Ще има ли негативи от приемането ни в еврозоната?

Най-голямата опасност е кабинетът да похарчи фискалния резерв
21 яну 2010 10:14,
140
Ще има ли негативи от приемането ни в еврозоната?
Снимка: БГНЕС

Абстрахирайки се от големите позитиви от приемането ни в еврозоната като понижаване на лихвите и повишаване на макростабилността, има и възможни негативи.

На първо място фискалният резерв, създаден да подкрепя валутния борд, може да бъде похарчен нецелесъобразнo.

На второ място при рязък спад на лихвите по кредитите е възможно да се отприщи потребителско търсене, което да доведе до силна задлъжнялост на населението и още по-тежка следваща финансова криза.

България ще кандидатства за присъединяване към обменно-валутния механизъм на еврозоната (ERM II) в края на януари 2010 г., стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов.

Investor.bg попита икономическите анализатори Лъчезар Богданов - Industry Watch, Петър Ганев - Институт за пазарна икономика, и Георги Ганев - Център за либерални стратегии, как могат да бъдат неутрализирани негативи от приемането ни в еврозоната.

Подробностите

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
0
 
! Отговори
хаха преди 14 години
Ти си още по-голям смехурко,бе...Изобщо знаеш ли какви смехории пишеш..Еврото не било измислено и нямало цена.Слушай,ве ***..Първоначално лева беше вързан към ДМ,която имаше същи курс към еврото който има в момента българския лев.А в Германия търговците просто за по лесно приравниха това което струваше 1 ДМ към 1 евро.Същото стана в Гърция .същото ще станев и тук.само заплатите се преизчиалиха по официалния курс.Така че,драги ми Смешнико,преди да пишевш нещо,направи си труда да си подготвен.
139
0
 
0
 
! Отговори
@Герган Петков преди 14 години
100% sam saglasna s Vas, jiveq v germania ot 10 godini...samo se opasqvam, 4e balgaria pak shte iska da e "barabar petko s majete", vmesto da si dade realna smetka za negativite...kakto vinagi...
138
0
 
0
 
! Отговори
Герган Петков преди 14 години
В момента една от първите цели на Правителството е да присъедини България към еврозоната, като това се представя на хората като нещо хубаво за тях, както беше с членството в НАТО, ЕС, еврофондовете и т.н. По този повод посланика на Испания в БЪлгария Хорхе Фуентес коментира така: Съветвам България да не бърза с присъединяването си към еврозоната.Лично аз бих посъветвал България да не бърза с присъединяването си към еврозоната, защото то е свързано с много предимства по време на икономическа криза, но всички знаем и че в момента на присъединяването, цените в страната ще се повишават и това ще се отрази неблагоприятно върху България, каза той.Малко са ни всички секири, които ни готвят в най-скоро време с ток, парно, граждански отговорности, акцизи и осигуровки ами искат да ни забият и още една с еврото. Попитайте ваши познати в Гърция, Германия и Испания с колко скочиха цените след въвеждането му и навсякъде ще Ви кажат че с около 10% им е паднал стандарта на живот след 2002г. Тяхния поне е имал от къде да пада. А нашия какво, в земята ли ще дълбае?С ЕС България върви към третата си национална катастрофа! Само икономически съюз с Русия може да ни извади от бездната в която пропадаме!
137
0
 
0
 
! Отговори
@ Макарончо преди 14 години
1euro ne e bilo v nikakav slu4ai priravneno s 1 DM. izvinete greshkata mi.
136
0
 
0
 
! Отговори
@ Макарончо преди 14 години
Mili mi Макарончо. kogato euro be vavedeno v germana neznam kde si bil, no 1euro ne e bilo v nikakav slu4ai priravneno s 1 evro. ot 01.01.2002 vaji sledniqt kurs: 1 Euro = 1,95583 D-Mark. i to4no po tozi kurs bqha promeneni vsi4ki ceni...a tova, 4e ednovremeshnite ceni v DM sa kaji re4i sashtite dnes, no v euro, e drug vapros.
135
0
 
