В Брюксел решени: Слагат край на винетките. Но какво значи това?

Всеки ще плаща спрямо това колко замърсява на въздуха
23 апр 2017 21:28,
124
В Брюксел решени: Слагат край на винетките. Но какво значи това?
Снимка: архив, Булфото

Eвропейската комисия подготвя предложение за промяна в пътните такси, така че автомобилите да плащат според нивата на вредни емисии, които изпускат. На практика това най-вероятно ще означава край за системата с винетките, която действа в България. 

Още по темата
Информацията бе потвърдена и от Европейската асоциация на автомобилните производители (АСЕА), която заяви, че подкрепя плановете за диференцирани ставки според нивото на емисии, стига те да са на база реален разход. 

Идеята е събираните от пътни такси и винетки средства да се запазят в приблизително същите размери като досега, но да се разпределят така, че автомобилите с малки и икономични двигатели да плащат по-малко, а тези с големи и мощни - повече. 

Най-потърпевши от това ще са тежкотоварните автомобили, които са съвсем малка част от превозните средства по пътищата, но изпускат приблизително една трета от парниковите емисии. Повишаването на таксите вероятно ще принуди превозвачите да обновят флотилиите си. 

Това ще е и първият опит да се въведе единно законодателство за пътните такси за целия съюз. В момента съществува директива само за товарните превози, а за леките автомобили всяко правителство само определя законовата рамка. 

Евентуалната нова европейска директива също няма да принуждава отделните държави да въвеждат конкретни схеми и тарифи за пътните такси (тоест всяка страна сама ще определя колко ще се плаща), но ще въведе единни принципи и правила. 

Най-съществената последица от нея ще е отпадането на винетките - тоест на таксуването на база определен период, а не на изминато разстояние. 

Точният текст на подготвяните промени ще бъде публикуван на 31 май, след което те трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент и от страните-членки. 

Повече подобни новини четете в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
34
 
! Отговори
ман.го преди 7 години
аПсолютно за! с три ръце, вкл. и средна. писна ми от тунинговани голфове с чист немски дизел и махнат катализатор щото "върви по-добре". на светофара можеш да умреш, ако си спрял зад тях.
61
7
 
12
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
за парниковите газове не ми дреме, но камоините са основните фактори за рушенето на пътя, така че е добре да плащат повече.
60
3
 
21
 
! Отговори
Цвинокио преди 7 години
Продадоха ни таратайките си ,спечелиха от това,а сега ...
59
3
 
19
 
! Отговори
И преди 7 години
Ако това стане, на ГЕРБ няма да може да им се върже бюджета хахахаНаправо ще откачат, и без това незаконно увеличиха цената на винетките. Билетчето за градски транспорт ще стане на 5лв.
58
2
 
22
 
! Отговори
Хех преди 7 години
Моята кола е съвсем посредственна - френски "***" нискобюджетен на 6,5 години, евро4. Миналата седмица на един светофар чаках зелено зад един расов германец на не повече от година - година и половина. Дали германеца беше нещо "болен" или пък беше налял някакво странно гориво (невярвам човек с толкова скъпа кола да го е направил) - Незнам, но от германеца излизаше пушек на който и двутактово трабанче може да завиди. Очевидно беше дизел, но какво му беше - незнам. Направих видеоклип. Цирк.
57
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новите и/или по малко мощните коли ще плащат по малко сравнено с гъзарите със джипове и ултраскъпи коли. Очевидно това е много по добро решение.
56
29
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бедният и необразован матрял опищя орталъка. Като нямате пари за винетки и данъци, и бензин, няма дакарате коли бре! Карайте колелета или си хванете рейса, все ми е тая!
55
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Супер новина! Дано някой отчете в България факта, че колата е Евро 4, 5 или 6. Това ще доведе само до положителни резултати.
54
7
 
12
 
! Отговори
Зуйо преди 7 години
Би му фара немам катализатор избушен е и само на бензин карам - натискам *** до ламарината - миришеее на вредни емисии не съ трай
53
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При тоа вехт ауто парк как аджеба ша определят кой колко ша плаща ,оти мойта кула е 5 годишна ама е 140 коня дизел ,на комши е Голфо бенз 90 коня и е набор на демокрацийта демек ,некъде 91-92 год е прайна освен това я карам средно 90-100 на дълъг път у градо как си требе ,комши е на 20 неколко годин той шпори със 100 у градо И кой колко требе да плаща питам ?
52
3
 
10
 
! Отговори
АМАН от убиици преди 7 години
Проучвани в момента отровители на милиони БЪлгари с хлор токсични химически оръжия показват връзка между ясно видимо обемно обсебване и холограмни отпадъци в телата..Обсебените хвърлят милиони пъти над безвредните хлор токсични препарати в питейни води и се кефят на отровените и убитите с инсулти,инфаркти и скоротечен рак.МЕд мафиотите поръчали да се хвърлят до 4 грама на тон вода с цел масови разболявания и ограбване на милиарди ..Обсебените хвърлят с кофи отровата щото ХЕИ щяло да ги глоби
51
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
У Софето товарните автомобили са едни от най-големите замърсители. 30 годишни таралясници се използват масово от строителите/инвеститори/ освен че замърсяват въздуха разнасят и калта от строежите навсякъде.
50
7
 
20
 
! Отговори
Западноевропеец преди 7 години
Евроидиотите след като определиха кривината на бананите и червенината на доматите се захващат ентусиазирано с поредната идиотщина и дивотия. Луд умора няма.
49
6
 
33
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
каквото и да направи Брюксел е против хората и против интересите на България !!!
48
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гробарите ни подготвят за поредния грабеж!Тиквената банда е ненаситна.
47
10
 
16
 
! Отговори
., преди 7 години
"Всичко е в полза на автомобилната индустрия,да се купуват повече нови автомобили!"ИЛИ МОЖЕ БИ ДА НЕ КАРАМЕ 20 ГОДИШНИ ***, КОЙТО ДА ЗАМЪРСЯВАТ ВЪЗДУХА ?*** народ, слаба държава. Платени тролчета
46
1
 
7
 
! Отговори
:( преди 7 години
Какви винетки бре?! Белгия са с туулколект вече година бре :) Боже, слез си пребори вересиите.... :(
45
0
 
29
 
! Отговори
Геле преди 7 години
Свинетка е в шок. Може да се провали частично подготвената нова кражба.
44
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко е в полза на автомобилната индустрия,да се купуват повече нови автомобили!
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
безплатно жп и метро