42 фирми признаха: Слагаме растителни мазнини в млечните ни продукти

Всички те обаче коректно го пишели на етикетите на стоките
3 фев 2009 16:00,
63
42 фирми признаха: Слагаме растителни мазнини в млечните ни продукти
Снимка: БГНЕС

Общо 42 млекопреработвателни предприятия в страната са вписали в технологичната си документация, че влагат растителни мазнини в някои млечни продукти, които произвеждат, съобщи Националната ветеринарномедицинска служба, която публикува списък на въпросните фирми.

Към 3 февруари 2009 г. всички тези предприятия са коректни по отношение на етикетирането на продукцията и обозначават върху етикетите на продуктите, че в тях са вложени растителни мазнини, се казва в съобщението.

Инспекторите на ДВСК проверяват дали при всичките 247 млекопреработвателни предприятия в страната записаното в технологичната документация съответства на записаното върху етикетите на млечните продукти.

Глобите за несъответствие между технологията и записаното на етикетите е до 1000 лв. при първо нарушение, при повторно може да се стигне и до затваряне на предприятието.

До края на месеца търговските обекти трябва да отделят млечните продукти, които съдържат растителни мазнини, от останалите.

Влагането на растителни мазнини в млечните продукти не е забранено у нас и след отпадането на БДС няма задължителни рецепти за производството на млечни продукти, поясняват от НВМС.

Млекопреработвателите влагат растителни мазнини в млечните продукти, за да се постигне необходимата масленост на млечния концентрат.

Генералният директор на НВМС Йордан Войнов коментира, че има проблеми с качеството на българското мляко, тъй като голяма част от него се добива от ферми с по две-три крави.

В резултат на това част от млекопреработвателите купуват по-качествено и по-евтино мляко от чужбина.

Растителните мазнини не са опасни за човешкото здраве, стига да са преминали през задължителните процеси на рафиниране, които са отразени в сертификатите им, обясни Войнов.

Растителните мазнини, които са с произход от страните членки на ЕС, се придружават с търговски документи и се придвижват свободно в страната, а продукти, внос от трети страни, се контролират на граничните пунктове.

Контролът върху растителните мазнини се извършва от Министерството на здравеопазването.

Съвместно с асоциациите на млекопреработвателите у нас НВМС разработва и специална инструкция по примера на Българския държавен стандарт, която ще регламентира рецептите за производство на традиционни български продукти като българското бяло саламурено сирене.

Ще бъде разписано какъв трябва да е процентът на мазнините, на протеините, на калориите, калция, колко време трябва да зрее продуктът и т.н.

Инструкцията няма как да бъде задължителна в условията на свободен и конкурентен пазар, но производителите, които спазват технологията, ще получат правото да поставят на продукцията си специален стикер, се подчертава в съобщението. Планира се такава инструкция да бъде въведена и за месните продукти.

Район Млекопреработвателно предприятие
Бургас

ЕТ Марси – М. Бакалов”, гр. Бургас

“Хелиос Милк” ЕООД, гр. Айтос

Варна

„Хранинвест” ООД, с. Кичево

„Милтекс-КК” ЕООД, гр. Варна

Велико Търново “Милки Лукс” ЕООД, гр. Бяла черква
Габрово

“ЧЕХ – 99” ООД, с. Соколово

“Беталогистика” ООД, с. Гостилица

“Милпак” ООД, гр. Дряново

“Милкиекс” ООД, гр.Севлиево

“Габрово Милк” ООД, гр. Габрово

Ловеч

„Кондов Екопродукция” ЕООД, с. Старо село

„Абламилк” ЕООД, гр. Луковит

Монтана СД “Войнов и сие”, гр. Монтана
Пловдив

„Шипка 99” АД, гр. Първомай

“Ем Джей Дериз” ЕООД, гр. Карлово

ЕТ “Бор Чвор” с. Дълбок извор

“Филипополис РК” ООД, гр. Пловдив

“Млечни продукти” ООД, с. Маноле

Разград

ЕТ Росвер”, гр. Цар Калоян

„Маклер комерс” ЕООД, с. Брестовене

Русе „Сирма Приста” АД, гр. Русе
Силистра

„Булдекс” ООД, с. Белица

„Лактоком” ЕООД, с. Калипетрово

„Дестан” ЕООД, с. Искра

„Интерес 2000”, с. Ситово

Жоси” ООД, с. Чернолик

Смолян

“Родопея-Белев” ООД, гр. Смолян

“Медина” ЕООД, гр.Мадан

София-град

„Дарко” АД, гр. София

„Май дей” ООД, гр. София

Софийска област

ЕТ “Дея-Росен Деянски”, с. Опицвет

“Добрев” ООД, с. Драгошиново

“Дядо Либен” ООД, гр. Копривщица

Търговище

“Младост 2002”, гр. Търговище

“Мизия Милк” ООД, гр. Търговище

“Хадад” ООД, с.Макариополско

“Си Ви ЕС” ООД, гр. Омуртаг

Хасково

“Бул Милк” ЕООД, гр. Хасково

„Бяла Мечка” ООД, с. Минерални бани

“Българско сирене” ООД, гр. Хасково

Ямбол

“Сакарела” ООД, гр. Ямбол

“Карил и Таня”, гр. Ямбол

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Христо Кидиков преди 6 години
До OOOOOOOHъхъ
62
0
 
