Няма пари за здраве, вдигнете осигуровките!

Най-интересното от печата за днес, 9 април
9 апр 2014 07:00,
61
Няма пари за здраве, вдигнете осигуровките!
Снимка: Архив, Булфото

"Нека си признаем, че осигурителният ни модел не работи", е анализът в "24 часа". През последните дни отново се обсъжда недостигът на пари за здравеопазване. В България осигурителните системи вече в много голяма и нарастваща част се издържат от данъците.

На този етап можем спокойно да отчетем опита за създаване на осигурителен модел като провал. Основният проблем за дефицита в здравеопазването, пенсионната система и бюджетната сфера изобщо е недостигът на пари. През последните години разходите на целия публичен сектор са около 36-37% от БВП. Приходите в бюджета през последните години са още по-ниски като процент от БВП. При ниски приходи няма как да имаме пари за големи разходи. Средният разход на публичния сектор в ЕС е около 50%.

Изходът е да се увеличат осигуровките, но ако като общество не сме готови да приемем това, нека не се самозалъгваме, че проблемите ни в здравеопазването ще изчезнат.

"Баретите като момчета за всичко", коментира в "Стандарт" Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията. Или ги използваш като специален антитерористичен отряд, който го изолираш и обучаваш само за това, или ги използваш за полицейски операции, смята Безлов. Очевидно, когато е създаден СОБТ преди години, е имало съвсем различна ситуация.

В енергетиката се вихрят спорове между трите електроснабдителни компании и НЕК, коментира "Сега". През март държавната компания реши да се оплаче на ДКЕВР, че крайните снабдители й дължат над 300 млн. лв., което поставя под заплаха сигурността на електроенергийната система. Това, че НЕК има краткосрочни задължения към края на септември 2013 г. в размер на 2,2 млрд. лв. и че хронично бави плащания към всички в системата, удобно се пренебрегва - и от компанията, и от регулатора ДКЕВР.

Само за сравнение - целият публичен дълг, включително този на общините, възлиза на 13,7 млрд. лв. към края на септември. Задълженията на НЕК са за изкупуване на електроенергия от ВЕИ по преференциални цени. Няма съмнение, че НЕК трябва да плати. Само че НЕК просто не може да си покрива задълженията - заради лошо финансово управление и заради поддържаните изкуствено ниски крайни цени за потребителите. Решението е повече от очевидно. Необходими са по-високи цени, които ще позволят на НЕК да се разплаща коректно.

"Няма пречка таванът за лихвите по кредитите да важи и за стари договори", посочва в интервю за "Сега" председателят на Сметната палата и преподавател по банково право проф. Валери Димитров. По думите му въпрос на законодателна целесъобразност е да се преуредят висящи отношения, които не са приключили при влизане на закона в сила, но занапред, а не назад.

Той обяснява, че Законът за потребителския кредит урежда не само банковите кредити, а и други потребителски кредити. "Говорим за две категории кредитиращи субекта - банките, които кредитират за сметка на средствата на вложителите и при които не се стига до такива високи лихви, и други компании, които не са банки и по презумпция кредитират за своя сметка. Аз смятам, че големият проблем на този законопроект е смесването на режима на двете категории кредитори. След като малките и бързи кредити попаднаха в обхвата на закона, най-разумното би било те да се уредят в специална глава. Това за съжаление не се случи", казва Димитров.

"Промените в банковите правила са политически", е позицията на финансиста Стоян Александров. В интервю за "Преса" той отбелязва, че в последно време всички идеи, свързани с банките или енергетиката, са чиста проба политически пиар операции.

Решение на проблемите всъщност не се търси. От няколко години насам се води война срещу банковата система. В основата на рехавите протести срещу трезорите са именно длъжници. Защо политиците застават на страната на кредитополучателите, а не на вложителите? Александров смята, че има резон в слагането на таван върху лихвите, защото някои фирми прекаляват. Но по принцип кредитите не са за бедни хора. Безумно е някой да смята, че трябва да тегли заеми за хляб и мляко. И тук грешката е на компаниите, които дават възможност за вземането на подобни кредити.

Оценката на Александров за икономическата политика на управляващите: "Правителството прави неща, с които да не ядоса никого. Имитира реформи и се е оставило инерцията да го носи. Този кабинет не е всъстояние да вземе мерки, които биха били полезни, защото би бил обречен."

"Разпечатките с кого говорим от GSM са незаконни", пише на първа страница "24 часа". Европейската директива, която задължава мобилните оператори да запазват данни от GSM и да ги предоставят на разследващите, е незаконна. Това постанови вчера Съдът на Европейския съюз в Люксембург. Според магистратите тя засяга личния живот и личните данни на абонатите, създава у тях усещането, че са под постоянно наблюдение. Освен това не гарантира, че разследващите ще използват данните само за предотвратяване и разследване на тежки престъпления.

