С 10% паднали наемите на моловете у нас

Общо 18% от площите в моловете в страната са празни
24 окт 2012 16:19,
10
С 10% паднали наемите на моловете у нас
Снимка: архив Reuters

Наемите в търговските центрове в страната са се понижили с около 10% за последната година, сочи ново проучване, предоставено на Invеstor.bg.

Към края на третото тримесечие те са били средно 12,2 евро на кв. м на месец. Също около 10% е понижението на наемите в София, се казва в доклада за търговските площи у нас на консултантската компания MBL|CBRE.

Наемодателите вече осъзнават, че по-ниските обороти предполагат по-ограничени възможности за плащане на наем и такси за обслужване в дългосрочен план, смятат от компанията. Това е причината да предоставят различни форми на отстъпки, с което целят да подобрят събираемостта и да осигурят устойчивото развитие на своите обекти. Тази тенденция е валидна както за много от търговските центрове, така и за наемодателите по главните улици.Общо 145 хил. кв. м, или близо 34% от общата площ на съществуващите търговски центрове и тези в строеж, в София в момента активно се предлагат за отдаване. Този процент е значително по-висок от дела на незаетите площи в действащите молове, който е около 8,3%, или 19 хил. кв. м.

Подобрение на нивата на свободните площи се отчита и в моловете извън София. Този дял се понижава до 24% от 27%. Средното ниво за страната е 18%.
От компанията отбелязват, че стабилизирането на свободните площи започна да се усеща заради промяната на политиката на някои търговски центрове, които са станали „много агресивни в ценовата си политика и по-гъвкави в осигуряването на достатъчно големи квадратури“.

През последното тримесечие няма завършени търговски центрове. Ново раздвижване на пазара се очаква до края на годината с отварянето на Bulgaria Mall в София (с 33 хил. кв. м отдаваема площ) и първата фаза от проекта Carrefour Center в Стара Загора (12 700 кв. м).

Откриването на Paradise Center бе отложено за първата половина на 2013 г. „поради трудности при отдаването под наем“. Също през 2013 г. се очаква да отвори и Sofia Ring Mall, с което търговските площи ще се увеличат с общо 179 хил. кв. м.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: наемиимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
за Витков! преди 11 години
Малко е!!!
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както е тръгнало скоро наемодателите ще разберат, че ще трябва да плащат на наемателите за да останат там. Не пазарувайте от моловете не е нужно да плащате наемите на мутрите!
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А пък заетите пространства са пълни със евтини магазини и закусвални.Обикновен битак.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СТИГА С ТАЯ ПЕРАЧНИЦА!!!
6
0
 
1
 
! Отговори
а .стига вече преди 11 години
Молове .молове. молове!А къде е производството ?
5
0
 
2
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
По ... трябва още по ... (от една реклама). Инфлацията е 20% годишно за малката кошница. Няма само народа да страда и рентиерите да поемат ...
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наемите с 10 процента, наемателите с 50, а клиентите с 90:)
3
0
 
7
 
! Отговори
САМО ПИТАМ? преди 11 години
Собствениците на моловете ,как ли си плащат ---ТОКА?
2
0
 
6
 
! Отговори
...! преди 11 години
Аве,чии ли са тези молове...?Прокуратурата ,кога ще я----- САМОСЕЗИРАМЕ?
1
0
 
8
 
! Отговори
часник преди 11 години
Очаквам ,с още 70% да паднат наемите!