Държавата дължи милиони на съкратени полицаи

МВР се надява да им ги изплати до края на следващата година
24 сеп 2010 14:18,
53
Държавата дължи милиони на съкратени полицаи
Снимка: БГНЕС

Общо 42 милиона лева дължи държавата на уволнени служители на МВР и ДАНС. Сумата стана ясна по време на петъчния парламентарен контрол. Съпредседателят на „Синята коалиция” Иван Костов зададе въпрос към вътрешния министър Цветан Цветанов, защото по думите му „неудовлетворените служители създават рискове за националната сигурност”.

От отговора на Цветанов отново пролича задълбочаващият се конфликт между ГЕРБ и десните. Вътрешният министър се върна години назад – в края на мандата на Костов служителите на МВР били над 64 000, докато днес вследствие на проведените реформи по щат те са 58 180.

Сега, при напускането на МВР и ДАНС, служителите с максимален стаж получават накуп 20 брутни заплати плюс пари от натрупаните отпуски.

Затова задълженията само към бившите служители на МВР са 30 милиона и 600 хиляди лева. Към тези на ДАНС – още 12 милиона.

Цветанов се заяде със „Синята коалиция”, припомняйки тяхната теза, че бюджетът на МВР е твърде висок и трябва да бъде намален заради кризата. „Това щеше да ни затрудни още повече заради кризата, благодаря на онези народни представители, които гласуваха това да не стане”, обърна се към Иван Костов вицепремиерът.

Костов похвали тенденцията служителите на МВР да намаляват, но по отношение на бюджета на институцията посочи, че той е около 1 милиард лева.

Според Цветанов обаче парите на ведомството му не са „гигантски” и коригира Костов – бюджетът за 2010 година е 950 милиона лева. Срещу тази сума службите за сигурност работели по-добре от всеки друг момент през последните 20 години.

В кулоарите Цветан Цветанов уточни, че стремежът е натрупаните задължения към бившите служители от системата за сигурност да бъдат изплатени до края на следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз немога да разбера -- някой избира някаква професия да кажем става военен и после почва да реве ,че било трудно-- света е голям работи много ,напускате и толкова както е и в другите професии ,воени полицай лекари сигурно са нещо уникално има и други такива дето все им е малко като ви е малък стандарта в БГ ето ЕС ви очаква какво само за вас ли да мислим ,ако вас не ви посъкратят малко ние ще се махнем щото ярема понатежава баячко,,,
49
1
 
3
 
! Отговори
До 45 преди 13 години
Да,България е чингисжийска държава. Политиците дават много пари за полиция,защото ги е страх от народа - явно има защо!
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
20 заплати - хвърлени пари на вятъраот тези хора какво може да се очаква ? да прави семесйтво ? да гради кариера ?тея пари за какво са ?излишни пари,даваш ги и насреща нищо.Ченгето ще ги похарчи за алкохол и цигари.както казах - НИЩО
47
1
 
4
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 13 години
Заглавието е неправилно.Не ги съкращават ,а Пенсионират на по 40години.Супер Старт в Живота - 20заплати,максималната пенсия и отпуска от по200дни.
46
1
 
2
 
! Отговори
петък преди 13 години
Държавата вместо да дава на народа ПОЛАГАЩОТО МУ СЕ, ПОГАЗВА КОНСТИТУЦИЯТА ПО РЕДИЦА ЧЛЕНОВЕ За нея е по-важно да имаме повече български милионери и милиардери в класациите на световни списания--видите ли-в България колко сме богати ДА АМА НЕ Не казвайте,че няма пари да платите на хората заплатите,вземете парите от тези,на които ги дадохте и ги дайте на тези,от които ги взехте
45
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 13 години
За мен ушев ***, дето го е страх да спре *** *** каруца, натоварена с крадени железа, а се обръща настрани и се прави на разсеян, докато *** се ометат, не само че не заслужава 20 заплати накуп, а заслужава да го натикат в някоя мина или да го прятат на нивата, за да види как хората си изкарват хлябът !!!Само тука го има това - някакво просто ***, дето и за бакшиш не става, цял живот да си бара топките, държавата да му плаща осигуровки и на 45 години - хоп - 20 заплати !!!
44
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Държавата дължала? Държавата не сме ли ние, гражданите, дето плащаме данъци?Кой дължи пари на ушевите - майката на Боби Райнов ли, който син бе утрепан с брадви, ножове и лопати пред очите на ушевите?Или собствениците на фабриката в Бяла Слатина, която бе разграбена посред бял ден от банда от 1000 *** - отново пред апатичните погледи на ушевите ***, които не посмяха да арестуват дори един бандит ?!?Нищо не дължим на тия ***, които мърсят професията полицай !!!
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много са 20 заплати за тези търтеи.Преди години бях в Германия и един германец ме пита: "в България колко пари взима един професор ?"викам му 350 лв"а полицай ?"650 лв"е значи вие сте полицейска държава!"
42
0
 
