Безименните бонуси

Трайков е единственият министър с бонус, но го е дарил след получаването
Обновена: 7 мар 2012 20:10 | 7 мар 2012 19:26, Бойчо Попов
125
Безименните бонуси
Министър Трайков е дарил своя бонус. Снимка: МИЕТ

В министерството на икономиката са били получени най-високите бонуси, показва разпространената от правителствената пресслужба справка за върнатите до днес сутринта допълнителни възнаграждения от министрите, зам.-министрите, шефовете на политически кабинети в министерствата, областните управители и заместниците им.

Бонусите са давани през периода от началото на настоящото управление до днес.

Оказва се, че най-много пари от бонуси са върнали зам.-министърът на финансите Владислав Горанов (73 000 лв.) и министърът на икономиката Трайчо Трайков (72 000 лв.).

Още по темата

Трайков обаче е дарил сумата, докато заместникът му я е върнал в нарочно създадената банкова сметка в БНБ.

Още в разгара на скандала от икономическото ведомство обясниха, че допълнителните му възнаграждения са за управлението на два фонда, в които той по закон е председател на управителните съвети в качеството си на министър - Фонд "Извеждане от екслоатация на ядрени съоръжения" и Фонд "Радиоактивни отпадъци".

Един от зам.-министрите на транспорта е взел от бонуси допълнително 53 994 лв., а двамата зам.-министри на околната среда Ивелина Василева и Евдокия Манева са получили 57 201 лв. и 31 695 лв.

Тъй като справката не е поименна, остава загадка коя от двете е получила по-високото допълнително възнаграждение.

Един от зам.-министрите на регионалното развитие е получил 30 200 лв.

Въпреки неколкократните изявления на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, че бонуси в МВР не са давани, справката сочи, че началникът на политическия му кабинет все пак е получил общо 3615 лв.

Единствените министерства, за които няма данни за върнати бонуси, са на отбраната и на правосъдието. Данните за правосъдното министерство обаче са за настоящия политически кабинет на Диана Ковачева.

Тя обаче вече обяви, че за първите три месеца на 2011 г. политическият кабинет на предишния правосъден министър Маргарита Попова е взел бонуси в размер на 37 000 лева.

Заместник-министрите са получили по 6500 лева, а началникът на кабинета и други са получили между две и три хиляди лева. В справката няма данни те да са върнали получените суми.

Тогава Ковачева изрази надежда бившите служители да върнат сумите доброволно. Вицепрезидентът Маргарита Попова обаче публично се обяви против решението на премиера за връщането на бонусите. 

И  областните управители са получавали сериозни добавки, като най-високи суми са върнали управителите на Търговище (4920 лв.), на Добрич (4487 лв.) и на Разград (4416 лв.). 

Без бонуси са били и в три областни управи - Габрово, Кюстендил и Силистра.

Крайната калкулация, направена от премиера Бойко Борисов днес, е 603 675 лева от бонуси.

Един началник на политически кабинет, този на министър Нона Караджова, е отказал да върне парите и от днес е освободен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
74, много точно си го казл
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Целия европейски елит трябва да се изчисти.Банките взима кредит от Европейската централна банка(народа) на 0,5 лихва,във Франция сосиете генерал SG дава дългогодишен заем на 2,5% докато днес разбрах че социете генералSG в България дава заем на 10-12%.Нещо не е наред в тая държава
54
0
 
11
 
! Отговори
AYYYYYY преди 12 години
В англия Браун намали заплатите на вички министри с 30% та камо ли за бонуси да се помисли.Борисов заедно с крадливата клика навън.Събудете се бе...къде има такова безобразие...ОСТАВКА
53
1
 
7
 
! Отговори
до Днес.Бг преди 12 години
Знаете ли какво е "свобода на словото"? Защо коментар номер 64 е изтрит? Просто споделих, гледайки снимката, че човек остава с впечатление, че министъра е ***! Отворете си тълковият речник и вижте, че има такава дума!
52
2
 
