Безименните бонуси

Трайков е единственият министър с бонус, но го е дарил след получаването
Обновена: 7 мар 2012 20:10 | 7 мар 2012 19:26, Бойчо Попов
125
Безименните бонуси
Министър Трайков е дарил своя бонус. Снимка: МИЕТ

В министерството на икономиката са били получени най-високите бонуси, показва разпространената от правителствената пресслужба справка за върнатите до днес сутринта допълнителни възнаграждения от министрите, зам.-министрите, шефовете на политически кабинети в министерствата, областните управители и заместниците им.

Бонусите са давани през периода от началото на настоящото управление до днес.

Оказва се, че най-много пари от бонуси са върнали зам.-министърът на финансите Владислав Горанов (73 000 лв.) и министърът на икономиката Трайчо Трайков (72 000 лв.).

Още по темата

Трайков обаче е дарил сумата, докато заместникът му я е върнал в нарочно създадената банкова сметка в БНБ.

Още в разгара на скандала от икономическото ведомство обясниха, че допълнителните му възнаграждения са за управлението на два фонда, в които той по закон е председател на управителните съвети в качеството си на министър - Фонд "Извеждане от екслоатация на ядрени съоръжения" и Фонд "Радиоактивни отпадъци".

Един от зам.-министрите на транспорта е взел от бонуси допълнително 53 994 лв., а двамата зам.-министри на околната среда Ивелина Василева и Евдокия Манева са получили 57 201 лв. и 31 695 лв.

Тъй като справката не е поименна, остава загадка коя от двете е получила по-високото допълнително възнаграждение.

Един от зам.-министрите на регионалното развитие е получил 30 200 лв.

Въпреки неколкократните изявления на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, че бонуси в МВР не са давани, справката сочи, че началникът на политическия му кабинет все пак е получил общо 3615 лв.

Единствените министерства, за които няма данни за върнати бонуси, са на отбраната и на правосъдието. Данните за правосъдното министерство обаче са за настоящия политически кабинет на Диана Ковачева.

Тя обаче вече обяви, че за първите три месеца на 2011 г. политическият кабинет на предишния правосъден министър Маргарита Попова е взел бонуси в размер на 37 000 лева.

Заместник-министрите са получили по 6500 лева, а началникът на кабинета и други са получили между две и три хиляди лева. В справката няма данни те да са върнали получените суми.

Тогава Ковачева изрази надежда бившите служители да върнат сумите доброволно. Вицепрезидентът Маргарита Попова обаче публично се обяви против решението на премиера за връщането на бонусите. 

И  областните управители са получавали сериозни добавки, като най-високи суми са върнали управителите на Търговище (4920 лв.), на Добрич (4487 лв.) и на Разград (4416 лв.). 

Без бонуси са били и в три областни управи - Габрово, Кюстендил и Силистра.

Крайната калкулация, направена от премиера Бойко Борисов днес, е 603 675 лева от бонуси.

Един началник на политически кабинет, този на министър Нона Караджова, е отказал да върне парите и от днес е освободен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИМАМ СИ ЕДНА МЕЧТА ,СЕГА И БЕСЕПАРИТЕ ДА СИ НАПРАВЯТ ПИАР КАТО ВЪРНАТ ПАРИТЕ
35
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какви бонуси ,какви 5 лева.Само за месец нашите Народни представители вземат по 3 МИЛИОНА от нас.А Субсидиите на Партиите,на Синдикати и тем подобни.Нека някой да ми каже ,че сме бедна Държава.Стигам до заключение,че сме *** Народ
34
3
 
25
 
! Отговори
Гаднярите преди 12 години
Най-наприятните личности за мен от ГЕРБ са Семерджиев,Трайков и Дянков ! Има ли и други да мислят като мен ?
33
8
 
6
 
! Отговори
до 31 преди 12 години
Кво са ти давали като бонус на теб пък бсп? Айде моля ти се. Ние да не падаме от небето. Фърляха там по някое левче от време на време към заплати и пенсии, колкото народеца да не надига глава и да си въобразява, че нещо става. И това беше. А колко окрадоха? - Колкото можаха!
32
0
 
19
 
! Отговори
Стария преди 12 години
Уважаеми коментиращи!Водите полемика, чийто смисъл е: НАШИТЕ КОМУНИСТИ срещу ВАШИТЕ КОМУНИСТИ! /заглавие на статия от Еми Барух/Цялата политическа клика, която ни "управлява" вече две десетилетия, трябва да се измете, не си създавайте илюзии на тема: кой е по-по-най! Властват неморални хора, чиято цел е на първо място личното облагодетелстване! Ситуацията с бонусите разкрива тяхната крадлива същност и липса на морал.Ако имате лична изгода и не ви интересува бъдещето на вашите деца, тогава е обяснимо да мислите едностранчиво. Но един ден ще прогледнете.Защото децата ви ще живеят в един порочен свят без правила и законност.Изводът е: да насочим силата, която имаме, във вярната посока!
31
3
 
