Кога разходите ни може да са приход?

И има ли случаи, когато с покупките си подпомагаме престъпления?
31 окт 2008 12:55,
37
Кога разходите ни може да са приход?
Снимка: Булфото

Колко от хората са запознати с проблема с касовата бележка, наричана още фискален или системен бон?

Когато вие изисквате такава бележка или още сигнализирате за неиздаването й, то се предполага, че 1/6, или 16,66%, от разходите ви постъпват в държавата и се връщат при вас под формата на пенсии за родителите ви, пътища за колата ви, заплати за учителя на детето ви или клинични пътеки за лечението на вас или близките ви.

Това е така, защото 20% ставка е всъщност 16,66% от крайната цена.

Какво става, ако не пожелаете касова бележка?

Собственикът на съответното заведение, магазин, автомивка, автосервиз реализира печалби, защото често не ви дава отстъпка или ви дава прекалено малка отстъпка, за това, че е незаконен.
 

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако ти си на мяктото на частника, и държавата прибира почти 60-70% от това, което изкарваш във вид на патенти, лицензи, осигуровки, разрешителни всякакъв вид и калибър, така ли щеше да мислиш???А ти плати ли си данъка за хонорара от тази статия?Преди много години един професор от Пловдив ми каза една мисъл, валидна и сега:"Ако ти отвориш собствен частен бизнес, и съществуваш на 6-тия месец още като частник, това е все едно да станеш пред данъчното с табела на гърдите АЗ СЪМ МОШЕННИК , защото държавата е взела всички мерки малките да фалират още на 4-тия месец..."Виж какво ставна с млекопроизводителите, и пиши пак такива статии.А знаеш ли , например в Турция няма даже и касови апарати, няма табели с цени, всичко е плаващо.И държавата им не е пропаднала още, а за мое голямо изумление видях, че строи и пътища!!!За разлика от нашата-без външни заеми.
35
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
Нещо автора се е пообъркал. Всъщност дали не е писана от Серго или Гоце с псевдоним.
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
basi prostotiqta.....
33
0
 
0
 
! Отговори
Сигoтури Накypa преди 15 години
Тъй като, за разлика от повечето наивници, аз не се оставям да ми ограбват две трети от труда, мога да си позволя да работя 2-3 часа на ден и да изкарвам достатъчно пари, за да си посрещам разходите.
32
0
 
0
 
! Отговори
Сигoтури Накypa преди 15 години
"Когато вие изисквате такава бележка или още сигнализирате за неиздаването й, то се предполага, че 1/6, или 16,66%, от разходите ви постъпват в държавата и се връщат при вас под формата на пенсии за родителите ви, пътища за колата ви, заплати за учителя на детето ви или клинични пътеки за лечението на вас или близките ви."Истината е, че тези 20% (не, ДДС-то не е 16.66%) отиват там, където потъват и останалите 50%, които се отдържат като данъци и осигуровки от заплатата на всеки работещ българин. А именно - за социални помощи на безработни *** с по 10-15 деца, за заплащане на консумираните от цели *** квартали и неплащани с години ток и вода и каквото остане - за нови мерцедеси и БМВ-та на депутатите. За изграждането на пътища за колите се плаща ПЪТЕН ДАНЪК. Клиничните пътеки за лечение се покриват от ЗДРАВНАТА ОСИГУРОВКА, а не от ДДС-то. Както и пешеходни алеи и площадки за децата ни се строят от средствата, които плащаме като ДАНЪК СГРАДИ. Родителите ми са внесли достатъчно данъци през живота си, за да получават поне 15 пъти по-висока пенсия от жалките 160 лв, с които не биха могли да преживеят месеца, ако не им помагам.По време на турското робство поробените българи са плащали т.нар. "десятък", т.е. 10% от заработеното. Повтарям, ДЕСЕТ ПРОЦЕНТА!!!!! В момента държавата си присвоява 70% от заработеното от всеки неин гражданин - 50% данъци и осигуровки и още 20% ДДС, което плащаме за всичко, което можем да купим с парите си. Срещу които не получаме АБСОЛЮТНО НИЩО.За това аз отказвам да ме ограбват и да издържат с парите ми мръсни и мързеливи ***, които се множат като ***. Работя като freelancer и не декларирам никакви доходи, съответно не плащам никакви данъци. Нямам социални и здравни осигуровки. Като се разболея си плащам за преглед в частна клиника и ми излиза в пъти по-евтино. избягвам да пазарувам от големите хипермаркети, чиито собственици са чужденци-милиардери. Предпочитам да помогна на малките квартални магазинчета, където работят хора като мене и НИКОГА не вземам касов бон. Дори когато се опитат да ми дадат им обяснявам, че не съм някакъв мръсен данъчен, така че да не ме обиждат. И често собствениците на такива магазинчета, където съм редовен клиент, в замяна ми правят отстъпки, без да съм им ги искал.
31
0
 
0
 
! Отговори
ЛОГОСА преди 15 години
Както Господ е известен с Безсмъртието си, така и Комунизмът е известен с това ,че при него няма ЕКСПЛОАТАЦИЯ във всяко отношение !Не се притеснявайте, каквото и да правят Управляващите ,каквито и Мъдри решения да вземат ЕКСПЛОАТАЦИЯ НЯМА ДА ИМА !Срок : Постоянен
30
0
 
