Кабинетът отпусна 39 млн. лв. за увеличение на академичните заплати

Повишението ще обхване 33 държавни висши училища
15 май 2024 16:08, Инна Ангелова
15
Кабинетът отпусна 39 млн. лв. за увеличение на академичните заплати
Снимка: БГНЕС

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 година. Това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се увеличи с 290 лв. – от 1 810 лв. на 2 100 лв. Повишението ще обхване 33 държавни висши училища с 2086 асистенти. То ще допринесе за привличането и задържането на млади преподаватели и тяхното развитие в академичната кариера, се посочва в мотивите на кабинета за взетото решение.

Още по темата

Средствата в размер на 39 млн. лв. са разчетени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г., поради което на настоящия етап няма пречка да се реализира увеличение на възнагражденията на академичния състав от 1 януари 2024 година.

Приетите промени в Закона за висшето образование предвиждат определяне от 1 април 2024 г. на нови минимални основни заплати за най-ниската академична длъжност; определяне на минимални основни заплати за изследователи, специалисти и експерти; увеличение на възнагражденията на лицата от академичния състав в държавните висши училища за достигане на средна брутна заплата не по-малка от 180 на сто от средната брутна за страната и увеличение на стипендиите на докторантите в размер не по-малък от 150 на сто от минималната работна заплата за страната.

Общият финансов ресурс за реализиране на приетите от НС промени възлиза на около 184 млн. лв., което води до необходимост от осигуряване на значителен финансов ресурс от държавния бюджет, който не е предвиден със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година. Единственият възможен източник за това е да бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на капиталовите разходи по централния бюджет, вкл. Инвестиционната програма за национални проекти, приета със Закона за държавния бюджет за 2024 година.

Необходимите средства в размер на 150 млн. лв. за компенсиране на държавните висши училища за намаления размер на приходите им в резултат от отпадането на таксите за обучение на студентите не са предвидени със Закона за държавния бюджет за 2024 г. нито като разход, нито като намален приход.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Образование
Бунт на професорите: Не може преподавател със заплата на чистачка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 4 дни
kак се купуват гласове преди изборите сега са университетите вчера бяха военнитеи репресираните утре ще разберем кои са затова няма да гласувам защото товане се изтраива
13
0
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 дни
С академичните заплати е като с лекарските! Шефовете и приближените им си слагат яки заплати и станаха милионери, а за другите-каквото остане! Затова младите учени и лекари бягат навън! Що не обявят заплатите на ректори, декани и началници на болници!?
12
0
 
1
 
! Отговори
малко се говори преди 4 дни
за скандалите в тези псевдо-аристократични среди. Отидете и прочетете за какво става въпрос реално - поставете в търсачката това: Ректорът на УНСС прикрива плагиат приятелка на негова интимна тръпка
11
0
 
2
 
! Отговори
натовски лентяй преди 4 дни
увеличаването назаплати в в момент на избори си е чисто купуване на гласове и не трябв ада се допуска
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Те парите си стояха готови от повече от година. Ама не им ги даваха с надеждата да забравят за увеличението си. И моя шеф така прави. Обещава му увеличение, ама го дава, само когато си депозирам предупреждението за напускане.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
ами за младите учители кога? те работят за има няма 1500 лв
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Уот дъ фак
7
1
 
2
 
! Отговори
Еееее преди 5 дни
Академик от БАН неше до вчера министър председател. Они учените ора не си ли говорат или он знае,че они не заслужават и затова се е стигнало до тук?
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
В БГ всичко е магия.Затова не се чудете,защо сме на последно място в ЕС.Тука има повече магьосници от колкото в Индия.На времето,когато бай Тошо беше на посещение в Индия,Индира Ганди се чудела какъв подарък да му направи и му рекла,че ще му подари един индийски факир.Той подскочил като ужилен и казал:-"А само това не.Аз рекъл в България ги имам милиони.Давам им по 300 лева заплати пък те харчат по 600"Та не се чудете,защо на тази територия има все още хора.Докато има магьосници, ще има и хора
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Той и Тиквата така раздавеше чужди пари ...
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ами кабинета ли ги даде или това са пари на БЪЛГАРСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ ??
3
5
 
13
 
! Отговори
Симеон Дянков преди 5 дни
Голяма несправедливост Главчев голямаса..Как ще даваш 39 милиона на феодалните старчета,доцентчета и милиони професоря...бре? Та те по цял ден пърд_т в топли кресла, трупат грамадни заплати...и нищо не правят?! Един от тях+ академиче Мрънколай даже 9 месеца ни направи за резиль в Европата....
2
3
 
11
 
! Отговори
Пепи Еврото преди 5 дни
От къде ги вади тоя кабинет тия пари.Раздават докато свършат и после нов заем.Така е най лесно.
1
8
 
5
 
! Отговори
Бау преди 5 дни
Видяхте ли сега, че този 1 %, който Асен Василев изиска за пенсионерите, по добре да беше даден на академиците! Той обяви, че крадат 8 лева на пенсионер месечно! Което означава поне 15 милиона всеки месец да бяха прехвърлени за Наука и изкуствен интелект, отколкото за пенсионери, които дори са немощни и безграмотни да отидат и гласуват!