АЕЦ "Белене" ще струва 9 млрд. евро

Министърът на енергетиката направи сметката на парламентарната трибуна
3 сеп 2010 15:00,
16
АЕЦ "Белене" ще струва 9 млрд. евро
Снимка: БГНЕС

За пореден път опозицията попита управляващите: „Ще строим ли АЕЦ „Белене”, какво е договорено с Русия – ускоряване или забавяне на проекта, ще има ли България мажоритарен дял и каква ще е цената?”  Отговорът и този път беше – ако ни излезе по-евтино.

След въпрос на предшественика си Петър Димитров настоящият енергиен министър Трайчо Трайков обаче направи любопитна сметка на крак.

По думите му базовата цена за строежа на АЕЦ „Белене” е 4 милиарда евро. Към тях руската страна е поставила ескалационна надбавка от още 3 милиарда. Така стават седем. С още допълнително оскъпяване, свързано с изграждането на електроцентралата – сумата възлиза общо на 9 милиарда евро.

„Това, за което се борим, е намаляване на ескалационната надбавка”, обърна се Трайков към Димитров. Едва тогава, по думите му, ще бъде ясно ще строим, или няма да строим втора атомна електроцентрала.

Според Петър Димитров обаче протакането на решението само ще оскъпи допълнително проекта.

„Вината се носи от тези, които тупат топката и чакат какво ще се случи”, предупреди бившият министър и посочи, че „Белене“ е „ядреният и интелектуалният” потенциал на България.

Проектът бил важен повече за нас, отколкото за руснаците. Но все пак настоящият депутат намекна, че решението ни за АЕЦ „Белене” може да окаже влияние върху позицията на Русия за удължаването на експлоатационния срок на 5-и и 6-и реактор на АЕЦ „Козлодуй”.

Това е въпрос, по който усилено говори „Синята коалиция”. Мартин Димитров използва думите на Петър Димитров, за да попита можем ли да се доверим на партньор за АЕЦ „Белене”, който поставя под въпрос реакторите на „Козлодуй”?

Трайков е категоричен, че „всяко нещо си струва да се прави в зависимост от това колко струва”. Що се отнася до 5-и и 6-и блок, министърът увери, че увеличаването на работата им е основен приоритет за неговото ведомство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: АЕЦ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
BKP преди 13 години
yligofren maloymen,aec-belene se bavi za6toto *** ot US taka iskat i zara4vat na mi6kata-pederyngel,borisov da pre4i po vsqkakav na4in za realizaciqta i.a rabotata po neq 6te otvori okolo 15 000 rabotni mesta,v srok ot 2-3 godini,6te digne jizneneto nivo na cqla svi6tovska oblast.i tova e samo malka 4ast ot vsi4ki oblagi za regiona i BG.NO ti myxlio kato si anti-BG i amerikano-gerberski pymiqr 6te pi6e6 vsqkakvi glyposti v podkrepa na onova *** boko snimkata.ti si za belene-ostrov4e...
13
3
 
3
 
! Отговори
Трайчо сметката преди 13 години
Трайчо на две магарета плявата не може да раздели, дори не можа едно святно писмо да си напише от арабските "шейхове", та сметна разходите за АЕЦ. Кратунска работа, като на шефа му!
12
1
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Извинявам се за невежеството си, но може ли някой да обясни какво е "ескалационна надбавка"?
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много са гладни, горките гербери! Милиардите за нищо ги нямат!
10
5
 
2
 
! Отговори
Марина преди 13 години
Ние сме грубо 7,5 млн. от тях да в най-добрия случай 3,0 млн. е населението, което се труди (останалите са пенсионери и учащи се, както и др.) . Т.е. на всеки се падат по 3 000 евро да изплаща така ли? При минимална работна заплата от 150 евро това са поне 20 заплати... Това означава, че всеки БГ гражданин, за да изплати само сумата без лихвите трябва да работи за АЕЦ БЕЛЕНЕ поне 1 година и 8 месеца като отделя една минималната работна заплата за този кеф ??? А за лихвите колко да отдели ?
9
6
 
3
 
! Отговори
cons преди 13 години
Нека всеки си направи сметка при 3 млн домакинства в бг. (вчера го чух по телевизията) е 6000 лв. на домакинство, с тези пари клас А+++ Това е хладилник, печка, телевизор, миална, пералня и изолация на апартамента.
8
7
 
4
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Ъхъ..не знаех, че така лесно се изчислявало.....Б-я ще остане без атомни мощности, когато цял свят строи централи БГ отново правят точно обратното. Скоро изтича срокът за доставка на елементи, които са направени. За жалост Руската страна ще ни осъди за неизпълнение на договора, но никой няма да го спомене това. Както и никой не каза какво се случи с "погрешно" завзетия кораб от С.Д. уж с контрабандни цигари и колко са ни осъдили за нарушение морското право!
7
7
 
