Дъждовете през май върнали надеждата за добра реколта от зърно

В хамбарите на производителите има място за новата реколта
14 май 2024 15:08, Анисия Иванова
3
Дъждовете през май върнали надеждата за добра реколта от зърно
Снимка: БГНЕС/ архив

Дъждовете в последните седмици върнаха надеждата, че все пак може да имаме нормална реколта, каза Илия Проданов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Важно е какъв ще бъде климатът през май и началото на юни. Това ще определи и добива, допълни той. От думите му стана ясно, че "трудно е да предположим кога ще стартира жътвата тази година, защото в последните 2-3 седмици времето ни изненада, поради топлите месеци март и април. Ако бяхте ме попитали преди 3 седмици, щях да ви отговоря, че реколтата ще е с много нисък добив и лоши очаквания от всички стопани", обясни той пред БТА..

Проданов посочи, че в момента в хамбарите на производителите има място за прибиране на новата реколта. "Ситуацията като изкупна цена в момента не се е променила много. Но земеделците прежалиха стопанствата и продадоха натрупаните количества. В момента няма чак толкова пълни складове. Ще има място къде да се прибере новата реколта. Дано цените да бъдат по-нормални през следващата кампания и да покрият себестойността, на която произвеждаме", коментира производителят.

Той обясни, че "Международната обстановка е много динамична, не се знае по време на жътвата и след това какви ще са ситуациите и в Черноморския регион и възможността за корабоплаване. Много е трудно да се определи изкупната цена в момента. Себестойността на декар е около 230-240 лева и под това ниво не може да се реализира продукция. Ако средният добив от декар се движи около 500 килограма, това означава, че себестойността на килограм е около 48 стотинки. Дали ще има такава изкупна цена, не вярвам. Надяваме се на ръст, има нужда от поне още 20 процента покачване от сега", обясни Проданов.

От думите му стана ясно, че в момента изкупната цена на зърното е 38- 39 стотинки на пристанище. "Във вътрешността на страната например Плевен, Ловеч, Видин е 340-350 лева за тон".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: майзърнодъждове
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До1: това струва пари. Ако не са за наши и ваши няма.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Едни пищят много дъждове, градушка и студ, смазани и прогизнали посеви, затрита цялата продукция. Е, тия пеят др песен. А кой казва истината. Явно онези с градушката, а тия оправдават засяването на облаците със сол, сребърен йодит и др. Химия, много било добро. Е като не от Бг, пшеница може и от Украйна, Гърция и къде ли не.:))
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като няма дъжд се поръчва облачно сеене за да вали.