VІІ блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй"?

Бивш шеф на централата смята, че е необходима нова мощност, на мястото на спрените блокове, която да влезе в енергийната стратегия на страната
27 фев 2008 13:39,
5
VІІ блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй"?
Снимка: Булфото

"Необходимо е стратегията за развитието на енергетиката в България до 2030 г., в преработения си вариант, да предвижда строителство на седми блок на площадката на АЕЦ Козлодуй", каза по време на провежданата в София енергийна конференция ядреният експерт и бивш директор на АЕЦ Козлодуй Йорданов Йорданов.

Идеята за седми блок в атомната електроцентрала беше лансирана през януари, когато бе даден старт на кампания за повторно отваряне на блокове 3 и 4.

Според Йорданов въпросният блок може да бъде построен за 5-7 години и да струва около 1 млрд. евро, която сума би могла да бъде осигурен и от държавата. Проектната стойност на двата блока на АЕЦ Белене е близо 4 млрд. Евро.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
но явно не си разбрал (защо ли), че старият не може да се пусне, защото не дават от Европейския съюз, а на мястото на някой спрян от първите също не може да се монтират нови мощности - ако теоретически е възможно, би трябвало да е от същия вид, но виж началото на изречението. Но се съмнявам, че е възможно поради радиоактивността на стария реактор, който трябва да се демонтира
3
0
 
0
 
! Отговори
Смях преди 16 години
Голям смях - защо трябва да се строи нов реактор, след като може да се пусне стария и на мйастото на някой вече спрян от първите само да се монтират нови мощности ?!
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ама кой ли го интересува....
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Az sum za