Проф. Попов: Антиваксърството вече е тенденция

Усложненията при коклюша настъпват по време на заболяването, посочи лекарят
17 май 2024 17:00, Красимир Ангелов
97

Ситуацията с коклюша остава все така притеснителна. Последните данни показват, че в страната положителните проби вече са над 1000.

"Трудно е да се каже, че ситуацията е овладяна. Има най-малко три причини да стигнем дотук - болестта се повтаря на всеки три до пет години. Второ, че имаше една пауза по време на Ковид и тогава коклюш почти нямаше. Ваксината поддържа малко по-кратък имунитет. И някои по-малки фактори като миграцията, като промяната в климата също влияят. Надявам се, че в скоро време ще е овладяна ситуацията", заяви началникът на Клиника по инфекциозни болести проф. Георги Попов в студиото на "България сутрин".

По думите му хората продължават да са негативно настроени към ваксинацията.

"Едно перфектно решение, което чакаха много майки и бременни жени, най-рисков контингент са децата, особено тези под 6 месеца, които нямат никакъв имунитет. Промяната на първата ваксина от 2 месеца на месец и половина е идеално решение. Не са много спокойни хората. Тази антиваксинационна кампания, която имаше по време на Ковид, се запазва и през следващите пандемии. Не всички са привърженици, но имам наблюдения, че разумните хора, особено майките, го правят", допълни Попов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Превенцията е много важна, но заболяването протича различно при ваксинирани и неваксинирани и малки деца и възрастни. Понеже това е въздушно-капкова инфекция, е важна много добра респираторна хигиена. За радост, навлизаме в летния период, когато имаме възможност да не се допуска събиране на много хора в затворени колективи, да се проветряват помещенията и да не се разпространява инфекцията", коментира гостът.

Той отново подчерта, че новородените са най-застрашени от заболяването.

"Усложненията могат да бъдат по време, а не след коклюш, защото това е най-опасното за новородени, за деца до 6-месечна възраст, при които настъпват характерните апноични паузи",  добави той.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от Общество
Търсят с какво са натровени децата в Сливен, не е храната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
2
 
! Отговори
Рурска област преди 4 седмици
Това обаче идва със съответната цена, която за съжаление я плащат най-малките, които на никого нищо не са направили и с нищо не са виновни за модерните прищевки на възрастните (които са ваксинирани), защото когато ние бяхме деца, това не подлежеше на коментар. Имаше си дата и тя се спазваше. Не коментирам ковид ваксините, а онези задължителните, през които минават всички!
86
2
 
9
 
! Отговори
Ppp преди 4 седмици
И в Африка за съжаление си тестват ваксини и прочетете какви са последствията
85
4
 
1
 
! Отговори
фюрера преди 4 седмици
До Анонимен 91 Не е нужно да ми обясняваш, че си оли го френ. Още от първите думи на написаното от теб се разбира, че си такъв. Лошото е когато такива като теб обработват цялото общество в негова вреда!
84
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Обяснявам на фюрера като на oли гo френ: Добрият чичко Бил Гейтс не възнамерява да дупчи овцете с ваксини, а с препарати на които само е дадено име "ваксина". Така че тези препарати ще му свършат идеална работа за редуциране на населението.
83
3
 
2
 
! Отговори
фюрера преди 4 седмици
До Добрият чичко Бил НЕ! НЕ СА ДОБЪР НАЧИН ЗА ТОВА! Ако бяха добър начин, нямаше Адолф Хитлер да забранява всякакви ваксинации на окупираните и "усвоени" (временно!) територии. Той се изказва (мемоари на неговите близки сътрудници!!!): "И да не сте посмели да ваксинирате местните хора, както правите с нашето население в Германия! НЕКА ДА ИЗМИРАТ КОЛКОТО МОЖЕ ПОВЕЧЕ ОТ БОЛЕСТИТЕ!"
82
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ПСЕВДОВАКСИНИТЕ ВЕЧЕ СА ТЕНДЕНЦИЯ! Ужким-работят, ама не съвсем, при това - за известно време!
81
4
 
