редица важни събития преди него – от Българското възраждане, от десетилетната борба за независима българска църква, от вековната борба за съхранение на език, традиции и обичаи на българите, от борбата за национално освобождение, от десетки въстания и Априлското въстание, което предшестваше Руско-турската освободителна война.

Съединението е в началото на други последвали исторически събития, като Илинденско-Преображенското въстание, обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 г. и Балканската война от 1912-1913 г. Всички тези събития са насочени към обединението на българите, към тяхното присъединяване към майка България.

Съединението дава урок на великите сили, на държавите, които със своето влияние, със своята военна и икономическа мощ определят хода на историческото развитие. И този урок се състои в това, че колкото и да са силни тези велики сили, те трябва да се съобразяват с малките народи, които искат своята свобода, независимост и обединение.

Защото несправедливият Берлински договор с решенията си предопределя такова развитие в нашия регион, което създаваха конфликти и се пораждаха войни. Вследствие на неговите политически неадекватни решения е разединена България, а в нашия регион последват три войни – Сръбско-Българската от 1885, Балканската и Междусъюзническата война от 1913 г.

Но най-важното е, че в резултат на Съединението България става по-силна политически, икономически и духовно. Гласът на България става по-силен и нараства влиянието й при решаването на съдбата на Европа.

Столичната община и Общонародно сдружение „Мати Болгария” организират традиционното шествие-поклонение, посветено на 125-годишнината от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

В проявата ще се включат дружество „Гургулят” – потомци, комитет „Съединение”, Съюза на възпитаниците на военните на Негово величество, училища и други патриотични граждански формации.

Началото на шествието е от 11 ч. пред Паметника на Незнайния воин и ще се отправи към мавзолея на княз Александър Първи, след което ще продължи за поклонение пред паметника на Захарий Стоянов в Борисовата градина.

Тази година се навършват 70 години от подписването на Крайовския договор, който връща Южна Добруджа към пределите на родината, затова по време на шествието ще бъдат поднесени цветя и пред барелефа на цар Борис ІІІ.

На 6 септември 2010 г., президентът Георги Първанов ще присъства в Пловдив на тържественото честване на 125-ата годишнина от Съединението на България.

Държавният глава ще пристигне в 20 часа пред Музея на Съединението и ще посети изложба на тема „Приносът на капитаните за Съединението на България”.

В 20,30 часа на площад „Съединение” президентът и върховен главнокомандващ ще приеме почетния строй. Държавният глава ще произнесе слово по време на тържествената заря-проверка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: Княжество България
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
7
 
! Отговори
СТОИМЕНОВ преди 13 години
ЧЕСТИТ НИ ПРАЗНИК И НЕКА ПО-СКОРО ТОВА ДА СТАНЕ НАЙ-ГОРДИЯ И НАЙ-БУЙНИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК! Всички усещате как той досега и сега дори е нарочно принизяван, защото в медиите от 1944г досега доминират предателите на БЪЛГАРИЯ -комунистите, мечтаещи само едно-да са ...руснаци и да са се надупили лично на другаря сталин или путин като компромис.СЪЕДИНЕНИЕТО показа завинаги ,че Русия е най-големия ни враг и не трябва да се забравя този исторически факт.
43
0
 
9
 
! Отговори
Hristo преди 13 години
Разбира се,че заради интересите си я освобождава.Но я ОСВОБОЖДАВА.Ние каквито сме неорганизирани още щяхме да сме в състава на Турция.Понеже се примиряваме с всичко.........
42
2
 
6
 
! Отговори
Чавдарче преди 13 години
- Алексейчо,как ти викат галено у дома? - Асан!!!
41
4
 
7
 
! Отговори
desso преди 13 години
Русия освобождава България,защото интересите й в този момент са го налагали, а не от любов към "братята българи". Това е тънкия смисъл на думата "освободителка".
40
0
 
3
 
! Отговори
Княз Александър I преди 13 години
Честит празник,българчета!"Съединение прави силата" :)))))
39
3
 
5
 
! Отговори
Hristo преди 13 години
Е за вас турските *** така би било най-добре.Да я няма българия,а вие да ядете и пиете с ***.Кирякстефчов мазен.Турски ***.
38
1
 