4
 
! Отговори
Петър преди 15 години
ооо изобщо не сме луди, луди са "производителите" които са свикнали с една партида продукция да си купуват колаще трябва да свикнат на 10% печалба, както е в нормалните държави, а на който не му харесва това - да си закрива всичкоако си мислят че ще ги търпим още да ни пробутват *** на високи цени, не са позналиа проблема с тези алхимици не е от вчера, още преди десетина години някои мои роднини обвиняваха производителите на млечни продукти за такива експерименти
61
2
 
1
 
! Отговори
Кръстев преди 15 години
59. - 08.02 21:49 - ludi steОт: ...mislite li kato pishete??? kakvo da pravqt tiq proizvoditeli oshte? Obqveno e, che rastitelnata maznina ne e vredna za organizma. Ako mlechnite produkti se pravqt ot chisto mlqko togava kakvo shte pravite? Shte kaza otgovora- shte se dignete pak sreshtu mlekoproizvoditelite i shte kajete che mlechnite produkti sa po skypi ot mesnite. Ne se zablujdavayte s typite medii, te tyrsqt ***, *** koito sa greshni i koito mogat da razvalqt biznesa na mn hora...---------------Е как може фирма като Елби да приготвя продукти без растителни мазнини и цените да са приемливи, а другите да не могат? Аре без.
60
0
 
1
 
! Отговори
hulya преди 15 години
v partidata na kiselo mlyako iskra nyama sodakaustik
59
2
 
1
 
! Отговори
... преди 15 години
mislite li kato pishete??? kakvo da pravqt tiq proizvoditeli oshte? Obqveno e, che rastitelnata maznina ne e vredna za organizma. Ako mlechnite produkti se pravqt ot chisto mlqko togava kakvo shte pravite? Shte kaza otgovora- shte se dignete pak sreshtu mlekoproizvoditelite i shte kajete che mlechnite produkti sa po skypi ot mesnite. Ne se zablujdavayte s typite medii, te tyrsqt ***, *** koito sa greshni i koito mogat da razvalqt biznesa na mn hora...
58
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
O6TE ZA KOLKO IMAT DA SI PRIZNAVAT...
57
0
 
3
 
! Отговори
Stanislav преди 15 години
на по-интелигентните от нас ни е ясно, че всъщност цялата ХВП в България е всъщност една голяма ***, в която Бай *** превъплатен в ролята на производител на млеко, в призводител на сирене и в негов потребител не на последно място, всъщност лъже сам себе си. Резултата от *** с които се храним е всъщност сасипващото се здраве на един цял народ. Нормално е, след като си написал "краве сирене" това да е краве сирене, а не някакъв полухимизиран ***, който е пълен с вякакви стабилизатори, мазинини и т.н. Порди тази причнина е карайно време да се върне БДС за всички продукти, които носят съотвентите наименования.
56
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
А бе мляко "МАРИО" на Марио Николов ли е? Много гъстоооооо, много евтинооо! Какво ли му слагат?
55
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Абе забелязах аз, че кашкавала е жълто аморфно вещество, което само така се казва. Сиренето прилича повече на тебешир, отколкото на това, което сме яли преди 20 години. Киселото мляко не се разваря по 2-3 месеца, което за него е 3 дни. Липсата на суроватка показва наличието на нещо друго в млякото. Добре, че не сме отворили още дума за колбасите, че темата е неизчерпаема. Вчера си купих 4 шницела и нещо не ми харесаха. Дадох малко на котката, тя лакомо налапа едно парче и с погнуса го изплю. Реших да ги дам на гладните помиари, но и те по същия начин изплюха шницелчетата. Защо да се слага мляко и месо, като може да се ползват за износ например. Скоро някоя от известните ни така наречени млечни фирми може да пусне кисело мляко и по 20 процента. Всичко зависи от производството на рапични масла. Да не мислите, че евтино го купуват?
54
0
 
2
 
! Отговори
Джо преди 15 години
Заради всичко това, което излезе в последните дни, но го знам от години, защото работя като журналист и покрай работата си съм обиколил доста такива предприятия, купувам само мляко ЕлБи. В България има няколко малки мандрички, които наистина държат на качеството по БДС, но произвеждат твърде малки количества и не могат да задоволят търсенето. В София е почти невъзможно да намериш такива продукти. Единственото мляко в някои вериги в София - кисело и прясно, което наистина отговаря на БДС по всички характеристики е ЕлБи. То не е гъсто, няма 4-5-6 % масленост, но за сметка на това е истинско. Още като се роди дъщеря ми, личната ни лекарка направо ни беше заповядала да храним детето само с ЕлБи.
53
0
 
