Oracle атакува Retek с оферта от 515 млн. долара в брой

Софтуерната компания Oracle Corp. направи късно вчера оферта в размер на 515 млн. долара в брой за акциите на друга щатска софтуерна компания Retek Inc., към която вече прояви интерес немската SAP
9 мар 2005 10:16,

Софтуерната компания Oracle отправи късно снощи оферта в размер на 515 млн. долара в брой за акциите на друга щатска софтуерна компания Retek, към която вече прояви интерес за закупуване немската SAP AG.

Изпълнителният директор на Oracle Лари Елисън заяви, че закупуването на компанията ще затвърди лидерската позиция на групата на софтуерния пазар в САЩ.

Офертата на Oracle оценява акциите на Retek на 9 долара всяка. Това е по-добра оферта от предложените от SAP 486 млн. долара, което оценява акциите на компанията на 8.5 долара за брой.

След направеното предложение и очакванията за разразяване на война между двата софтуерни гиганта за придобиването на значително по-малката щатска компания акциите на Retek се повишиха с 16% на извънборсовия пазар до 9.95 долара за брой, след като приключиха редовната борсова сесия със спад от 3.4% до 8.59 долара за акция.

От Oracle, който в края на миналата година спечели дългата битка за придобиването на по-малкия си конкурент PeopleSoft, обявиха, че вече са купили около 5.5 млн. от акциите на Retek само през последните два дни, което представлява близо 10%-ен дял от компанията.

Лари Елисън заяви, че към настоящия момент бизнесът на Oracle в САЩ изпреварва този на германския конкурент SAP и ръководството на компанията му възнамерява да запази това статукво чрез евентуалната покупка на Retek.

В писмо, изпратено до борда на директорите на Retek, Елисън заявява, че направената оферта е по-стойностна и изгодна за акционерите на компанията от тази на немската софтуерна фирма.

През изминалата седмица бордът на директорите се съгласиха с направената оферта от SAP, като в обръщение към акционерите ги посъветваха да гласуват в полза на предложението, което предстои да се одобри от акционерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации