125 години от Съединението

Шествие-поклонние започва от 11 ч. пред Паметника на Незнайния воин
6 сеп 2010 07:00,
67
125 години от Съединението
Снимка: Булфото

Днес честваме 125 години от съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).

Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885, подкрепен от българския княз Александър I.

6 септември 1885 г. е забележителна дата в историята на България. Изстрадалият ни народ отхвърля една несправедливост, наложена от Великите сили през юни 1878 г. Берлинският диктат осакатява извоюваната с толкова кръв и страдание свобода.

Този абсурден и престъпен международен акт става причина за всички катаклизми на Балканите. Сръбско-българската война, въстанията в Македония и Одринска Тракия, войните през 1912 и 1913 г., въвличането на балканските държави едни срещу други в Първата световна война маркират само големите конфликти, в чиято основа са решенията на Берлинския конгрес да разпокъса един народ с хилядолетна история и култура.

Съединението определи съдбата на България за векове напред. То е подготвено от редица важни събития преди него – от Българското възраждане, от десетилетната борба за независима българска църква, от вековната борба за съхранение на език, традиции и обичаи на българите, от борбата за национално освобождение, от десетки въстания и Априлското въстание, което предшестваше Руско-турската освободителна война.

Съединението е в началото на други последвали исторически събития, като Илинденско-Преображенското въстание, обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 г. и Балканската война от 1912-1913 г. Всички тези събития са насочени към обединението на българите, към тяхното присъединяване към майка България.

Съединението дава урок на великите сили, на държавите, които със своето влияние, със своята военна и икономическа мощ определят хода на историческото развитие. И този урок се състои в това, че колкото и да са силни тези велики сили, те трябва да се съобразяват с малките народи, които искат своята свобода, независимост и обединение.

Защото несправедливият Берлински договор с решенията си предопределя такова развитие в нашия регион, което създаваха конфликти и се пораждаха войни. Вследствие на неговите политически неадекватни решения е разединена България, а в нашия регион последват три войни – Сръбско-Българската от 1885, Балканската и Междусъюзническата война от 1913 г.

Но най-важното е, че в резултат на Съединението България става по-силна политически, икономически и духовно. Гласът на България става по-силен и нараства влиянието й при решаването на съдбата на Европа.

Столичната община и Общонародно сдружение „Мати Болгария” организират традиционното шествие-поклонение, посветено на 125-годишнината от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

В проявата ще се включат дружество „Гургулят” – потомци, комитет „Съединение”, Съюза на възпитаниците на военните на Негово величество, училища и други патриотични граждански формации.

Началото на шествието е от 11 ч. пред Паметника на Незнайния воин и ще се отправи към мавзолея на княз Александър Първи, след което ще продължи за поклонение пред паметника на Захарий Стоянов в Борисовата градина.

Тази година се навършват 70 години от подписването на Крайовския договор, който връща Южна Добруджа към пределите на родината, затова по време на шествието ще бъдат поднесени цветя и пред барелефа на цар Борис ІІІ.

На 6 септември 2010 г., президентът Георги Първанов ще присъства в Пловдив на тържественото честване на 125-ата годишнина от Съединението на България.

Държавният глава ще пристигне в 20 часа пред Музея на Съединението и ще посети изложба на тема „Приносът на капитаните за Съединението на България”.

В 20,30 часа на площад „Съединение” президентът и върховен главнокомандващ ще приеме почетния строй. Държавният глава ще произнесе слово по време на тържествената заря-проверка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: Княжество България
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
10
 
6
 
! Отговори
Алексей преди 13 години
Честит светъл празник на всички!Днес руския посланик може да си сипе малко натрошено стъкло в супата. Да му е сладко на ***. И да бъде проклета оная минута когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата "освободителка.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Честит празник!Но днес колко ли хора биха работили истински за обединение на народа и биха се жертвали за България,когато има толкова много крадци в политиката?
22
8
 
12
 
! Отговори
АТИЛА преди 13 години
Честит празник на всички Българи и Гроб за Дегенериралата Руска Терористична и Окупационна Славянска СганЗахари Стоянов:Кой въстана срещу нашето свещено дело - съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на българите?Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба когато ние бяхме въз друга страна? Да бъде проклета оная минута когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата "освободителка
21
2
 
