Реки от злато се изливат за образование и здраве през 2008 г.

Парите за образование в бюджет 2008 скачат с 470 млн. лв., тези за здравеопазване с 350 млн. лв.
3 ное 2007 15:45,
43
Реки от злато се изливат за образование и здраве през 2008 г.
Финансовият министър сложи здравеопазването и здравето в приоритетите за 2008 г. Снимка: Булфото
Инвестиционните разходи по образованието и здравеопазването са основни приоритети в бюджета на страната за 2008 година, каза пред журналисти в Боровец в събота министърът на финансите Пламен Орешарски.

През следващата година инвестиционните разходи в бюджета се увеличават с 51 процента, каза министърът. Парите за образованието се увеличават с 470 милиона лева, а за здравеопазване ще се отпуснат още 350 милиона лева, които ще бъдат разпределени между здравната каса и най-различни програми на МЗ.

Новост в бюджета за следващата година е, че един буфербюджет се заменя с друг. Министерствата и ведомствата ще получават вече стопроцента от планираните приходи, а не както досега между 7 и 10 процента се оставяха за края на годината.

За сметка на това се въвежда един друг буфер от 300 милиона лева или около 0,5 процента от БВП, който остава на разположение на правителството и ще се дава по предназначение и според нуждите на ведомствата.

Орешарски посочи, че приходната част на бюджета е 44 процента от БВП, но 3 процента от тези пари са приходи от Европейския съюз по най-различни фондове.

Пред журналисти в Боровец беше представено социологическо проучване, направено в градовете, за популярността на данъците и на подготвените промени в тях. Александър Божков, съпредседател на УС на Центъра за икономическо развитие заяви, че това изследване показва, че огромна част от хората нямат представа какво представляват законите, нито какви са подготвяните промени в тях.

Около половината от участвалите в анкетата казват, че не могат да преценят какви са подготвените промени в данъка на доходите за физическите лица - така нареченият плосък данък, при който всички доходи се облагат с 10 процента, а 54 процента пък от запитаните не знаят какво представлява данъкът върху добавената стойност. Две трети от хората не познават промените, направени в началото на тази година в корпоративния данък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
0
 
! Отговори
Азалея преди 16 години
Да не би България да е сменила полуострова - от Балканите да сме скочили на Скандинавския?
41
1
 
0
 
! Отговори
bulgartia преди 16 години
Bulgaria e tolkova bedna dargava ,nyma nikakvi prirodni resursi.Ne moga da razbera kakvi sa tiy reki ot zlato.Ot Rusia li idvat.
40
1
 
0
 
! Отговори
shihan преди 16 години
управляват ни хазартни личности затова сме на този хал. Любов към хазарта за какво тук образование и здравеопазване може да става дума. Но аз говорех за дебати, за обществено мнение, за лидери на обществено мнение, за гражданска позиция и гражданско общество. Системата може да бъде променена и сега, но е нужно силно гражданско самосъзнание. Ние заедно можем да променим системата.
39
1
 
0
 
! Отговори
Мерка преди 16 години
Добре че беше учителската стачка,че управляващите кратуни да си признаят официално,че досега образованието и здравеопазването въобще не са били приоритети.Просто предизборно са го плямпали само на думи,колкото да ги изберат,както правят всички мошеници.Сега ще яакаме златната вода,че да се топнем в нея!:-)))
38
1
 
0
 
! Отговори
U4ITEL преди 16 години
NE ME BOLI ZA TOWA,4E NE NI UWELI4IHA ZAPLATITE, A ZA OTNOSHENIETO NA PRAWITELSTWOTO KAM BALGARSKOTO U4ILISHTE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
37
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Гнусен лъжец! Сгрешихме, че учителската стачка не прерастна в политическа. Но може би не е късно да ги свалим?
36
1
 
0
 
! Отговори
шегаджия преди 16 години
Май сме построили светлото бъдеще, не знам защо, но си мисля, че идеалът беш "реки от мед и масло", "рог на иобилието".
35
1
 
0
 
! Отговори
Теменужка преди 16 години
Ако имаше парламентарни, а не местни ибори, едва ли господата министри щяха да са толкова нагли! Крайно време е това правителство да си ходи! Мирише на пръст!
34
1
 