15
 
! Отговори
Кръстев преди 13 години
Честит Празник! Да живее България и дано да я запазим!
37
0
 
5
 
! Отговори
Nonono преди 13 години
Драги Тетка Мара, на никой не му пука за законността на Съединението. Тези висши политически форуми, които назова са водили до войни след това т.е. не са били изобщо ефективни. Не знам защо трябва да се рови в това дали е позволено или не от Западна Европа тогава. Всеки си е гледал политическия/икономичския/териториалния интерес, ние също успяваме да го извоюваме, напук на някои страни! Жалко, че вероятно покрай новоизлюпените псевдоспециалности като Европеистика се появиха много ретарди...
36
4
 
5
 
! Отговори
desso преди 13 години
Ами нещата са били ясни. Русофилите обичат Русия само , когато им трябва подкрепата за да дойдат на власт и РУСКАТА АРМИЯ ДА СИ СТОИ В РУСИЯ!
35
2
 
8
 
! Отговори
о времена,о нрави преди 13 години
интересно,по това време и русофили,и русофоби,Драган Цанков и Стамболов,молят султана да окупира България...но султанът не се е съгласил...А немилия -недраг Вазов през 1886 бяга в омразния Цариград,където прекарва няколко месеца...
34
1
 
4
 
! Отговори
desso преди 13 години
До 21,22,23 Виждам, че има хора които четат история на България и разсъждават над нея. Патриоти можем да бъдем всеки ден,а не само на празник. Да си помагаме в ежедневието, да не се правим на тарикати за дребни неща на гърба на останалите. Не намесвайте други държави в чисто вътрешните дела на България. Честит празник!!!
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Санстефанска България - 163 000 кв. км., след Съединението - 93 000 . Жалка работа!
32
10
 
5
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 13 години
ТАКА нареченото Съединение е незаконен политически акт и флагрантно нарушение на устновената от всички европейски държави договореност -- след Наполеоновите войни -- всички промени на границите да се решават на КОНГРЕСИ -- това са висши политически форуми, на които са представени всички държави независимо от това дали са пряко засегнати или не.
31
1
 
3
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Честит празник на всички българи. Днес се празнува Съединението на България. Честито на всички, без значение какви политически пристрастия имат.
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
E, що не свиркате по-рано? Аз се излюсках на работа. Ще си взема 9ти септември почивен :)))
29
3
 
8
 
! Отговори
Убъркана преди 13 години
Честит празник на всички българи- в България и по света!
28
2
 
7
 
! Отговори
ИНТЕРЕСА... преди 13 години
...КЛАТИ ФУРАШКАТА НА РУСИЯ И ФЕСА!ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!!!!"СЪЕДИНЕНИЕТО" Е ИСТИНСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!
27
5
 
7
 
! Отговори
АТИЛА преди 13 години
И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива и изменници, които да твърдят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка!Време е, трябва вече, щото българските деятели, офицери, учители и пр., когато говорят на своите подчинени и слушатели за вънкашните неприятели на отечеството, официалният московец със своите донски и кубански казаци да стои на първо място...
26
4
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е... преди 13 години
....ЧЕ РУСИЯ ,...Е ПРИЧИНАТА ЗА СРЪБСКО-БЪЛГАРСКАТА ВОЙНА!!!!РУСКИЯ ИМПЕРАТОР, ПОДТИКВА СРЪБСКИЯ КРАЛ ,ДА НАПАДНЕ БЪЛГАРИЯ, ПОД ПРЕДТЕКСТА,ЧЕ...: "БИЛА СЕ ТВЪРДЕ МНОГО УГОЛЕМИЛА....""След като всички реват, че Русия ни била "освободила", защо преди това по времето на Дибич Задбалкански ,не ни е ..."освободила"???!Русия влиза междувпрочем няколоко пъти с войски в България.....!ЗАЩО ТОГАВА ,НЕ ГО НАПРАВИ???
25
6
 
7
 
! Отговори
69 преди 13 години
Да живее България......Долу агресора Русия......