Еколози поискаха оставката на Караджова заради "Юлен"

Над олигарсите в България има политически чадър, твърдят екозащитници
21 юли 2011 20:50,
35
Еколози поискаха оставката на Караджова заради "Юлен"
Снимка: Investor.bg

Стотици еколози поискаха оставката на министъра на околната среда и водите Нона Караджова заради нарушенията, които концесионерът на ски-зона „Банско“ „Юлен“ АД е причинил.

Най-голямото нарушение е фактът, че концесионерът е надвишил с почти половина разрешената за застрояване площ.

Както преди около месец самата Караджова призна, „Юлен“ АД е застроила с 650 дка повече от дадените й с концесионния договор 995 дка.

Освен това много от съоръженията са построени без задължителните строителни разрешителни. Извън обхвата на концесията са например ски писти "Шилигарника 2" и "Стражите", както и 4-седалковият лифт "Железен мост – Платото", твърдят природозащитниците.

Заради нарушенията през 2009 г. Европейската комисия започна разследване срещу България за това, че страната е позволила част от защитената зона „Натура“ да бъде разрушена.

Днес протестиращите еколози излязоха на организирано шествие, което спря пред сградата на представителството на ЕК, храм-паметника „Александър Невски“, парламента и приключи пред сградата на БНТ.

Участниците в протеста бяха опънали разноцветни чадъри, които символизират политическия чадър над нарушенията в ски зона Банско и Национален парк Пирин, допуснати както от настоящото правителство, така и от предишните три.

Вижте всичко за протеста

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
AMA TO NAD OLEGARSITE NQMA POLITI4ESKI 4ADAR, TO NAPRAVO SI E GRADINSKA 6ATRA
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХОРАТА ИСКАТ ДА ПОЧИВАТ НА ПОЛЯНКА, В ГОРИЧКА, А НЕ НА БЕТОННА ПЛОЩАДКА.
33
1
 
2
 
! Отговори
до 31 преди 12 години
Митак, казах ти,че си ***. Всички банскалии са такива. Възпитани са в известното УПП.
32
1
 
8
 
! Отговори
до шщд преди 12 години
като ти чета коментарите, баце, сещам се за качеството на матриала. Ни му говориш за мафия, то ти вика Батко, що не построиш един стадион. Ти му говориш за мафия, то ти вика - аааа, Видехте ли сега, Костов ли ви е виновен.
31
2
 
8
 
! Отговори
до шщд преди 12 години
Ето къде - Екологичните организации пускат възражения срещу оценката и въздействията на околната среда на МОСВ от 2000 г. Всички възражения обаче винаги падат във Върховния административен съд. До тази година във ВАС е имало подадени 43 жалби срещу ОВОС на МОСВ или нарушения на "Юлен" АД. В 90 на сто жалбите са отхвърлени. При 19 от всички дела председател на съдебния състав е бил съдия Андрей Икономов,
30
11
 
2
 
! Отговори
шщд преди 12 години
Как пък изведнъж всички, които плювате и псувате както и където си искате, карате колите си пили или си пресичате пешеходните пътеки, както си искате, започнахте да говорите за морал и законност? Смешно е! Къде бяха екоорганизациите, когато банскалии продаваха като луди за луди пари? Сигурно има облажили се еколози,нали? И след това се надигнахте за "Натура - 2000"? Така че, някакъв си льо льо да не ми обяснява къде е Байкушевата мура, много добре я знам.
29
1
 
5
 
! Отговори
яна преди 12 години
Сметната палата прати на главния прокурор Борис Велчев доклада от одита си за дейността по разпореждане с имоти - частна общинска собственост, и управлението на дяловото участие на община Банско в търговски дружества за периода 2005-2009 г. От информацията до медиите става ясно, че палатата е открила данни за престъпления
28
1
 
13
 
! Отговори
Вера преди 12 години
ПРЕГРЕШИЛИЯТ СЛЕДВА ДА ПОНЕСЕ ЦЯЛАТА СТРОГОСТ НА ЗАКОНА И ДА СИ ИЗТЪРПИ ПОСЛЕДСТВИЯТА. В противен случай въпросният правонарушител ще се окаже облагодетелстван спрямо всички останали. А всички останали ще последват примера му и ще нарушават закони и договори с надеждата, че ако изкарат пари от това после ще си издействат законче с което да им се опростят греховете!
27
1
 