0
 
! Отговори
shihan преди 16 години
на човек не бива да му се отнема свободата да бъде лош към себе си, но е непростимо да му се разреши да причинява зло на другите. - вж. какво става с хазарта.
33
1
 
0
 
! Отговори
ntensity преди 16 години
xaxxaxaxaxaxa
32
1
 
0
 
! Отговори
ЗДРАВОСЛОВНО НЕСЪГЛА преди 16 години
Това хубаво теоретизиране за публичната власт е само маската на едно видиотено ПРИСВОЯВАНЕ на чужди животи(жизнени цикли,или както ви харесва)!С какво субпродуктите и функциите им на докопалите се до мародерството наречено " демократична власт" са по ценни и смислени от тези на останалите в противоположното място на "диспозицията" та се налага да се търпи вонята на всичко що:"съгрешат"???
31
1
 
0
 
! Отговори
shihan преди 16 години
Това е силата на знака - "България", отразяващ както абсолютните сили на другите властни ресурси, така и техния исторически и актуален геополитически контекст. В случая се разбира способността на една държава, само затова, защото е тя, а не някоя друга, да упражнява влияние, което е характерно, позволено или посилно на нея, но не и за някоя друга държава... България - държава на духа.
30
1
 
0
 
! Отговори
shihan преди 16 години
властта е силовият инструмент на управлението, към който то е принудено да прибягва, когато се наложи, за да изпълни своето предназначение. Управлението не е асиметрично по дефиниция. Има управляващи и управлявани, които заемат не просто различно а противоположно в йерархически смисъл, място в социалната организация. Тази диспозиция има оправдание единствено при условие че първите могат да наложат волята си в случаите, когато вторите не са съгласни с тях и им се съпротивляват. Властта осигурява тъкмо нужната на управленската воля инструментална сила, без която ръководното решение би се превърнало в нечие мнение по някакъв въпрос. Управлението не е дискусионен клуб, макар че може и да прибегне до дебат, преди да резултира в ръководен избор. Разбира се, ВСЯКО РЕШЕНИЕ МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ НЕУДАЧНО И ДА СЕ КОРИГИРА ИЛИ ОТМЕНИ. И ТОВА ДА СТАНЕ ПОД НАТИСКА НА ДИСКУТИРАЩОТО ОБЩЕСТВО, РАЖДАЩО ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ.Когато влязлото в сила управленско решение не се отмени и не се спазва, управлението се разпада от безсилие, а обществото се лишава от онези публични блага, от които се нуждае и в името на които е съградило и издържа държавата.
29
1
 
0
 
! Отговори
shihan преди 16 години
Защо за бога, толкова много хора, някои от които и качествени, изгарят от амбиции да се сдобият с власт и колкото е по-голяма, толкова по-щаствилви се чувстват? А когато не успеят, се поболяват и влачат, като чели "гемиите им са пропаднали", както се казва... Цинично е но - властта е сладка, защото носи блага, недостъпни на оногова, който я няма.
28
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
u4enici iskah da kaja :}}
27
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
spored mene taq sta4ka trqa6e da svar6i predi edna sedmica o6te ...... to tva tqhnoto ne e sta4ka ami praznenstvo ... izlezli po ulicite ss svirki i sas 6apki i ska4at i vikat .... moe6 li mi kaje6 kvo e tva..... ot si4ko nai mn 6te postradame nie u4enite
26
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
За да сме толкова зле като икономика, значи са ни много некадърни управляващите. Положението рилича много на това от 1997-***. Винаги когато БСП е на власт има проблеми, беззаконие и безнаказаност. Дано се свърши с това един път за винаги!!!
25
1
 
0
 
! Отговори
Субективен преди 16 години
Това е пирова победа на правителството и то много скоро ше разбере това.Всеки,който не го е разбрал-също.
24
1
 
0
 
! Отговори
user преди 16 години
23
1
 
0
 
! Отговори
?? преди 16 години
Учителите ще започнат нова стачка от края на май!Тогава предстоят изпити !Ще видим дали пак "ще размотават"!?Нека има съкращения в образованието ама след тези в администрацията!Не може на една длъжност да има 4-5 заместника и никой нищо да не прави!А продължавайте да злорадствате сега!