11
 
! Отговори
55 преди 12 години
Този не беше ли от ENV ,тези които спонсорират БТВ с безмислени реклами.НЯМА БЕЗПЛАТНИ УСЛУГИ ,БТВ Е ВЕРЕН ,ВСЕКИ ДЕН ИМА ОДИ КАК БОЙКО НИ СПАСЯВА ОТ КРИЗАТА ,А ЗА ENV ПОКАЧВАНЕ НА ЦЕНАТА НА ТОКА ОТ 1 ЮНИ
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТО АКО И НА МЕН МИ ДАДАТ БОНУС ОТ 500000 ЛЕВА ,МИ АЗ НАПРАВО ДО ПЕНСИЯ НЯМА ДА РАБОТЯ
29
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БОЙКО СИ ПРАВИЛ ПИАР ,МИ НАПРАВЕТЕ СИ И ВИЕ БЕ ,КАТО ВЪРНЕТЕ И ПАРИТЕ И ГОРИТЕ И ПЯСЪКА НА МОРЕТО
28
3
 
17
 
! Отговори
десен преди 12 години
Някой вярва ли че са взети само 600000 лв за 3 год вижте това ми звучи по реално. " В отчетите на министерствата за изпълнение на бюджета за 2011 година по програми има стряскащи цифри за раздадено Допълнително материално стимулиране Министерство на финансите 55 085 865 лева, Министерски съвет-4 254 430 лева, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма-4 274 312 лева, МВР-20 058 798, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията -2 453 426 лева"
27
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
добре ЧЕ ДОЙДОХА ГЕРБ НА ВЛАСТ ТА ДА ЗНАЕТЕ КАКВО ОЗНАЧАВА МИЛИОН ,ИНАЧЕ ЩЯХТЕ ДА СТЕ ВИЖДАЛИ ТАЯ ЦИФРА САМО В УЧЕБНИЦИТЕ ПО МАТЕМАТИКА ,А ПЕНСИЙТЕ ПО ВРЕМЕТО НА СТАНИШЕВ БЯХА САМО 76ЛЕВА СОЦИАЛНАТА ,А ТЕ МИЛИОНИ СА СИ РАЗДАВАЛИ
26
0
 
15
 
! Отговори
<< преди 12 години
Държавното ни управление е сведено до чалга в политиката: вършат се гигантски простотии, за които се прибират солидни пари, опростачения електорат се отблагодарява гласувайки за цялата тази гняз на избори. Изборите са нещо класациите на Митко Пайнера, а в момента изявите на "вожда" са на нивото на посредствено телевизионно шоу. На целия този конгломерат му викат "Република България". При това няма значение кой е на власт. Просто вече не остана за крадене и крадците започнаха да се топят взаимно.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо не напишете за какво ще отидат парите от върнатите бонуси? Други медии вече писаха!
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Моя шеф ако ми каже върни ми бонуса дето ти дадох ще му кажа: Да ти е-- п----а м----а!!!
23
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 19Нас пък кой ни пита? Нали видя, че бсп опищяха медиите заради бонусите? Да се покажат морални де, да вземат да дадат пример за социална политика и да върнат нещо? Хем PR ще си направят, ще наберат точки за следващите избори, хем може пък да им повярваме, че са се променили..?
22
4
 
2
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХАХАХАХХ преди 12 години
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХ..........................................
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бонусите не са за да забогатяваш, а колкото да се почерпиш.Ние като си свършим много добре работата, шефа дава по 40-50 лева бонус допълнително към заплатата. Това е нормално. Но да получаваш няколко хиляди, и то в условията на криза и в най-бедната държава в ЕС е недопустимо.
20
1
 
22
 
! Отговори
<< преди 12 години
Живеем в прекрасна страна и *** държава
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бонус 100, 200, ХИЛЯЯЯЯДА лева са ок и напълно допустимо-необходими. Ама тия трииесе пееесе стоо големи си е направо подигравка с народа
18
0
 
16
 
! Отговори
влезте преди 12 години
във сайтовете на министерствата на НОРМАЛНИТЕ държави и ще видите -там бонуси няма-има заплати и край който не му оттърва в къщи-липсата на политически морал и никаква култура пораждат бонуси т.е. официална кражба-а ако заговориме какво е свършила администрацията за да има претенции разговорът ще бъде много дълъг и безсмислен защото просто сме най бедните оцеляващи и неграмотни европейци точно заради тази администрация
17
0
 
4
 
! Отговори
ta0mi преди 12 години
До 11 Произвеждат ток