Глобалните инвестиции във възобновяема енергия падат с 34%

За първото тримесечие нивата са най-ниски за последните 2 г.
15 апр 2011 17:21,
10
Глобалните инвестиции във възобновяема енергия падат с 34%
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През първото тримесечие на годината новите инвестиции във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в световен мащаб са спаднали до най-ниското си ниво за последните две години поради ниските цени на природния газ в САЩ и орязването на субсидиите за сектора в Европа, съобщава Bloomberg.

Инвестициите в сектора чрез финансиране, обезпечено с активи, продажбата на акции и дялови инвестиции, са се понижили с 34% до 31,1 млрд. долара от рекордните 47,1 млрд. долара за четвъртото тримесечие на 2010 г., разкриват данни на базираната в Лондон Bloomberg New Energy Finance.

Редица страни, включително Германия и Испания, намалиха гарантираните цени, които плащат за електричество от възобновяеми енергийни източници. Правителството във Великобритания също преразглежда ценовите субсидии. Поради пренасищане на пазара през септември миналата година цената на природния газ в САЩ падна до най-ниските си нива от 2002 г.

„През първото тримесечие наблюдаваме нещо като инвестиционен махмурлук след трескавата активност през последните месеци на миналата година, когато инвеститорите бързаха да приключат сделки, за да се възползват от изтичащите ценовите субсидии в страни като Германия, Италия и Чехия“, казва Майкъл Лейбрих, изпълнителен директор на New Energy Finance.

Инвестициите във вятърни турбини, соларни паркове и други възобновяеми енергийни източници през първото тримесечие са на най-ниските си нива от първото тримесечие на 2009 г., когато вложените средства са възлизали на 20,5 млрд. долара.

Финансирането, обезпечено с активи, се е понижило до 25,7 млрд. долара за трите месеца до края на март от 36,6 млрд. долара през последното тримесечие на 2010 г. Най-голям спад се наблюдава при инвестициите във вятърни турбини в САЩ и соларни паркове в Европа.

Изключение правят някои страни от групата БРИК (Бразилия, Русия, Индия, Китай). Новите инвестиции във вятърна енергия в Китай са нараснали с 25% на годишна база за първите три месеца на годината до 10 млрд. долара, докато в Бразилия за същия период те са се удвоили до 2,1 млрд. долара.

През тримесечието продажбите на акции от компаниите в сектора са паднали до 3,6 млрд. долара от 8,1 млрд. долара в края на миналата година. Дяловите инвестиции във ВЕИ все пак са нараснали до 1,8 млрд. долара от 1,7 млрд. долара за последните три месеца на миналата година.
 

Още новини за суровини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Niki преди 13 години
До номер 6 сметките ти са много грешни :) 3MW турбина струва 3млн. евро
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България строи втора атомна.
8
0
 
5
 
! Отговори
До Хикс-а преди 13 години
Даже по-зле. Ако действаха само пазарни принципи, нямаше да я има тая инвестиционна вакханалия! Кое налагаше да се задължава НЕК с тия абсурдни изкупни цени за ВЕИ, достигащи левче за кВтч??? Та това би трябвало да е най-евтината енергия с най-ниска цена! Нека инвестират и от по-ниската цена да се вдигне потреблението и да си избият инвестицията! Това е капитализъм, а другото, това сега, си е държавно дирижирано ограбване на гражданите - ние плащаме в крайна сметка масрафа!!!
7
0
 
4
 
! Отговори
Распутин преди 13 години
Очаквам обосновани опровержения от апологетите на ядрената енергетика. Само да ги предпазя с една английска поговорка - *** е този, който разчита на глупостта на другите! Досега може да е минавал номера в България! Но ще става все по-трудно!
6
0
 
6
 
! Отговори
Распутин преди 13 години
В момента вятърна турбина 5МВт се продава за около 900 х.$. При очертаващото се намаляващо търсене и при голяма, държавна поръчка, в близките години цената може да падне до 500 х.$. 1000 вятърни турбини=500 млн.$=5000МВт. Белене - 2000МВт=6 млрд. евро. 18 пъти по скъпо за 2,5 пъти по-малка мощност! Какво става???
5
0
 
7
 
! Отговори
хикс до 4 преди 13 години
Каквото и да открият, това масово втурване и консумация на енергия от тия неща винаги нарушшава баланса на планетата и не само? Трябва да има и АЕц, трябва и ВЕЦ, трябва и по някой вятърен генератор, но не да се надстрои морето с такива? Че то по-добре да си пренесем сушата в морето тогава? Трябва разумно планиране, но това едва ли е възможно в света на свободният капитал, защото надпреварата за печалби води до бясна промяна на средата? И ТЕсла е прав и АЕЦ е полезна? но с мярка!
4
2
 
9
 
! Отговори
Мето преди 13 години
Поредната измама и спукан балон, че т. нар. "възобновяеми източници" на енергия са някакво решение на енергийния проблем. Плащаме отново заблудата разпространена от и в полза на енергийната мафия. Американците скриха постиженията на Никола Тесла за евтина енергия. Трябва да се работи в тази посока независимо от съпротивата на атомното лоби в света.
3
0
 
10
 
! Отговори
РАЗСЛЕДВАНЕ преди 13 години
Енергия добита от Възобновяеми източници е Мечтата на Хората.Но тази идея се опорочи,защото е в ръцете на Мафията.В България по ярко.Ако решиш да инвестираш в ВЕЦ,Вятърен Генератор или Слънчева енергия,ще се спънеш в Бюрокрация.Всичко това е организирано за Определени Лица от Ъндърграунда.Закона гарантира изкупуване на 1киловат ,добит по този начин,за 1лев.Това е огромна далавера.Затова имаме такса зелена енергия.При цена 0,05лв ,продадена от НЕК,направете си сметка.
2
3
 
7
 
! Отговори
КМаркс и ФЕнгелс преди 13 години
на тези нашите управници не им ли стана ясно че водещите в ЕС си падат доста тъпички,но пък обичат да дават акъл и да управляват.подобни смели експерименти Европа е преживяла вече : Наполеон,френската революция,Маркс и Енгелс ,мустакатия и какво? само неприятности и катастрофи.сега да му мислят тия дето инвестираха.двуглавата хидра /Г-я и Ф-я/ не д а в а т друг да печели.че тогава кой ще работи.
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Глобалните инвестиции в ядрена енергия падат с 134%!!!