1
 
! Отговори
bel4eva преди 15 години
kade be6e do sega be gospodine- Voinov ne te li e sram sega da pravi6 konstatacii -tova govori.4e ne si gledate rabotata i ste za besiloto-20god.trovite horata,mladoto pokolenie ne poznava vkusa na istinskoto kiselo mlqko ,sirene i ka6kaval-do koga.6te tarpin takiva ***??...
52
0
 
1
 
! Отговори
Nikolova преди 15 години
4ete li gi nqkoi ot tezi,koito dapusnaha tova ne6to i koito zaslujavat da badat ubiti,za6toto otroviha naroda?...tova ne e ot dnes-za6to nie po-vazrasnite dopusnahme nqkakvi goveda da opredelqt kakvo da konsumirame-kak, ne im kupuvaite boklucite i na besiloto kontrolira6ite...
51
0
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Това е първият и последен път, когато ще си позволя коментар.Не ви ли се прокрадна поне за момент мисълта, че НИЕ сме катализатор на този пазар. НИЕ купуваме сирене за 2.30..Защо? Защото - к'во ми пука к'во ям, важното е да мина тънко и да се напия довечера с некачествен алкохол, захранвайки още една подобна индустрия..да си пусна Тони Стораро и да псувам по форумите по повод поредната публикация. Писна ми от недоволни.. докато има кой да купува ***, ще има и кои да ги продава (справка Адам Смит). Докато продължаваме да живеем като мишки, ще пазаруваме под земята. Нека поне веднъж да се опитаме да погледнем малко по-далече от домашния телевизор.
50
0
 
1
 
! Отговори
Запознат преди 15 години
Добре, че имате хубав въздух! А иначе си взимам само френско мляко, другото просто се пресича! :) хайде успех и не прекалявайте с Родопската ракия :)
49
0
 
1
 
! Отговори
Животновъд преди 15 години
48 пий си английското мляко ти и децата ти и като заприличате на бъчви не се връщайте в България и в Родопите, където си пазим железните гени.
48
1
 
1
 
! Отговори
Запознат преди 15 години
Не искам да ти преча да живееш в 19 век! Вероятно някоя твоя пра баба си е светила със свещи? Що не ходиш да си купиш свещи и да си спреш тока! А в Англия субсидиите са 3 пъти повече, спрямо България, но и там плащат на декар, а тук можеш да арендоваш 5 пъти повече земя от Англия за една и съща цена! Хайде смятай - математик!
47
1
 
3
 
! Отговори
Животновъд преди 15 години
44, ти мен не ме учи. Векове сме си доили кравите без инсталации и целия ми род е от дълголетници. Само, че англичаните с доилните инсталации приличат на пингвини или на ходещи бурета. Тъй, че не ми обяснявай кое е по-полезно за млякото. В момента единствено, ако не е твое млякото е добре да се свари, тъй като хората не са сигурни ... но лично мляко никога не съм варил...това го знам от прабабите ми...така си го правим на кисело мляко в големите глинени съдове, тъй както преди векове...Кой си ти, за да променяш изконните български традиции ? А в Англия дават 40 ст на литър, но знаеш ли колко са субсидиите там и колко тука ? А тука даже не ги дават на повечето, щото имало повече бацили и обяснявам на баба ми на 96, че вече трябва UHT да яде, щото Европа решила, че не било здравословно нашето...Айде - айде...Европа трябва да се води по НАШИТЕ СТАНДАРТИ ЗА МЛЯКО И НАШЕТО ДА Е КАЧЕСТВЕНО И ТЕ ДА МУ ДОСТИГАТ СТАНДАРТИТЕ !
46
0
 
1
 
! Отговори
Penipepi преди 15 години
Otvorix xladilnika i konstatirax che kofichkata s mliakoto na baba otvan na kofichkata ima niakakav nomer a drugata kofichka na "Elena" niama nikakvi cifri. Kade da se tarsi nomera na samata kofichka??????????????
45
0
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
в млеката на май дей има китайско сухо мляко и палмово масло
44
0
 
1
 
! Отговори
Запознат преди 15 години
За съжаление не си запознат. При правенето на млечни продукти е изключително важно микроорганизмите да са малко, за да може да се подкваси млякото единствено със закваската, която е само полезни микроорганизми. За щама Lacto Bacilus Bulgaricus, отдавна не сме лидер при производството му. Можеш да си го купиш от големите датски фирми производители на закваски. Витамини не е равно на микроорганизми! И почнете да произвеждате на добра цена! Вземете земя - защото за това плащат субсидии! Правете си сами фуражите! Купете си породисти крави! Хранете ги! И много моля изхвърлете гюмовете и си сложете доилни инсталации! След това може и да Ви го купя! П.С. Днес изкупната цена в Англия е 0.41 лева/литър за мляко, не за вода! Хайде успех!