С решението трябва да се съобразят нашите съдилища. Депутатите трябва да променят закона за електронните съобщения, в който правилата от директивата са записани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
1
 
! Отговори
има изход преди 10 години
Има изход -лустрацияАма няма да се хареса на червените ***
51
1
 
1
 
! Отговори
до мимоза39 преди 10 години
Вече са взети тези мерки-има лимити по тия клинични пътекиНапример -30 раждания месечно за АГ болница в СофияАко ти си 31-вата жена -няма да те приемат за ражданеТрябва да устискаш до другия месецАко обаче другия месец дойдат да раждат 20 жени не знам как докторът ще си осигури парите по клиничната пътека,освен ако и мъжете не почнат да раждатВ Анадола вече правят опити
50
1
 
1
 
! Отговори
логично преди 10 години
Няма и да има пари за здраве,докато здравеопазването се ръководи от доносниците на ДС/не са разузнавачи,спокойно/Просто хората и преди и сега си гледат собствения интерес, източват парите към собствените си здравни заведенияАма нали са завършили с протекции- и там ще фалират
49
1
 
1
 
! Отговори
и.. преди 10 години
Съберете парите от хората, които не внасят, а ползват. Не вдигайте осигуровките, защото ние и в момента трудно плащаме за тях. Ще направите така, че да спрем всякакви плащания към бюджета. Това не се издържа. Оправете и местните данъци и такси. Такса смет трябва да се плаща на човек, а не на имот. Смет правят всички не само тия с имотите. Аз живея и имам смет само на едно място, не на всяка ливада и наследствена барака.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България днес е като един безнадежно раково болен пациент. Туморът, мафията е така дълбоко и всестранно срастната с властта, че практически отстраняването и без това да причини смърт е невъзможно. С голямо съжаление мисля, че България е обречена да изчезне от картата ако нещо, някакво чудо не се случи веднага.
47
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Решението е едно единствено - отказ от солидарна система и преминаване към лични здравни застраховки. Стига сме наливали в това пробито буре.
46
1
 
9
 
! Отговори
ф преди 10 години
Във всяка държава винаги работещата средна класа е "дойна крава" и "овца за стригане".Богатите са малко, особено в България, където са и мошеници и използват вратички в закона.Бедните нямат какво да им вземеш защото са бедни.Кой остава?
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще говоря с шефа си да мина официално на минимална заплата, а останалото - под масата.За да не плащаме и двамата големи осигуровки. Няма смисъл да поддържаме една гнила държава, да хрантутим *** и престъпници.И без това не мога да разчитам на здравеопазване, нито пък някой ден ще вземам пенсия така или иначе. Какъв е смисълът.
44
1
 
13
 
! Отговори
Болен здрав носи преди 10 години
Като не работи тоя осигурителен модел, защото е създаден единствено с цел да се краде, го махнете и оставете хората сами да си определят дали да се осигуряват за здраве и с колко. Ама нали ще спре кранчето, как да го направят? Откъде накъде ще ме задължават да се осигурявам за моето си здраве, а като ми потрябва да ида на лекар, си плащам пак за всичко?! Напълно подкрепям 46 и 49.
43
1
 
1
 
! Отговори
outlaw преди 10 години
До hahahahЕВАЛА
42
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вместо пак да събират пари за сметна на работещите, които вече изнемогват, да вземат да спрат инвалидните пенсии на здрави и прави *** и 100 вида помощи за "самотните" *** майки с по 10-15 чавета от различни бащи. И да видите тогава колко много пари ще останат и за здраве и за по-високи пенсии на възрастните и за какво ли още не. Ама смеят ли? Нали идват избори.
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво е вия луди ли сте и осигорвките да се вдигнат защо от самоосигоряващите да си взимат тия пари !!!!
40
2
 
35
 
! Отговори
шщд преди 10 години
И никой няма да ни отговори на най-важния въпрос - защо здравните осигуровки са задължителни, след като това е противоконституционно?
39
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Повечето хора забелязаха, че само плащат, а не получават нищо срещу това и вече не искат да внасят здравни осигуровки.
38
1
 
0
 
! Отговори
444 преди 10 години
Ти добре ли си с главния мозък!
37
1
 
20
 
! Отговори
?! преди 10 години
Има ли нещо нормално в тази държава?
36
1
 
46
 
! Отговори
tyo преди 10 години
Направете лични здравни партиди. Не искам моите осигуровки да помагат на *** и на всички,които не искат да се осигуряват. Искам това,което имам в партидата да използвам за нуждите на семейството си. Да са живи и здраве, да не се случва нищо.
35
1
 
38
 
! Отговори
Ставри преди 10 години
Здравните осигуровки никога няма да достигнат след като се използват не по предназначение, а по други пера.
34
3
 
46
 
! Отговори
Мимоза преди 10 години
Не увеличавайте здравните вноски, просто увеличете СЪБИРАЕМОСТТА им и ограничете "лечението" на здравнонеосигурените! А, ако пък и съумеете да понамалите кражбите на докторите от мними клинични пътеки, всичко ще започне да се оправя!
33
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре де в САЩ, която непрекъдснато ни се дава за пример, здравно осигурените към различни фондове са под 42% и на останалите единствено им се предоставя достъп до спешна помощ. Тези които не плащат не ползват услуги и отиват в разни църковни болници или при нелегални лекари. Защо и тук един път за винаги не се отреже достъпа на неосигурените до болниците? Това е част от проблема, освен че всички по веригата крадат, но ако продължава така бай *** никога няма да се научи да си плаща за услуги