Митов уверява: Бежанците не могат да останат в ЕС!

Външният министър твърди, че границата ни е сигурна
17 сеп 2015 10:33,
25
Митов уверява: Бежанците не могат да останат в ЕС!
Снимка: кадър bTV

Разговорът за разпределяне на бежанците по квотна система не решава абсолютно нищо, каза министърът на външните работи Даниел Митов пред bTV.

"Трябва да се създаде международна коалиция, която да се занимава специално с разрешаването на проблема в Сирия", поясни той. Министърът подчерта, че други важни стъпки за решаване на бежанския проблем са изграждането на бежански центрове, извън границите на ЕС, както и борба с терористичните групировки, отговорни за бежанската криза.

"Международната коалиция трябва да предприеме много по-сериозна интервенция, като в нея трябва да се включат и Русия, но не по начина, по който го правят до момента", каза още външният министър. Той определи действията на Москва като сепаративни и солови, а това "минира разговора за бъдещето".

"Целият свят не подкрепя Башар Асад. Естествено, че действията на Русия са сепаративни ако го подкрепят", допълни още Митов.

"Европа не трябва да стимулира бежанската вълна", настоя Митов. Според него изграждането на подходящи центрове, извън границите на ЕС и предоставянето на нормални условия за живот би задържало бежанците извън Европа.

"Бежанският статут не дава право за оставане на територията на ЕС завинаги – тези хора ще бъдат върнати веднага, когато се оправи положението в техните страни", увери още Митов.

Според външния министър Европа трябва да се обедини около общи послания и решения, за да може да бъде преодоляна безпрецедентната криза.

България и бежанците - има ли повод за притеснения?

"Мисля, че до момента сме доказали достатъчно ясно, че границата е достатъчно сигурна", каза Даниел Митов по повод спекулациите, че пътищата на мигрантите се променят и вече ще минават през България.

"Ако има нужда, ще се изпратят още хора, рискът от идване на мигранти е пресметнат", допълни още той. По думите на външния министър Турция съдейства на България по всякакъв начин.

"Ние трябва да проявим сериозно разбиране към тази страна и да започнем да помагаме както на Турция, така на Йордания и Ливан", каза Митов.

Руски самолети в българското въздушно пространство

Министър Митов подчерта, че българското въздушно пространство не е било нарушавано.

"Ние не сме издали разрешение за прелитане на руски товарни самолети от определен тип, защото сме имали достоверна информация, че заявеният товар не отговаря на пренасянето", поясни Митов.

Относно твърдението, че въпреки това руски самолет е преминал над страната ни, външният министър подчерта, че става въпрос за дипломатическа мисия. "Дипломатическият полет си е минал с разрешение, не е бил товарен, превозвал е хора", допълни още Даниел Митов.

"Ако руските самолети не се подчинят на забраната, по протокол трябва да кацнат на българско летище, а след това да бъдат ескортирани извън нашето пространство", поясни външният министър.

Даниел Митов подчерта, че е право на България да реши дали да пропусне или не дадени самолети и няма нужда да дава аргументи за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво, Митов!България над всичко!
14
1
 
13
 
! Отговори
КК преди 8 години
Аз разбирам Европейските лидери, в момента са страшно объркани.Ако спазват принципите на ЕС, Европа отива на кино. Ако ги нарушат и върнат мигрантите, Европа отива на театър.Защото ЕС е създаден при един друг свят - друг беше Арабския свят, друга беше Северна Африка.Никой не е допускал, че такова чудо ще стане. Тяхната грешка е, че допуснаха тези размирици - хванаха се като ято гарги в капана на САЩ. И сега са безпомощни.
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Митов казва че няма нарушетул руски самолет. Тогава Борисов кого е спасил като е разпоредил да не се сваля прелитащия руски самолет? Единия го спасил а самолет нямало или имало но бил с разрешение? Лъжи , лъжи и се мотат като пиле в калчищта. Кой лъже-Митов или Борисов?Предположения?Залози?
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как така граници бе? Абе, какво стана със "свободата и демокрацията" ви бе? Къде остана свободното движение на стоки и товари, на работна сила и хора? Нали всичко беше отворено, без граници и прегради???? Какво се криете в мишите си дупки бе???Вай, вай, КЪДЕ СА ВИ ЦЕННОСТИТЕ БЕ? Нещо май веднага ги позабравихте, когато някой тръгна да ви вземе кокалчето? Оооооо, ще плащате, ще плачете, ще леете сълзи и сополи и ще плащате, ***! Иначе нали знаете какво правят братята-исламисти????Откачалки
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не могли да останат, я пак само че на баба му Меркел да го каже
10
1
 
21
 
! Отговори
КИД ШЕЛИН преди 8 години
Откакто хунтата БСП-СДС-ДПС-НДСВ-ГЕРБ управлява два милиона млади българи избягаха от България. Хунтата е позор за съвременна България. Затвор за водачите на хунтата !
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако няма да правят АЕЦ в белене да си възстановят лагера там. Скоро ще търсим нов дом за такива национални предатели и ***.
8
3
 
27
 
! Отговори
анкетьор преди 8 години
Ако имахте пари , бихте ли купили еднопосочен билет на Митов за САЩ и повече да не стъпва в България ДА+НЕ-
7
1
 
23
 
! Отговори
Митов преди 8 години
Ох,горкият колко е бос,жалък и неадекватен! Просто не разбира каква сиуация се развива в Европа и колко ще пострада България!!
6
1
 
27
 
! Отговори
бежанец преди 8 години
1,5 милион българи напуснаха България и никога не се върнаха. Това е защото положението в България никога не се оправи
5
1
 
39
 
! Отговори
boc преди 8 години
Абе амерканска подлого, кой ще те пита теб?!Шефа ти Борисовказа: Каквото кажат началници, това ще е!А ние знаем кои са ви началниците-продажници!
4
2
 
32
 
! Отговори
Ментор Иванов преди 8 години
Борисов да му бере срама на това назначено недоразумение!
3
2
 
44
 
! Отговори
:( преди 8 години
Митов е неприятно момченце, а не челото му пише: ПРЕДАТЕЛ НА РОДИНАТА !
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе Митов Нас защо не ни върнат в България , като положението сее " оправило ".Точно статута на бежанец не може да те мръдне !
1
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя пък пак не е слушал какво казва вожда. Боко каза да ги приемаме всичките. Как така не могат да остават? Има заповед от Вашингтон, да напълним Европа с араби.