0
 
! Отговори
Макарончо преди 14 години
Мили ми смехурко. германците не са имали избор да не приравнят 1 марка към 1 евро поради простата причина, че еврото е нямало цена когато е измислено и въведено. Поради това 1 марка автоматично е станало 1 евро докато при нас цената на еврото се знае и лева ще се преизчисли на базата на цената.
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
не съм спец, но искам да попитам: Япония и Китай от сумати години държат изкуствено нисък курс на техните валути, за да стимулират износа. ние защо се бутаме със скъпото евро? за да сме по-готини ли? то при фиксирания курс си е същото, ама не може ли малко и от тях (Япония) да се поу4им?
133
0
 
0
 
! Отговори
Kipple преди 14 години
е как кой бе ? Как може се говори изобщо за ERM II ( => за еврото) и да не става дума за договора от Маастрихт и за неговите критерий ? стига бе
132
0
 
0
 
! Отговори
питаш преди 14 години
а в кой сектор в нашата мила родина има конкуренция? един промер: приятел си купи кабел за IPOD от САЩ за 3,40 долара. питах го, няма ли в БГ? има, ама е 60 лева. още един пример: как така цената на автогазта в цяла БГ е една и съща? а в САЩ цената на бенза, на 2 бензиностанции на една улица, е различна?
131
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
това за туристите не го разбрах. 4е какво от това 4е е същата валута. пове4ето идват на all inclsive, което е полет, трансфер, спане, храна, пиене, анимация - платено. трябват му 20 евро за да си купи маратонки adibas, reebsk или нещо такова. при нас идват трактористите и булдозеристите от Изто4на Германия. пък и с тези фантасти4ни бетонни гори, и убийствено обслужване....
130
0
 
0
 
! Отговори
batko преди 14 години
страните с ЕВРО не са дори и 40%, вземи малко про4ети. 16 държави са го въвели, а в Европа има около 50 страни. Ако говориш за ЕС, става въпрос за 60%.и ако наистина си мислите, 4е ще стане по-добре за малкия човек ..... силно се надявам да греша!
129
0
 
0
 
! Отговори
До 126 преди 14 години
БВП на Франция е около 2,100 милиарда евро, на България е около 30 милиарда евро (т.е. 70 пъти ! по-малко). Прибави още само БВП на Германия, Великобритания, Италия и Испания и ще видиш колко много сме способни да разклатим еврозоната.
128
0
 
0
 
! Отговори
ваня преди 14 години
маахстритски критерии колко човека мислиш знаят за маастрихтски договор и за какво говориш
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе тия аргументи в статията ми приличат на някой, който описва опасностите от шестица от тотото: ще имаш твърде много пари и можеш да се пропиеш, да изхарчиш парите и т.н. несгоди.
126
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Слуховете за негативите ги пускат самите европейци, мамка им! Ужасяват се от мисълта, че още 7 млн. *** ще им легнат на гърба.
125
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Въведете преводните рубли, така ще се спасим от комунистите. Всички ще си изакат вътрешностите от щастие.
124
0
 
0
 
! Отговори
дрт преди 14 години
мишок ...излез си от дупката лихвите в ЕС са м-у 5 и 7 % на заемите не на депозитите ..дори ако хванеш и промоция може да си купиш кола с 4 % годишна лихва
123
0
 
0
 
! Отговори
пепи преди 14 години
напълно невъзможно е да успее да влезем в еврозоната, иска се стабилна икономика, ниска инфлация .... ние дори в периода на кризата си запазихме висока инфлация над 3 % ....
122
0
 
0
 
! Отговори
Маастрихтски критери преди 14 години
Според мен контекста на подтекста е, че фискалната политика ще е не по-малко затегната от сега. А "advantages and disadvantages" трябва да ги каже някой икономист(кадърен за предпочитане), не политик(независимо от коя партия е).От мен толкоз...
121
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 14 години
Приемането ни в Еврозоната означава оскъпявамне на живота в България. За пример: В Германия една марка автоматично се превърна в едно евро. Следователно на всички стоки цената им скочи двойно. В същия момент заплатите на германците от 2500 марки не станаха 2500 евро а , около 1500 евро. В България чак такъв дараматичен скок не очаквам , но например кафе за един лев задължитвлно ще стане едно евро. Тоест ценовия пазар на стоките ще претърпи промяна. Няма как да не се отрази на бъл.джоб