4
 
! Отговори
тамплиер преди 13 години
Ами като ти писна що не ходиш някъде другаде , където парите растат по дърветата , не те карат да бачкаш нищо , въпреки че си можещ и разбираш от всичко , завършил си "Кембридж" , жена ти не е толкова алчна и не те бие всяка вечер по главата , децата ти са добре възпитании, с по-малки гърла , няма полиция ,военни , власт , а човекоядците са запалили огъня под казана и са готови да ти вземат скалпа всеки миг ?
41
1
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 13 години
Вярно е , че държавата не се състои само от полицаи , има и много *** , които освен да *** под юргана и да критикуват всички освен тях , не са свършили работа и за пет пари ,като тебе !
40
4
 
4
 
! Отговори
Съвет преди 13 години
Нека полицаите, които не са си получили парите заведат дела срещу държавата. Тези дела са подсъдни на Административния съд и за тях не се заплаща. Така ще си получат парите със сигурност и с лихвите. А колко още ще напуснат, ако се гласуват в НС предвидените промени, бедна ви е фантазията. Това важи и за Министерство на правосъдието.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И защо рябва да му се дават 20 заплати,че на него вече са му платили за работата,това за добра служба към партията-майка ли се дава ?
38
1
 
4
 
! Отговори
x преди 13 години
И за лихвоточки дължи,ама чакам веце 1 година!!!*** държавата значи-Аз като не им платя глобата ми запорирват сметката,а държавната сметка кой ще запорира?
37
4
 
13
 
! Отговори
Много пари ! преди 13 години
Тези пари са много за сиромашката ни държава. Забележете, онези които трябва да получават по 20 заплати наведнъж в болшинството си са изключително прости хора.Държавата е преценила, че при съкращение на един научен работник трябва да му се плати обезщетение за 1 месец, а на милиционерите за по 20 месеца. Но простакът си е ***. И 200 заплати да му изплатят той ще си остане същият какъвто е бил по време на служба в МВР. Т.е. да яде, да се орига и да ***. За него това е животът.
36
6
 
4
 
! Отговори
селянин преди 13 години
Къде беше вчера тоя мухъл от снимката-Цветанчо имаше панахида за убийството на Никола Петков?Къде беше мръсната комунистическа гад да почете убитите от неговите роднини?*** лицемерна долна *** комунистическа.
35
2
 
8
 
! Отговори
детхин преди 13 години
МЕВЕРЕТО СИ Е ЗА ЗАКРИВАНЕ ОТВСЯКЪДЕ,НАЙ НЕЕФЕКТИВНАТА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА Е
34
2
 
10
 
! Отговори
селянин преди 13 години
Прав си некадърници са.Най вече тъпият им министър.Много си прав.Но имат право да си получат мангизите.
33
3
 
9
 
! Отговори
YAKUDZATA преди 13 години
Трийте мненията ми,може да съм малко груб и вулгарен на моменти но това е истината за тези негодници който по никакъв друг начин немогат да изкарат едно парче хляб.
32
2
 
5
 
! Отговори
селянин преди 13 години
Ще плаща като поп даже и с твоите пари.Така ще бъде.Ако ли не чао по трасето.
31
6
 
9
 
! Отговори
двама и повече преди 13 години
верно ли бе , че те ако ставаха за работа нямаше да станат милиционери пък и какво да ти обяснявам, като от някой нищо не става то той става милиционер... торба с ***