16
 
! Отговори
Добрият чичко Бил преди 4 седмици
"Населението на планетата трябва да се редуцира и ваксините са добър начин да постигнем това."
80
6
 
5
 
! Отговори
има си причини! преди 4 седмици
Тенденция е защото съседните държави си точат зъбите за българските територии. На тях население не им трябва, само земята. По тази причина чрез своята платена законспирирана агентура раздухват антиваксерството. Колкото по-бързо измрат българите, толкова по-добре за комшиите ни. Територията ще се изчисти и те ще влязаят тук на бял кон.
79
5
 
16
 
! Отговори
Гошето преди 4 седмици
Чичо ми се ваксинира срещу корона и след няколко месеца получи инфаркт! Случайност?! Може би, но факта, че и други хора ги сполетя подобна съдба? Случайност не и според мен.
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Тенгри кан Що не са цуункаш по малкото нежно дуупинции. Абе главочи с главочи, запитавали сте се, защо мърсите тоя свят?
77
3
 
0
 
! Отговори
Тенгри кан преди 4 седмици
До Анонимен 80Мухльо, кат ти шибна една лопата в главата и ще се сетиш, какво искам да кажа. Такива мърльовци кат тебе, яко ги шара с тукати в муцунките гнусни. Брутален житейски *** като тебе, нема ми прави смислов разбор на изреченията;))) чи ще ти отрежа главата като на кокошка, пикльо! Виждал ли си отрязана глава на кокошка? Ммцата ти шайба!
76
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 78, му ха л, щом ходих да ги търся и ме връщаха... да, те са виновни! Четене с разбиране се учи в първи клас. Поредния необразован и ди от изказва мнение! Синът ми има всички ваксини и съм твърдо ЗА ваксините! Пр0стак!
75
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Човека просто казва, че антиваксърството официално е заболяване, но с други думи :)
74
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Когато слушах лекциите на една американска лекарка срещу ваксините, си помислих, че нещо е мръднала, но се оказа, че е права, сега и в България вече се страхуват от ваксините, защото нямат доверие на БигФарма, явно е защо! Управляват ни престъпници, които нямат съвест и не се чувстват отговорни, когато накърняват човешки животи, затова хората им нямат доверие. дори и ако не лъжат, хората отново няма да им вярват, да си прочетат българската приказка за лъжливото овчарче!
73
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Тенгри кан "ковида спрял коклюша" Ми, той такова нещо не е казвал, но чЕкай от антиваксър да отразява реалността.
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Така е. Глупостта е заразителна. Спомням си като невръстни 5-6 годишни вярвахме какви ли не глупости. Само защото беше различно от това, което ни казвааха родтелите и бабите. Това е комплексът на "фалшивия бунт на съзряването". Драмата е, че става с възрастни хора, а понякога направо стари. нещо като "последно повикване".
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 72 Хахаха. Сега ЛЛ вече са им "виновни" защо децата им не са ваксинирани.
70
5
 
17
 
! Отговори
Тенгри кан преди 4 седмици
Тъпия професор на хранилка при СЗО не се чува какво говори: ковида спрял коклюша;))) Ама, тогава беха спрени абсолютно всички болести, дори инфарктите и инсултите свършиха и са мреше само от ковид. Ми върнете го тоа ковид, да бъ мама ви тъпъ и да рахатясате, най-накраа. То цялата медицина обърнахте на ветеринарство!
69
2
 
4
 
! Отговори
Бг гени преди 4 седмици
Не може ли да пишете по-полезни статии, например че 60% от българите носят гени на тромбофилия и с мизерния си, заседнал, пиянски начин на живот са пътници от млади, нищо че не слагат ваксини. *** що да им пишете статии всъщност, оставете ги да се плюнчат за *** антивакс теории и да не са наясно как всъщност да си оправят живота.
68
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не е така! Опростачването и оергеняването на населението е тенденция, а антиваксърството е следствието!