Безименните бонуси

Трайков е единственият министър с бонус, но го е дарил след получаването
Обновена: 7 мар 2012 20:10 | 7 мар 2012 19:26, Бойчо Попов
125
Безименните бонуси
Министър Трайков е дарил своя бонус. Снимка: МИЕТ

В министерството на икономиката са били получени най-високите бонуси, показва разпространената от правителствената пресслужба справка за върнатите до днес сутринта допълнителни възнаграждения от министрите, зам.-министрите, шефовете на политически кабинети в министерствата, областните управители и заместниците им.

Бонусите са давани през периода от началото на настоящото управление до днес.

Оказва се, че най-много пари от бонуси са върнали зам.-министърът на финансите Владислав Горанов (73 000 лв.) и министърът на икономиката Трайчо Трайков (72 000 лв.).

Още по темата

Трайков обаче е дарил сумата, докато заместникът му я е върнал в нарочно създадената банкова сметка в БНБ.

Още в разгара на скандала от икономическото ведомство обясниха, че допълнителните му възнаграждения са за управлението на два фонда, в които той по закон е председател на управителните съвети в качеството си на министър - Фонд "Извеждане от екслоатация на ядрени съоръжения" и Фонд "Радиоактивни отпадъци".

Един от зам.-министрите на транспорта е взел от бонуси допълнително 53 994 лв., а двамата зам.-министри на околната среда Ивелина Василева и Евдокия Манева са получили 57 201 лв. и 31 695 лв.

Тъй като справката не е поименна, остава загадка коя от двете е получила по-високото допълнително възнаграждение.

Един от зам.-министрите на регионалното развитие е получил 30 200 лв.

Въпреки неколкократните изявления на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, че бонуси в МВР не са давани, справката сочи, че началникът на политическия му кабинет все пак е получил общо 3615 лв.

Единствените министерства, за които няма данни за върнати бонуси, са на отбраната и на правосъдието. Данните за правосъдното министерство обаче са за настоящия политически кабинет на Диана Ковачева.

Тя обаче вече обяви, че за първите три месеца на 2011 г. политическият кабинет на предишния правосъден министър Маргарита Попова е взел бонуси в размер на 37 000 лева.

Заместник-министрите са получили по 6500 лева, а началникът на кабинета и други са получили между две и три хиляди лева. В справката няма данни те да са върнали получените суми.

Тогава Ковачева изрази надежда бившите служители да върнат сумите доброволно. Вицепрезидентът Маргарита Попова обаче публично се обяви против решението на премиера за връщането на бонусите. 

И  областните управители са получавали сериозни добавки, като най-високи суми са върнали управителите на Търговище (4920 лв.), на Добрич (4487 лв.) и на Разград (4416 лв.). 

Без бонуси са били и в три областни управи - Габрово, Кюстендил и Силистра.

Крайната калкулация, направена от премиера Бойко Борисов днес, е 603 675 лева от бонуси.

Един началник на политически кабинет, този на министър Нона Караджова, е отказал да върне парите и от днес е освободен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
петер преди 12 години
А в сметната палата са си раздали 5 милиона бонуси само за 2011,за това се мълчи?
95
0
 
0
 
! Отговори
баба гицка преди 12 години
какво е това?- да вземаш от държавни пари и сам да преценяваш на кого да дадеш и колко- това става само по закона за върбите!
94
0
 
4
 
! Отговори
ч преди 12 години
Константитов не знаел за многократно завишените цени на лекарствата.Вече си имаме правителство: Не видях, не чух, не разбрах.Гергана Павлова му била предоставила специален доклад, с който според нея уж се давал отговор на въпроса за повишените цени на лекарствата, но реално този доклад се отнасял до болничните търгове и нямал нищо общо с ценообразуването.
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бих предпочел министрите да си вземат и заплати и бонуси, но да има достойно заплащане и работа за хората. сега всичко рухна, безработицата е много над цифрата 11-12% , която обявява родната стъкмистика /статистика/. стана вече банално да се оправдаваме със световната криза или пък с любимата дъвка на Б.Б. - тройната коалиция. връщането на част от т.нар бонуси няма да оправи нещата, това е просто едно лицемерие
92
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истината е ,че откакто ГЕРБ са на власт здравеопазването буквално се срина. Една от гаврите с обикновените хора е, че на всеки 5 години имаш право на профилактичен преглед?! Преди това имахме право на такъв преглед веднъж в годината. Ние луди ли сме или пълни инфантили, не виждате ли как ни обричат на геноцид. И понеже ние не протестираме, те се самонаграждават за "добре свършена работа".
91
0
 
3
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
951 976 лв. под формата на бонуси е получил бившия зам.-министър на финансите в правителството на НДСВ Атанас Кацарчев.
90
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Taka замириса,че вече не се търпи,раздават се пари под сурдинка за елита,а народа да умира от бедност,направо безобразие...........оставка,оставка,оставка.....
89
1
 
14
 
! Отговори
arhar преди 12 години
Когато Станишев беше премиер, имаше пари за всички , пенсионерите взимаха по 200 лв за Коледа . А сега пенсионерите с пенсии от по 136 лв не взимат дори и една стотинка за Коледа от ' човека от народа ' ...Очевидно някои още са на римския принцип ' Разделяй и владей ' , т.е. дават пари на ' наши ' хора, а останалите да изнемогват ?Защо няма императори в БГ ? А да не би някой да е направил поне един римски път през годините на прехода ? А римските императори да не са се движили с автомобили и хеликоптери ?
88
0
 
