Домакинствата притиснати от двойно бреме

България излезе от рецесията, но възстановяването е бавно
22 апр 2011 11:51, Елка Василева
232
Домакинствата притиснати от двойно бреме
Снимка: Булфото

България явно вече е оставила зад гърба си кризата. Икономическите прогнози за идните месеци са оптимистични. Въпреки това експерти от УниКредит Булбанк предупреждават за двойното бреме, което тежи на домакинствата, посочва Дойче веле.

„Българската икономика излезе от рецесията. Възстановяването започна, но то протича бавно”, твърди експертът по икономически въпроси в УниКредит Булбанк Кристофор Павлов.

Според тримесечния анализ на банката за България ориентираните към износа производства или най-общо казано индустриалният сектор се възстановяват със скоростта, с която същите отрасли се възстановяват и в останалите страни от Централна и Източна Европа, обяснява той.

В същото време обаче възстановяването на домакинствата изостава. А това ще продължава да задържа растежа на БВП, който според прогнозите на УниКредит Булбанк за тази година ще е 2,6 %, а за 2012 г. 3,3 %.

Правителствен оптимизъм

"Правителството има малко по-оптимистична прогноза, но на практика прогнозите и на правителството, и на частния сектор са почти идeнтични. Това, в което прогнозите се различават е, че правителството очаква по-бързо възстановяване на сектора на домакинствата - оптимизъм, който не се споделя в същата степен от частния сектор.”

Според главния икономист на УниКредит Булбанк песимизмът на частния сектор е подплатен с достатъчно аргументи.

Домакинствата в момента се намират в затруднено положение заради инфлацията, която ограничава покупателната им способност. „В ситуация, в която инфлацията е свързана с цените на горивата и храните, това означава, че голяма част от домакинствата са засегнати, а тези с по-ниски доходи са засегнати в по-голяма степен”, казва Кристофор Павлов.

Средностатистическото българско домакинство заделя една трета от разходите си за хранителни продукти, а още 15 % за различни стоки и услуги, чиито цени са пряко свързани с тези на горивата, се посочва в анализа.

Другият фактор, който ограничава сектора на домакинствата и скоростта, с която той се възстановява, е пазарът на труда, където данните не са окуражаващи.

Европейските пари най-накрая се усвояват

Той обръща внимание и на един друг фактор, който според него си заслужава да се наблюдава в тази връзка, а именно инвестициите. Ръстът им за изминалата година се е стабилизирал и това най-вероятно ще окаже положително влияние върху икономическия растеж на България през 2011 г., твърди експертът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: рецесиядомакинства
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
1
 
0
 
! Отговори
vrangel преди 13 години
Джоба ми е празен и все още съм безработен, въпреки че свалих всичките си критерии работа все още не си намирам. Така че за мен все още сме в криза.
199
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да ви кажа ,гласувах за ГЕРБ,ама все повече се убеждавам ,че комунистическата мафия още преди 10 ноември е програмирала всичко.Просто сме обречени .Тия комунеги от БСП,СДС,НДСВ,ГЕРБ и коя ли е следващата пасмина са като метастази и вече загубих вяра ,че ще може да се появи една про-българска патриотична партия на която да гласуваме доверие и да ги натика в пандиза всичките тия мошеници,та да си възвърнем вярата в справедливостта.
198
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така беше с дизела.Когато беше изгодно да караш дизелов автомобил и всички се втурнаха да карат дизели,хоп *** му майката-направиха дизела по скъп от бензина.Минахме на пропан-бутан ,хоп и него докараха до там ,че почти не е изгодно.Хайде сега ни *** с метана.И това ако не е мафия -здраве му кажи.Всички се юрнахме на парно с метан,коли с метан и хоп вече се усеща как нямат търпение да ни удушат.Е тоя път трябва да въстанем ,като гърците ,французите и да трошим наред.
197
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да направо забогатяхме,та гадовете вече си точат зъбите да слагат акциз на метана от догодина.А уж щяха да му свалят цената от Русия до тук.***.Няма да гласувам и за ГЕРБ вече.*** мафиотска на всички.Кого да изберем,кажете.Тока бил не знам какво си,лалаха ,лалаха ,а то кучетата си лаят -керванът си върви.Народа безработен и беден.*** му майката много *** народ,*** народ сме.А трябва като Гърчорите и Французите да излеземе и бой на улицата ,бой мамицата им оядена .
196
3
 
