Внасяме хлебчета от Франция. По-евтини са

Хлебопроизводители ще фалират, ако не поевтинее брашното
Обновена: 2 юни 2011 22:21 | 2 юни 2011 22:16,
192
Внасяме хлебчета от Франция. По-евтини са
Снимка: Булфото

Хлебопроизводителите у нас са притиснати между високата цена на брашното и натиска на на големите търговски вериги, които навлизат на българския пазар, според Димитър Людиев,  член на Управителния съвет на Съюза на хлебопроизводителите в Бургас.

По думите му на този етап има достатъчно пшеница и няма опасност от недостиг.

„Засега реколтата върви добре, големият проблем е цената. Ние цяла година работим на загуба. Цената на брашното е двойна, а цената на хляба е по-ниска в сравнение с миналата година. За да се запази тази стойност на хляба, трябва да поевтинее брашното. Ако това не се случи, масово ще започнат да фалират хлебари“, прогнозира Димитър Людиев.

По информация от браншовия съюз вече има внос от Франция и Италия на хлебчета, кроасани и други тестени изделия, които са на по-добри цени от нашите. Обяснението е, че суровината там е по-евтина отколкото тук.

„Не го намирам за нормално. България традиционно е износител и свърхпроизводител в сравнение с потреблението си на пшеница. Хлябът е основната храна на българина и да я внасяме от вън, за мен лично като производител и професионалист, е унижение“, каза Людиев.

Обнадеждаващото според него е, че борбата със сивия сектор дава резултат и все повече фирми излизат на светло.

Преди време в Бургас бяха направени масови проверки от НАП, Инспекцията по труда, Икономическа полиция, РИОКОЗ и Комисията за защита на потребителите. Според специалистите все по-малко остават възможностите да се продава без документи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
7
 
! Отговори
,,Lari,, преди 12 години
DA SE VIDJAT BALGARSKITE MAFIOTI.
98
2
 
12
 
! Отговори
мечо преди 12 години
Че то в хляба брашно има ли,че толкова скъп.
97
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как не ги е срам- във Франция суровините били по евтини-това само пълен *** може да го каже.В страните в които се търгува в евро скъпотията е страшна.А нашите все са на загуба-начело с топлофикация..Ми айде фалирайте да видим бял ден най-после и ние. Стига сме ви пълнили гушите бездънни.
96
1
 
51
 
! Отговори
Калин преди 12 години
хлебопроизводителите са картелирани, да не дрънкат глупости.. !да слязат директно при зърнопроизводителите .. вместо да шментят капелят!!
95
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Ние цяла година работим на загуба."Да бе. Те всички в Бг работят на загуба и все се оказва, че е по-изгодно да си купиш вносна стока, отколкото произведена в България. Почти за всяка стока се отнася това...
94
3
 
5
 
! Отговори
Mr. Truth преди 12 години
UJAS!!!! E tova ve4e naistina prelq chashata!!! Kakvo e tova?!?!?! Sega ni zadyljavat i hlqba im da kupuvame!!! Tova ve4e na nishto ne prili4a!!! Shte qdem sega pyk hlqb ot franciq....haide de.....4e nie si nqmame brashno i hleboproizvoditeli!!! Iskame si bulgarski hlqb!!! Urudi smradlivi.....povdiga mi se ve4e ot celiq EU - toq cirk....tova ne e syiuz a organizirana prestypna grupirovka...EU Mafia!!! I kak taka hlqba ot vyn shte e po-evtin ot toq proizveden v BG? Kak stava tova! Manipulacii!!!!
93
20
 
5
 
! Отговори
ЮСУФ от КСАНТИ преди 12 години
ГРЪЦКАТА РИБА И ГРЪЦКИЯ ЗЕХТИН И МАСЛИНИ - СА ВЕЛИКА ХРАНА...НА КОИ МУ ПУКА ЗА ХЛЯБА НА ВУЛГАРИТЕ...НИЕ КАТО МОРСКИ НАРОД СЕ ГОРДЕЕМ С ЕГЕИСКО МОРЕ И С НАШАТА ВЕЛИКА ЕЛЛИНО-ВИЗАНТИИСКА ДЪРЖАВА - ГЪРЦИЯ!
92
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А защо са скапаняци? Отивам да си купя мляко от бабите на пазара. А то кръщавано - разредено и с някакви примеси. Варя го - не прави дебелия каймак, като го подквася, от него излиза много вода. Странно е на вкус.Отивам на село с 2 шишета по 10 литра. Млякото няма нищо общо с това от бутилките на пазара (бабите). Дебел каймак, вкус на истинско мляко, в буркана почти няма цвик. Да не говорим за цената - на пазара 1.50 лв. поне, на село - 0.80 - 1.00 лв.
91
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За производителите има оправия, но понеже са скапаняци, не са се оправили. Трябва им обща фирма (по райони, в която да имат някакви дялове), с помощта на която да организират продукцията им да стига до крайния клиент, а да няма прекупвач. Това се постига например като пчелари от еди-кой си район си отворят фирма за пакетиране на меда в буркани и транспорт. Така няма да им го изкупуват на 3.50 лв. килото, а ще могат да го предложат на 6-7 лева в големите вериги магазини.
90
2
 