2
 
! Отговори
САКЪН НЕДЕЙ преди 12 години
Проверяват досиетата на 50 000 кредитни милионери!!!!София. Над 50 000 души ще обхване проверката на кредитните милионери с агентурно минало, съобщи Евтим Костадинов, председател на комисията по досиетата. Пред депутатите от парламентарната вътрешна комисия той поясни, че ще бъдат оповестени тези лица, които са взели управленческото решение и са теглили кредита.В сряда бяха обсъдени внесените промени от Екатерина Михайлова за изменения в закона, чрез които се позволява да бъдат огласени имената на кредитните милионери. С промяната в закона ще се даде възможност да се проверят тези, които са взели управленческото решение и които са теглели в последствие кредита от банките.По списъка на БНБ има 10 500 фирми, а комисията е задължена да направи разпознаване и разпечатка на контролните им и управителни органи и да се установи кои от тях имат картончета в архивите на ДС. "Това е така, защото комисията установява принадлежност на физически, а не на юридически лица", каза Костадинов. Председателят на комисията пресмята, че по груби изчисления, ако зад тези 10 500 фирми стоят по 5 души, то се получава над 50 000 души, които трябва да бъдат проверени. В момента в Комисията по досиетата освен, че знаят кои са фирмите, знаят и с колко са задължени към 1997 г., когато излиза списъкът.Костадинов обеща имена на проверени кредитни милионери да започнат да излизат около два месеца след като бъдат приети промените. По думите му ще има известно забавяне заради проверки и в Търговския регистър, за да се установят управителните органи към момента на теглене на кредита. Едва след това ще бъде извършена проверка в масивите на нашите картотеки, обясни той.
87
2
 
11
 
! Отговори
Маке преди 12 години
Що е гербер все е ***!
86
1
 
12
 
! Отговори
БОНУСО преди 12 години
Тия хора са си раздавали пари повече от заплатата на Американския президент, която беше някъде до 200 хил.долара годишно (може да е малко над 200 хил.дол.). Това е невероятно. Това е легално присвояване на народни пари. Почти никоя фирма в Малкия и среден бизнес не може да даде подобни бонуси - дори на шефа си. Тя не може да реализира 400 хил.лв печалба, камо ли да ги раздаде ефективно.
85
0
 
20
 
! Отговори
Дядо Петър преди 12 години
Истерията с бонусите - некадърно щоу за олиго-френи.Защото те са жълти стотинки в сравнение с КОМИСИОННИТЕ ОТ ВСИЧКИ ТИЯ ПРОЕКТИ, А НАЙ-ВЕЧЕ ОТ КОНТРАБАНДАТА С ЦИГАРИ И НАРКОТИЦИ.Които пълнят гушата на ГЕРБ, а най-вече на ГЛАВАТАРИТЕ на поредната разбойническа банда, която ни "управлява".
84
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оставка!
83
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На сн. Гей игри пред кабинета.
82
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТЕЗИ БОНУСИ Е СТРАТЕГИЯ НА ТОВА НЕБРЪСНАТО ВЛЕЧУГО БОЙКО.ТОВА СА ОГРОМНИ ПАРИ,РАЗДАДЕНИ С НЕГОВО СЪГЛАСИЕ.*** Е ХИТЪР.ТОЙ Е ЗНАЕЛ ЧЕ ТОВА ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕ ОТ ГЛАДНИЯТ НАРОД И ЩЕ СЕ ВДИГНЕ ВРЯВА.ДА АМА НАШИЯТ БАЩИЦА "НАКАЗВА" БОНУСОПОЛУЧАТЕЛИТЕ И ПАРИТЕ СЕ ВРЪЩАТ.ДЕМЕК ТОЯ *** МАИМУН Е ЗАГРИЖЕН ЗА ХОРАТА.А ХОРАТА ЦВИЛЯТ ОТ ВЪЗТОРГ И МУ ВДИГАТ РЕЙТИНГА.*** НАРОД И МУ ВЯРВАТ НА МАНЬОВРИТЕ!!
81
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГАДНО,ОТВРАТИТЕЛНО ГЕТО Е BG.ХОРА УМИРАТ ОТ ГЛАД ТЕЗИ ШОПАРИ ГНУСНИ СИ РАЗДАВАТ ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ.ГНУСНО,ГРОЗНО НЕЩО.ТОВА СА ПЪЛНИ,ТОТАЛНИ ***.ОЩЕ ЦВИЛИТЕ И ХАРЕСВАТЕ МУТРАТА БОЙКО,ТАКА ВИ СЕ ПАДА!!
80
1
 
16
 
! Отговори
резерва го немаааа преди 12 години
а от бордове, комисии и др. колко са взели примерните гербери? Герб раздават, герб лапат.... предишните виновни! Смехория до шия!
79
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тою за *** ли го държи....ам....
78
1
 
12
 
! Отговори
муспи преди 12 години
Тези на снимката си даряват бонуси.
77
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тук има ли един нормален или всички сте ***...,а и ако някой ме изтрие и той е с тях.