НЗОК: По-малко от половината болнични легла се използват

Сключени са договори за 49 812 легла
17 май 2024 20:12, Стела Стоянова
7
НЗОК: По-малко от половината болнични легла се използват
Снимка БГНЕС, архив

Използваемостта на болничните легла в страната е 48,94 %, показват данните към април от интерактивната карта, публикувана на сайта на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Здравната каса е сключила договори с болниците за 49 812 легла.

Здравната каса е сключила договори с 3106 индивидуални практики за първична извънболнична медицинска помощ в страната и с 214 групови практики, показва още интерактивната карта. Договори в специализираната извънболнична помощ са сключени с 2637 индивидуалните практики и 727 с медицински центрове и с диагностично-консултативни центрове. Сключените договори в първичната извънболнична дентална помощ са 5747, а в специализираната извънболнична дентална помощ са сто.

НЗОК, съвместно с екипите на „Информационно обслужване“ АД,  започна нов процес за представяне на информация, свързана с дейността ѝ, която ще бъде предоставяна чрез интерактивната карта. Картата ще осигури по-лесен достъп до най-интересните за потребителите теми по интерактивен начин, съобщиха то пресслужбата на НЗОК. Предстои постепенно картата да бъде надграждана.

Към момента се извършва обобщаване и анализ на най-често задаваните въпроси към НЗОК, включително и по Закона за достъп до обществена информация. Информацията ще бъде подготвена, обработена и публикувана в новата карта. Публикуваните данни ще бъдат в помощ на всички заинтересовани и се очаква да облекчат достъпа до информация от обществено значение, която е в компетенцията на НЗОК.

Предвижда се всички публикувани данни да бъдат достъпни и на английската версия на сайта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: НЗОКболнични легла
Още от Страната
Шофьор блъсна 80-годишна и я откара в болница
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
От години касата дава милиарди на частни болници а за държавни и общински няма пачки ,например в германия има 3..4 здравни каси но са частни а тук една държавна и обслужва частните болници на лекари и професори ))
5
0
 
4
 
! Отговори
Доктор преди 4 седмици
Това е ОК. Не е добре когато има голямо запълване на легловия фонд - тогава има война или пандемия.
4
0
 
3
 
! Отговори
Софиянец преди 4 седмици
По време на пЛандемията пяхте друга песен! Затваряхте ни поради липса на свободни легла в болниците. Твърде скоро беше и помним!
3
1
 
1
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 седмици
След като баща ми го доубиха в болница " Света Анна " сигурно редовно вече се практикува постъпилите в болница да ги доубиват , а не да ги лекуват ? !
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
НЗОК ВИ ПРИЗОВАВА, БЪЛГАРИ РАЗБОЛЯВАЙТЕ СЕ И БОЛЕДУВАЙТЕ КАТО ЛЕЖАЩИ БОЛНИ ДА НЕ СЕДЪТ ЗЯН ЛЕГЛАТА!!!...
1
1
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 4 седмици
Е, и? Ако го погледнем от друга страна, това говори, че по-малко хора се разболяват за стационарно лечение, по-малко разходи за НЗОК, и т.нат.! А и има свободен ресурс, при някоя нова китайска пандемия! Защо не погледнете въпроса от тази страна?