12
 
! Отговори
UK преди 12 години
В англия Браун намали заплатите на вички министри с 30% та камо ли за бонуси да се помисли.Борисов заедно с крадливата клика навън.Събудете се бе...къде има такова безобразие...ОСТАВКА
51
2
 
7
 
! Отговори
ТЕЗИ СЪЩЕСТВА преди 12 години
ТЕ СА ПРЕДАТЕЛИ , ЛЪЖЦИ И КРАДЦИ !!!!!
50
2
 
3
 
! Отговори
GERB преди 12 години
Sled nas 6te ima potop ,nali 2012 godina sme
49
1
 
14
 
! Отговори
Десен преди 12 години
Аз съм в частния бизнес и да ви кажа честно не си спомням такава стагнация безпаричие и задлъжнялост между фирмите. По време но Видиновата зима беше тежко но тогава беше друга история инфлация нестабилности т.н. оцеляхме но сега ............незнам много е трудно.Едно ми е чудно БВП няма кой знае каква промяна от преди кризата за 2011 е 75млрд лв къде са парите нали не си мислите че са се изпарили те са насочени някъде
48
0
 
20
 
! Отговори
saki преди 12 години
Нещо не разбирам. Накараха майките да върнат надвзетите майчински и ги обявиха за неморални, а тия държавни търтеи си взимат бонусчета.Оная пък *** се самонаградила защото отговаряла за 5-10 милярда и било голяма отговорност.Все си мисля че една майка да роди дете и да го отгледа в тъпата ни държава е по голяма отговорност от тази за 10-те милярда хартийки.
47
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А какво всъщност стана с парите на Мишо Бирев ? ББ върна ли парите , или е било за без пари ,дали пък Бирата не умря от срам да си поиска парите .
46
4
 
11
 
! Отговори
БГ Съдия преди 12 години
На ГЕРБ бонусите са най-лоши, дори когато са върнати
45
1
 
7
 
! Отговори
qze преди 12 години
крайно време е митко пайнера да издаде песен за бонусите.
44
1
 
12
 
! Отговори
ххх преди 12 години
Е ми двете най-успешни министерства заслужено са си раздали най-високите бонуси. България е новият икономически тигър, приходи в хазната текат като пълноводни реки, резерва расте... Освен това тези двамата са най-върли противници на всичко руско и лобисти на всичко американско така, че може я Шеврон, я някой демократичен фонд да са додали
43
0
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Разпореждането с чуждо имущество, както и ползването му без правно основание против волята на собственика, е не просто противозаконно, то противоречи на Конституцията. Не съществува правова държава в света, чието конституционно или гражданско право да позволяват разпореждане с чужда собственост или ползването й без правно основание против волята на собственика.
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като гледам снимката разбирам защо жената на Трайчо го е отсвирила.
41
0
 
11
 
! Отговори
до 42 преди 12 години
Трайков защо? Я го виж какъв е купонджия а аз го мислех за сухар а той скрита лимонка.
40
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кога Дянков ще върне 55 МИЛИОНА, които е раздал на "нашите" хора в министерството?Разбра се, че е профукал половината от Сребърния фонд.Сега България отива бавно, но уверено към колапс.Може да ни спаси неговата и на Кристалина Световна банка, като нахлузи на България поредния воденичен камък!
39
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трайчо, кой бонус е дарил?От ЕВН?ОТ Шеврон? или От АСТА?
38
9
 
35
 
! Отговори
! преди 12 години
ГЕРБ e партия от *** и ***
37
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В обозримо бъдеще България ще затъне тотално. След мандата на ГЕРБ ще дойде петорна коалиция на власт и тогава ни за бонуси, ни за корупция ще се чуе вече. Ще окрадат и малкото което ще е останало... и от ЕС такъв ще ни го наковат, че не безработица, не недоимък, ами и глад може да настане. А ако има бунт може и някой комши да ни окупира, та да не се изтрепе тук народа. ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО! СТЯГАЙТЕ СЕ!