70% държат в банка под 1000 лв. Всеки шести на бърз кредит

40 млрд. лева депозити има в банките, пресметна кредитен експерт
49
70% държат в банка под 1000 лв. Всеки шести на бърз кредит
Снимка: Dnes.bg

40 млрд. лева има в банките, но само 20% от българите с депозити държат по над 5000 лева, пресметна кредитният експерт Тихомир Тошев.

По думите му тези милиарди са резултат от тежките години след кризата, в които българинът се настрои спестовно.

"80% от българите имат депозити под 5000 лева. Под 1000 лева са 70%", каза още той пред bTV.

Тошев коментира обаче, че е голям броят и на тези, които нямат никакви спестявания и затова по празниците теглят по 200-300 лева стоков или бърз кредит. Става дума за около 16% от хората у нас.

Икономистът Мика Зайкова отбеляза, че на този фон 21% от нашите сънародници са енергийно бедни заради ниските доходи и небалансираните цени на тока. По думите й реално електроенергията струва 35% от това, което плащаме, а останалото е "надстройка".

Според нея либерализацията на енергийния пазар няма да бъде истинска.

"Либерализацията е конкуренция, тя непременно ще повиши цените. Ние обаче не правим истински пазар – има едни такси, които нямат нищо общо с пазара", допълни Зайкова.

Тошев коментира, че българинът е много чувствителен заради ниските доходи. "Продължаваме да сме с най-ниските доходи в ЕС”, отбеляза кредитният експерт.

Според Мика Зайкова причината да получаваме ниски доходи не е само лошите работодатели. "Ниското образование, ниската производителност – всичко, което има по-добро образование, гледа навън”, подчерта Зайкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
1
 
! Отговори
Ala-Bala преди 8 години
Ще ги вземат! Голяма мерак имат.
12
2
 
4
 
! Отговори
През крив макарон преди 8 години
В братска Америка живеят на кредит. Бамкайте кредит картите и задлъжнявайте. Не ви трябват спестявания.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така де ,все пак държавата има нужда от избиратели,зависими и зомбирани от политиците ни ,бързите кредити вече се раздават по павильоните за лотарии от всякъкъв вид
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко държат под дюшеците, отворко, я разкажи като си толкова осведомен.Ами явно доста парички държат под дюшеците, щом всеки ден четем как баби и дядовци мятат през балкона пачки хилядарки на телефонни измамнициако са бедни откъде ги имат тези пари, как мислиш?
9
0
 
20
 
! Отговори
То се знае преди 8 години
Голяма част от тези 70% са пенсионери на пределна възраст и са скътали тези парици за последно, а тези дето искат и тях да вземат дано ги изпреварят по пътя... И не е вярно, че има ниско образование и производителност, просто е оправдание на управляващите за това, че не създават производства и работни места, и умишлено мачкат средния и малък бизнес. Всичко е умишлено, предлагат либерализации само за отклоняване на вниманието. Коя партия предложи нови работни места и производство пред избори??
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"80% от българите имат депозити под 5000 лева. Под 1000 лева са 70%", каза още той пред bTV." Сигорно и остатъка от дребните пари от заплатите и пенсиите които не моввм да изтеглим от автомата броите за спестени пари под 1000 лв.
7
0
 
17
 
! Отговори
9988 преди 8 години
Герберастска реалност!
6
0
 
16
 
! Отговори
селтак в София преди 8 години
аз държа 9000 и пак си оставам бедняк и ***, а пенсионерите със скътани парици под дюшека, напред са с материята!
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 5Всички яйца не се слагат в една кошница. А ако се държат много пари в буркани ще се намери някой лесно да ги ограби. Не е хубаво в апартамент или къща да се държат много пари в брой, защото ако влезе крадец ще ги вземе всичките
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Експерта забравил да проучи колко пари държат хората под дюшеците и в БУРКАН банкаа тези пари са много повече отколкото в банкитеЕксперта е пълен некадърник, трябвало да наемат телефонен измамник за проучването, ако искат да разберат колко пари има баба под дюшека
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Либерализацията е конкуренция, тя непременно ще повиши цените.."Микаааааа, мика, да ти пикам на образУванието! Изкуфяло соцбабе.
2
2
 
16
 
! Отговори
маке преди 8 години
ами немат им вера ората на банките я лично си внасям паретата у кръчмата
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
как така не държат нищо в банките?! веднага закон, всички пари в банките!