0
 
! Отговори
ЛОГОСА преди 15 години
Цитирам :QuoteАз пък никога не съм ги разбирал тези готованковци с шапки (държавни длъжности), които мислят, че им дължа нещо. Първо трябва да дадеш, за да получиш.Или по-скоро, за да получиш нещо, трябва да си го изработиш.UNQUOTEКоментар: Да разширя малко Вашия пост, защото Аз лично се пазя като дявол от тамян от Касов Бон. Всеячески се пазя да не го дори докосна за да не би ,,случайно" да окажа по някакъв начин помощ на Българската държава.Сега за Причината : Когато започна някъде работа Аз си продавам Свободата да правя каквото искам в рамките на някакво Работно време за някакви пари.Тоест Аз се съгласявам да получавам Заповеди и да изпълнявам чужда Воля срещу някакво заплащане.С Държавата обаче нещата са съвсем различни. Всеки месец съм ограбван с около 300 лева данъци Без някой дори да ме е питал дали съм съгласен.Какво да говорим за Касови бележки. Държавата си ПРИСВОЯВА ПРАВОТО ДА МЕ ОГРАБВА по какъвто не им е дошло на Ума на управляващите я начин въз ОСНОВА на едно единствено основание. АЗ,Съм роден на територията на България.Този ФАКТ сам по себе си не дава Правото нито на Човек, нито на Институция да разполага с част от моите Доходи ,които както вярно отбелязвате съм заработил с ТРУДА си. Иначе казано Аз съм ЕКСПЛОАТИРАН от въпросната Българска държава. Ако не съм съгласен Органите на нашата Правова държава - експлоататор, нейните органи изваждат Argumentum Baculinum - Аргумента ТОЯГА и ме принуждават да се разделя със Заработените от мен пари в полза на някакво Управляващо съсловие което ги прахосва за Щяло и Нещяло а най често ги слага в Собствения си джоб.Тази вечер е Нощта на Ужасите /разни призраци излизали оттук - оттам /.Има ЕДИН ПРИЗРАК който от Утре ще Всее Ужас - ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА и ще Гарантира липсата на Експлоатация на Човека от коя да е Институция без да е от значение доколко е правова или от Някакъв каквото му дойде на Акъла проповядващ Политически Елит. Комунизмът е Обществено - ИКОНОМИЧЕСКА обществена система, което гарантира изчезването на Политиците ,грабители на Нашия труд от Живота ни.Благодаря за Вниманието !
29
0
 
0
 
! Отговори
Малък Сечко с голяма преди 15 години
Малко информация и за Вас "колеги": Твореца на гореизрисуваната диплянка, не е студент (малко по-дъртичък), но до скоро беше. Другото, е че разбира от теория, но малко наблюдава света под похлупак (случайно го познавам). Дори и да е написал нещо в стил "Младежки блянове" не го е направил нарочно, просто му идва отвътре.На теория всичко свети, но практиката в България диктува, че ако не се подготвиш за "зимата", "Топлофикацията" ще те подготви..:)....еххх, и на мен ми се живее в правова държава и искам да си плащам, ама сърце не му дава на човек тук по нашите "кърища".
28
0
 
0
 
! Отговори
Вуте преди 15 години
То така мислеше онзи евродепутат дето го сурвакаха с 105 лева. После се оказа че освен сурвакането фискалния бон е фалшив.
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За да не съм *** и да мисля европейски ,искам да знам защо си плащам всичко като поп, а все не съм богат като примиера например, съм учил повече и работя на добра позиция.ОХ, КАК ИСКАМ ДА МЕ УБЕДИТЕ, ЧЕ АКО ПРОДЪЛЖАВАМ ДА "ВНАСЯМ" ЗА ДЪРЖАВАТА, ЩЕ МИ Е ДОБРЕ УТРЕ
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ще отидат в джоба на някой от парламента или у бай Гошо магазинера ми е все едно
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
До колкото знам в Турция има някаква система за стимулиране. Събираш си цяла година касовите бележки и накрая ти възстановяват по някакъв начин определена сума.
24
0
 
0
 
! Отговори
Човек преди 15 години
Аз пък никога не съм ги разбирал тези готованковци с шапки (държавни длъжности), които мислят, че им дължа нещо. Първо трябва да дадеш, за да получиш.Или по-скоро, за да получиш нещо, трябва да си го изработиш.
23
0
 
0
 
! Отговори
петрова преди 15 години
До тук прочетох само две грамотни мнения - на 15 и 16. Никога не съм ги разбирала тия готованковци, които си мислят, че държавата им дължи нещо. Първо трябва да дадеш, за да получиш!
22
0
 
0
 
! Отговори
мене преди 15 години
Аз пък да не знам за какво били данъците!!! Бравус на автора.
21
0
 
0
 
! Отговори
Човек преди 15 години
16: По-добре ориента, отколкото Съветския Съюз.15: Може да съм *** с *** мислене, ама имам 5 лева в джоба ;)Хайде и да се пазите от злодеи тази вечер.
20
0
 
0
 
! Отговори
;lkasdfj преди 15 години
20% са си 20% но далеч не цялата сума постъпва в държавата независимо дали ви издадат касова бележка или не. ДДС означава данък върху добавената стойност. И в края на месеца се внася в държавата само разликата между платеното и полученото ДДС. Така, че тази статия не е достатъчно коректна във всяко едно отношение
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
100 лв с включено ДДС представлява 83.33 данъчна основа и 16.67 данък.Ква крайна цена? Аман от неграмнотници!
18
0
 
0
 
! Отговори
хихи преди 15 години
16.66% от КРАЙНАТА цена бе професоре.
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Oт тая статия разбрах че Мариян Йорданов не може да смята.20% са си 20%. Никакви 16,66% няма. Аман бе, поне елементарна култура нямате. Проблема е друг - слабата финансова дисциплина. Ето пример - поддръжката на асансьори по блоковете. Всичките не издават фактура с ддс. Издават разписки които после крият. Това го няма в никоя европейска държава.