9
 
! Отговори
Васо преди 13 години
И като чета коментарите на доста хора виждам предубеденост и стръв като да сме на митинг преди 20г. Даже една друга закономерност е видна. Колкото повече плам, толкова повече груби правописни грешки. Това не е обсъждане на футболни теми, иска се знания и опит. И Мартин Димитров го гледам често се изказва по тази тема, и си каканиже все едно и също като зубрач пред черната дъска. При него ефекта пък се подсилва и от визията му. Да не говорим пък за Гамизов дето се произведе и енергиен експерт.
6
6
 
13
 
! Отговори
US ARMY преди 13 години
Само 9 милиарда евро? Ми чи тя без пари. хи хи
5
4
 
3
 
! Отговори
Васо преди 13 години
Вместо да слушате политиците, четете повечко. Уестингхаус се опита да прави гориво за руски реактори и претърпя грандиозен неуспех. Цехите се опариха и се вирнаха към руски доставчик на гориво. Русия притежава най-добрата технология за обогатяване на природен уран.В Ангарск е създаден Международен център за обогатяване на уран (МЦОУ) съссъдействието на МААЕ. Всяка страна, членка на МААЕ, може да предостави собствен уран за обогатяване. Руската ядрена програма е за 18 нови блока до 2019г в Русия
4
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия руснаци са много мръсни и долни гадове.Използваха Р.Овч., С.Стан., Агент Гоце и П.Дим. за да продадат българските интереси и сега с подписаният от горепосочените продажници договор ще ни изнудват до последно. Както се вижда дали искаме или не искаме АЕЦ "Белене" ще плащаме много милиарди на руснаците. Какви са тия нови 3 000 000 евро ескалационна надбавка бе??? Руски гадове.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Още през 2000 г. чух първо от вас, че единственият изход е на площадката в Козлодуй да се построят два нови реактора? - Да, така е. Многократно съм обяснявал, че самата архитектура на АЕЦ "Козлодуй" е разработена за осем реактора - четири малки и четири хилядници. Последните два 1000-мегаватови блока трябваше да заместят четирите малки след изтичане на ресурса им. Както знаете, при нас блокове от I до IV бяха спрени по политически причини, и то залпово, което няма прецедент в света. Твърдя още, че решенията на политиците бяха напълно безотговорни, особено за блокове III и VI. Сега вече за тях не можем нищо да направим. Но е необходимо да защитим централата си. И да използваме инфраструктурата, останала от първите четири реактора. Това са електрическото стопанство (трансформатори, далекопроводи), водното стопанство (брегова и централна помпена станция, канали, аварийни системи), както и цялото помощно стопанство (спомагателни цехове, химическият цех, учебен център, тренажьор), цех за преработка и съхранение на радиоактивни отпадъци и хранилищата за дългосрочно съхранение на отработеното ядрено гориво по мокър и по сух начин. Всичко това е около 40% от цената на една атомна централа. И го има в Козлодуй! Затова час по-скоро Министерският съвет трябва да вземе решение за строителството на нови два енергоблока в АЕЦ "Козлодуй", да определи технологията и да избере консултант за подбор на типа реактор и на инвеститор. Така е според Закона за безопасно използване на ядрената енергетика. Но как да подберем технологията и типа на реактора за двата нови блока?- Технологията е ясна - трябва да използваме водо-водни реактори, каквито са работещите два блока. Необходимо е мощността им да е по 1000 мегавата или малко повече. Такива реактори се произвеждат от американската компания "Уестингхаус", от френската "Арева", както и от руската "Атомстройекспорт". Какъв точно ще е типът ще се реши след конкурс.По проекта "Белене" обаче страната ни вече е платила на "Атомстройекспорт" разработката на нова модификация на ВВЕР 1000...- Да, при това с една много добра комбинация - руско оборудване и западни системи за управление, разработвани от френската "Арева" и германската "Сименс". Затова мисля, че най-удачният и най-евтиният вариант е за "Козлодуй VII и VIII" да се използва поръчаното за Белене. И задължително да се предвиди диверсификация на ядреното гориво. Тоест освен руското да може да бъде използвано и ядрено гориво от други доставчици, да речем, от "Уестингхаус".
2
5
 
14
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Петър Димитров и Р.Овч са много заинтересувани за руските интереси , а не за българските. Толкова нагли и мръсни *** са че мястото им е само на сметището.
1
6
 
10
 
! Отговори
Bezumieto Belene преди 13 години
Profita/pe4albata ma AEC Kozloduj e 65 000 000 evro na godina. AEC Belene e podobna na neia - 2 x 1000 Mwt. Jivota na AEC e 60 godini. Zna4i:65 000 000 x 100 godini = 6,5 miliarda pe4alba T.e 100 godini niama da ni stignat da seizplati. I tova e bez cenata na gorivoto( desetki milioni na godina), inflaciata i lihvata po zaemite.Zashto i koi iska da ni unijoji s podobni bezumiai ?! I shte go dopusmen li ?