0
 
! Отговори
filomena grimaldi преди 13 години
eiiiiiii mnogo muwenizi l lazci. pa sram nqmat kato lazat 4ak se otplesvat. mai vsi4kite sa zavarwili wkolata po uvlekatelni lazi. bravo! otli4nizi.
195
6
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
възстановяването ще е бавно докато храним ***(турците)
194
2
 
1
 
! Отговори
ivan преди 13 години
coop1892,съгласен съм с теб,но от приказки полза няма
193
5
 
3
 
! Отговори
африкански преди 13 години
те там се сменят едни с други,макар че например в парламента има абонирани за депутати,но нищо ново под слънцето в татковината ни.може би след 10-тина години положенито да се подобри.горе главата с поглед към светлото бъдно и с ГЕРБ начело.
192
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
в криза бяхме и може би още сме защото ни управляваха разбойниците станишев царчето доган за което сме си виновни ниезащо полша и чехия въобще не бяха засегнати от криза
191
1
 
16
 
! Отговори
*))) преди 13 години
До сега ни лъжеха ЛОШИТЕ *** от БСПто,а сега ни лъжат "ДОБРИТЕ" *** от ГЕРБа...*)))
190
1
 
15
 
! Отговори
Е преди 13 години
България в момента е в СТАГНАЦИЯ! Още по-зле от рецесия...Обаче шараните продължават да ги зарибяват с измильотини...Вярват само на ШМЕНТИ КАПЕЛИ...
189
1
 
11
 
! Отговори
Венелин преди 13 години
Като е излязла от рецесията, България къде е влязла?!Само да не е в моргата...
188
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българската икономика излезе от рецесията. Възстановяването започна, но то протича бавно, твърди експертът по икономически въпроси в УниКредит Булбанк Кристофор Павлов.Този К.Павлов какъв точно вид животно е? Да не е прословутото куче на Павлов? Явно е именно това - при подаден сигнал от управляващите, почва да пише глупости.
187
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До сега ни лъжеха комунистите,сега ни лъжат ГЕРБ.
186
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 213 със средно техни4аско образувание съм.
185
1
 
4
 
! Отговори
до тъпаните преди 13 години
абе *** от къде е излезла не разбрах? моля тъпаните да мъ освитлят по въпросъъъ шъъ ги разбиръ
184
3
 
37
 
! Отговори
ишменти капели преди 13 години
този кристофор павлов яко се е напушил с трева .копелдака за да се хареса на *** от герб лъже като за световно.увеличена безработица голяма между фирмена задлъжнялост увеличен сив сектор невиждана корупция и контрабанда високи цени ниски заплати фалит на фирми.и този *** кристофор павлов ще говори че излизаме от кризата.кристофоре умряха *** останаха само феновете на герб но тях и даги лъжеш все тая те са *** и невдяват и пак ще целуват като теб дупето на цар боко тиквата .***
183
5
 
0
 
! Отговори
Blake преди 13 години
намалява ти щото си нискоквалифициран!
182
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
инфантилни *** пълно като този под мен...
181
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българската икономика излиза от кризата от ,както ГЕРБ са на власт, добре но щом имаме увели4ение на вътрешния продукт,защо заплатите ни се намаляват,даже не ни дадоха и аванс.НИЕ СМЕ ГЕРБ С ТЕБЕ С ПО СИЛНИ ДА ЖИВЕЕ БКП