16
 
! Отговори
Митак преди 12 години
Екологичните организации пускат възражения срещу оценката и въздействията на околната среда на МОСВ от 2000 г. Всички възражения обаче винаги падат във Върховния административен съд. До тази година във ВАС е имало подадени 43 жалби срещу ОВОС на МОСВ или нарушения на "Юлен" АД. В 90 на сто жалбите са отхвърлени. При 19 от всички дела председател на съдебния състав е бил съдия Андрей Икономов, станал известен с неправомерното оземляване на майка му и строителството на кооперация на брега на морет
26
1
 
14
 
! Отговори
До шщд преди 12 години
По света има закони, които се спазват. Затова са закони! Ако държавата има дупе, да махне концесията на бате Цеко и да го накара да облагороди за своя сметка пак района. Чувал ли си за Байкушевата Мура, Намира се в планината Пирин, в България. Разположена е в близост до хижа Бъндерица до пътя от Банско за хижа Вихрен. Възрастта ѝ се оценява на повече от 1300 години, което я прави най-старото иглолистно дърво в държавата и едно от най-старите дървета в света. Ами ако и нея отсекат???
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БРАВО!!
24
7
 
2
 
! Отговори
шщд преди 12 години
Оглеждайте се!! Наоколо има двама *** - Митака и Пирин. Като латерни са!!! Абе, мамини ненагледни, излезте от България и вижте как е по света. Как се правят курорти и как се поддържат.
23
0
 
12
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Вижте сега, много тъпикоментари има тука - политизирани, социализирани и т.н., но истината е една...просто законите в България са само на книга и се нагаждат според човека, който ги е сгазил, т.е. не са принципни...има много вратички...и още нещо...не, че са чак толкова лоши, много даже са по-добри и от тези в ЕС, но просто въобще не се прилагат...Ето защо дори и западноевропеец, живял повече от месец в България се побългарява и започва да не му пука...у нас е просто слободия...
22
4
 
12
 
! Отговори
Митакa преди 12 години
Юлен са нарушили закона. За да не им бутаме лифта, ще променим Закона... МИ в такъв случай - ако някой убие, да променим закона, за да не е незаконно, а??? Крадливи *** гербери, скоро ще си идете, но всички ще ви плащаме глобите...
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не уволнявайте пияницата Нона.Тя има нужда от още пари.
20
8
 
2
 
! Отговори
Гагарин преди 12 години
Предлагам да отвърнем на удара с удар!Да се финансират от нашите хотелиери екодвижения в Австрииските Алпи , които да протестират с искане за затваряне на половината курорти в Австрия поради заплаха за прлиродата!?
19
11
 
4
 
! Отговори
шщд преди 12 години
Ххахахахахахха - "най-будната част от това общество - еко-активистите". Абе вие в саксии ли растете? Новината е от днес - "Зелени Балкани на Тома Белев - октоподът на зелената мафия". Всички екоорганизация са създадени от някого с нечия цел. Разберете го!
18
4
 
16
 
! Отговори
Пирин преди 12 години
КОй ги финансира бе, кой? ти не видя ли, че са млади хора, които искат ред и законност, а не държавата да им се смее в очите! Това се нарича гражданско общество!
17
1
 
12
 
! Отговори
Митака преди 12 години
това е гражданското общество - да не приема беззаконието, двойните стандарти и унищожаването на природата и да се противопоставя с гражданско неподчинение на мутрите и държавата, която вместо да защитава законите и природата, защитава престъпниците и узаконява кражбите им! Има надежда за България!
16
14
 
9
 
! Отговори
Гагарин преди 12 години
Онзи ден ги питах на Попо в София/където правеха подписка/ какво точно искат?Дали искат да се разрушат влековете и пистите и хиляди хора да останат без работа, а десетки хиляди туристи да отидат в други курорти?Отговориха, че искали да се спазва закона!Попитах ги кой ги финансира, защото определено ми намирисва на акция на конкурентни хотелиерски организации?Мълчат!Дядо /Бог да го прости!/ казваше:"Ако не разбираш нещо, проследи парите!"Да се види кой ги финансира и ще се разбере какво