22
 
! Отговори
do 96 преди 12 години
Абсолютно си прав !!! А какво да кажем за земеделието - и там е така. Изнудване, рекет и хората просто се отказват да произвеждат каквото и да било и минаваме на вносно. Това не е от вчера или от днес ! КЪДЕ Е МВР В СЛУЧАЯ ? КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА НА КОЯТО ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ ? Ние сме си овце защото мълчим.
89
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нашата мафия не пуска лесно. Преди няколко години в България бяха дошли 2 приятели швед и финландец - мултимилионери. Тяхна е една голяма европейска верига особено качествени храни. Шведа искаше да вкара 7 вида захар, пак толко вида сол, преработени по най-новите технологии. Е, малко след като донесе документите да ги предложи на Била, му запалиха апартамента, а него самия го пребиха. Лично посланника им имаше оплакване за случилото се. Имаше и статии във вестниците, полицията не направи нищо.
88
0
 
10
 
! Отговори
AYYYYYY преди 12 години
Много ми е интересно как така мафията ги е пуснала на пазара ни.Да не са се изселили!!!
87
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цялата ситуация идва от комунистическата мафия, която изкупува продукцията на хората на безценица и я продава със стотици проценти печалба. За пример наше яйце струва със 70-100% по-скъпо от гръцко да ни го докарат тук от тяхните най-скъпи (от птицеферма, не птицекомбинат).
86
1
 
8
 
! Отговори
hihihihihihihi преди 12 години
това е пазарната икономика и конкуренция.Ако не предлагаш по евтино и по качествено,загиваш!ГЕРБ,БСП,СДС,...не могат да задължат потрбителя да им купува стоката..;
85
1
 
20
 
! Отговори
БГ европеец преди 12 години
Браво! Следващата стъпка е да внасяме всички хранителни стоки от ЕС! Съжелявам за производитебите и селяните, които обработват земи, но тази хранителна мафия се забрави! Безобразно високи цени без никакво покритие! Айде сега да фалират всичките до един и да изградим един нов пазар, където всичко ще е на нормални цени и няма някой-си да кара s класа от нашия джоб!
84
5
 
12
 
! Отговори
EU-citizen преди 12 години
вече има внос от Франция и Италия на хлебчета, кроасани и други тестени изделия, които са на по-добри цени от нашите-------------------------- Защо ревете, антиевропейски ***, искате да ядете по-скъпи хлебчета и кроасани ли? Че някой забранил ли ви е да си купувате скъпи български кроасани? А някой забранил ли ви е да си обработвате нивите? Ама вий... вий сте ***, бе!
83
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ясно е вече, че работим за ЕС. Дори по времето на СИВ не бяхме така зависими, сега направо притиснати. Така са подредили нещата, че нямаме сметка/право/ да произвеждаме дори хляб и магданоз. Жалка, тъжна безиходна картинка- наистина сме роби в някакъв смисъл- така ми изглежда, така го усещам и ме е страх от бъдещето
82
2
 
12
 
! Отговори
В другия бранш преди 12 години
Да фалират.Чакам на втори търг ,къща и Бентли на половин цена от първия.
81
3
 
9
 
! Отговори
Проклетник преди 12 години
Франзела=френски хляб1 програма - 3 часа1яйце и допълваш чашата с вода за да достигнеш 350 ml.течност2-3 лъжици олио или каква да е друга мазнина1 щипка сол500гр. брашно1 пакетче суха мая за хляб -7 гр
80
6
 
9
 
! Отговори
Patrick преди 12 години
Във франция е страшна суша,посевите не никнат и ще дойдат да купуват зърно от България,така че може би ви подготвят за френски хляб,след като продажниците ни ще им продадат житото и пшеницата ни!Единствения начин е да свалите всичките партии дори да ги забраните