9
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ .. преди 13 години
БЪЛГАРСКОТО ОЩОНАРОДНО СЪЕДИНЕНИЕ, ИЗВЪРШЕНО ОТ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД, ВЪПРЕКИ , ПРОТИВОПОСТАВЯНЕТО НА РУСИЯ, И ДРУГИТЕ ВЕЛИКИ СИЛИ!!!!!!ТОВА Е ИСТИНСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!!!!!!!ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!!
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябва да си наистина изпращял предател и родоотстъпник за да казваш, че обичаш Русия, при доказан исторически факт - Русия е била против Съединението! Поклон пред предците ни, защитили с оръжие и дали кръвта си в Капитанската война в защита на националните ни идеали! Позор за Русия,виновна за тази война !
19
1
 
7
 
! Отговори
БГ2 преди 13 години
Докато тикви и мутри управляват България, свестният матр'иял ще напуска, ще остават *** и ***.Честит празник на всички честни българи (не на чуждите продажни агенти).
18
1
 
10
 
! Отговори
разумен преди 13 години
ТОВА КОЕТО СЕ Е СЛУЧИЛО ПРЕЗ 6 СЕП.1885Г.Е НАЙ ХУБАВОТО НЕЩО ЗА РАЗПОКЪСАНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД,когато външни сили и днес се мъчат да ни държат разединени това са;турците/дпс/,политиците,ДС комунистите,ЕС и пр. и така ще най добре за тези сили да ни държат разединени за да могат да си правят каквото си решът,а ние ако не разберем че сме силни само когато сме обиденени,те ще ни унищожът и ще станем малцинство....
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Истинският български патриот обича България.. руснаците да си обичат Русия!
16
4
 
9
 
! Отговори
български патриот преди 13 години
Честит празник! Истинският български патриот обича и Русия!
15
1
 
7
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 13 години
Честит празник, Българи!
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Честит празник. Българие се Съедини, независимо от руснаците. нека това да ни е за урок, че от руснаците нищо добро не бива да се чака.
13
1
 
10
 
! Отговори
като заложник преди 13 години
БЪЛГАРИЯ -- единствената страна, която граничи със собствения си народ и държи собствения си народ като заложник! Остават ни още СЪЕДИНЕНИЯ. Честит празник на всички БЪЛГАРИ.
12
2
 
6
 
! Отговори
novus ordo преди 13 години
Честит празник
11
3
 
26
 
! Отговори
aaa преди 13 години
БЪЛГАРИЯ -- единствената страна, която граничи със собствения си народ.Остават ни още СЪЕДИНЕНИЯ. Честит празник на всички БЪЛГАРИ.
10
3
 
16
 
! Отговори
Дядо Иван преди 13 години
1.Руснаците наистина са ни освободили и само изкуфял НЕХРАНИМАЙКО може да твърди обратното.2.Червените са взели властта с намерение НАРОДА да управлява, но за съжаление интересчиите (както и сега) са окупирали БКП.
9
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Остава ни само още едно съединение - България с "Македония"!
8
5
 
21
 
! Отговори
Жо преди 13 години
СЪЕДИНЕНИЕТО на България е най-великия момент в новата ни история. Прекланям се пред сражавалите се руснаци, украинци, финландци, румънци и българи в Освободителната война (прадядо ми е бил опълченец на Шипка), но Съединението е си е изцяло наше, българско дело. То е върха на Националноосвободителните борби на българите. Нищо по-голямо не сме сътворили сами.
7
5
 
12
 
! Отговори
Дядо Петър преди 13 години
Ченгето - историк Гоце да отговори на въпроса - защо 45 години датата 6-ти септември беше сложена под миндера?За да го улесня ето два от възможните отговори:1. Защото "мероприятието" е проведено без участието на руските "освободители" ("поробители" според Захари Стоянов)2. Защото датата е много близо до датата 9-ти септември 1944 - денят когато червените шайкаджии се качиха на гърба на нещастния ни народ - и може да я засенчи.
6
5
 
6
 
! Отговори
клошарят преди 13 години
българи - юнаци
5
2
 
23
 
! Отговори
българка преди 13 години
Честит празник на всички българи!Днес не ми е празнично, защото най-близките ми хора-децата и внуците ми не са до мен.Отдавна търсят щастието си в друга страна, коята ще им предостави по-добри условия за живот и ще се отнасят към тях като с бели хора.Нашите безотговорни политици откраднаха шанса на моите деца да живеят в родината си.Затова ми е тъжно.