Дрога и проституцията са влели 4,5 млрд. евро в Нидерландия

Данните са за икономиката на страната през 2021 г.
27 май 2024 11:51, Александър Попов
27
Дрога и проституцията са влели 4,5 млрд. евро в Нидерландия
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Търговията с наркотици, незаконната проституция и контрабандата на тютюн са генерирали около 17 млрд. евро в Нидерландия през 2021 г., но повечето от приходите са изтекли в чужбина, сочи ново изследване на Националната статистическа служба на Нидерландия.

Като цяло незаконните дейности са генерирали 4,5 млрд. евро за нидерландската икономика през 2021 г., съобщи службата.

Най-големи приходи е донесъл кокаинът, генерирайки 10,7 млрд. евро от продажби, но 90% от приходите са отишли в чужбина. „Голяма част от международната търговия с наркотици, която се извършва в Нидерландия, е под ръководството на хора, които не живеят тук“, заявяват от Националната статистическа служба на Нидерландия в  публикацията „Оценка на незаконните дейности в националните сметки“.

Незаконната икономика съставлява 0,5 % от нидерландската икономика

Освен търговията с кокаин Националната статистическа служба оценява и производството и търговията със синтетични наркотици, производството и търговията с канабис, проституцията и незаконното производство и търговия с тютюн. В случая с канабиса и проституцията статистиката измерва не само частта, която принадлежи към незаконната икономика, но и законната и толерирана част. През 2021 г. общата добавена стойност на незаконните дейности е възлизала на 4,5 млрд. евро. евро, което възлиза на 0,5 % от брутния вътрешен продукт.

В Нидерландия през 2021 г. от търговията и производството на синтетични наркотици са спечелени над 3 млрд. евро. Както и при търговията с кокаин, голяма част от нея изтича в чужбина. Почти една трета от тези приходи допринасят за брутния вътрешен продукт./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: проституциянаркотици
Още от НОТИФИКАЦИИ
Бунт в Палма де Майорка срещу туристите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да бе да, 0.5% ими била сивата икономика... Ротредам вкарва 95% от китайското карго и 70% от наркотиците за Европа! Отделно е проституцията и бандитизма и стралбата с калашници навред... Трябва това двуличие да приключи вече- не може България да е 20% сива икономика, а Холандия няма и процент... В Италия не видях някой да ми издаде касов бон, а в ресторантите е абсурд да ти издадат, че и едно 10% винаги лъжат в сметката! Така с тия подлости Ес няма да го бъде!
24
2
 
1
 
! Отговори
Теди преди 3 седмици
КАК ЩЕ Е ЗАКОННА ПРОСТИТУЦИЯТА ТИ ДОБРЕ ЛИ СИ САМО ГРАЖДАНСКИЯТ БРАК Е ЗАКОНЕН НАВСЯКЪДЕ
23
3
 
1
 
! Отговори
Теди преди 3 седмици
НЯМА ЗАКОННА ПРОСТИТУЦИЯ НИКЪДЕ НАВСЯКЪДЕ Е НЕЗАКОННА
22
2
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 3 седмици
По коя сметка са се влели че нещо не разбирам и ако е така то изброените дейности не са ли противозаконни?
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Теди - Теди, ти бъзикаш ли се или наистина ги мислиш тези неща? Дано да се шегуваш. Другото не говори добре за познанията ти относно света и в частност Холандия.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Факти - Така е, само мафията печели в Бг от тези неща. И разни про_сти хорица също ги поддържат, защото не осъзнават, че ако са легални, вместо пенсийките им да са 600 лева, ще са поне 800 и вместо заплатката им да е 1000 лева, ще е поне 1200. Но защо обикновените хора да печелят? По-добре някой мафиот да си купи най-новия мерцедес... :) ... и не само това. Дори в Римската империя са карали прости_тутките да си правят медицински прегледи. Това става, само ако е легална. И т.н., и т.н.
19
0
 
6
 
! Отговори
Факти преди 3 седмици
Имах колега от Нидерландия. Покани ме и ходих. Излизаме на фенерите, кофишопове, разходки и той ме пита: Има ли в България такива работи? Казвам му: има и *** и дрога, но държавата се прави, че ги няма и са уж нелегални. Отговаря ми: Дръжте си ги нелегални, тук държавата печели милиарди от тези бизнеси. Въпросът е, на кого е угодно да са нелегални? Май на политиците и мафиотите.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Теди - Проституцията в половин Европа е легална душко... Не е мой проблем, че си толкова неинформирана, че и със самочувствие хахаха Има една приказка - колкото по-про_ст, толкова по-голямо самочувствие... :)
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Теди - Немски разбираш ли? Преводачът в интернет знаеш ли как се ползва? Напиши в гугъл "Deutschladn prostitution legal" и почвай да четеш. Направо не мога да повярвам, че има толкова заблудени хора хахаха
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Теди - Теди, викаш Червените фенери в Амстердам са нелегални, така ли? хахаха Душко, живях 9 години в Германия, където проституцията също е легална. Даже лично легално съм ходил не веднъж в публичен дом... :) ... Плащат си данъците и така.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Марихуаната и проституцията вместо да се легализират в Бг и да се плащат милиарди данъци за неща, които така или иначе ги има, разни не-особено умни хорица по-долу ми пишат за някакви ценности. Твоите ценности какви са? Мафията да печели, а за държавата един сре_ден, така ли? Велики ценности имаш хахаха Ей заради такива "моралисти" сме на този хал. Едни защитават мафията заради лични облаги, а други поради липса на активност в мозъка. Вторите даже са по-опасни...
14
3
 
0
 
! Отговори
Теди преди 3 седмици
ЛЕГАЛЕН Е ГРАЖДАНСКИЯТ БРАК В НИДЕРЛАНДИЯ ДУШКО НОМЕР 1 ПРОСТИТУЦИЯТА НИКЪДЕ НЕ Е ЛЕГАЛНА И ЗАКОННА НАВСЯКЪДЕ Е ИЗВЪН ЗАКОНА МНОГО СЕ БЪРКАШ
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От текста излиза, че Нидерлания има 900 милиарда евро брутен вътрешен продукт. ....Не ми се вярва.
12
0
 
5
 
! Отговори
Оня преди 3 седмици
Аве то цялата държава бачка за Меделин, явно. Но иначе премиерът им не ни пуска в ЕС????
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ми да, защо да узаконяваме и облагаме неща, които така или иначе знаем, че не можем да спрем. Защо тези данъци да влизат в държавната хазна и да се ползват по предназначение, като можем да сме "Далече от тези извратеняци", да имаме 30% сива икономика, да живеем благодарение на парите на "лошата и прогнила" Европа и да дращим по форумите.
10
1
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 3 седмици
А после нас ни държат отговорни за миграцията Холандия,смениха си името но имиджа и. Е все така лош.най после се каза кой колко печели от трафика на наркотици и проституция
9
0
 
6
 
! Отговори
ала-бала преди 3 седмици
Незаконната икономика съставлява 0,5 % от нидерландската икономика ... ЕП: Сивата икономика в България е най-голямата в Европа, надхвърля 33% от БВП
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Холандия е бъдещето на европейския икономически модел и ценности. Какво общо имаме ние с тези хора и защо все ни бутат към тях. Ние сме близки със съседите си на балканите, а не с тези извратени хора от ЕС.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
*** 100 евро - туй са обложени пари данък на бирника не дължи :)))
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
При нас е по-изгодно тия пари да отиват в мафията.