Дълговите кризи ще се отразят и на България

Може да има ефект върху цени на суровините или затягане на финансовия сектор
Обновена: 6 авг 2011 17:03 | 6 авг 2011 17:00,
147
Дълговите кризи ще се отразят и на България
Снимка: Reuters

Дълговите кризи в САЩ и Европа ще се отразят негативно и на българската икономика, заяви поред БНР икономическият анализатор Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията по повод новината за понижението на кредитния рейтинг на САЩ.

"Можем да очакваме, че това намаляване на рейтинга на САЩ ще се отрази неблагоприятно върху българската икономика, тъй като това ще доведе до по-голяма нестабилност на международните пазари, оттам и за финансирането, за компаниите и за потреблението", твърди Стефанов.

"Тоест тази допълнителна нестабилност, която вече съществува в Европа, покрай Гърция, със САЩ вече много сериозна икономика и неизвестността какво ще се случи, вече може да доведе до много по-сериозна несигурност в българската икономика и съответно забавяне отново на потреблението, инвестициите, които тъкмо бяха започнали да се съживяват", заяви още Стефанов.

Икономистът Лъчезар Богданов от неправителствената организация Industry Watch коментира, че българският бизнес трябва да следи все по-активно какво се случва на глобалните пазари. "Със сигурност това, което може да ни чака, е или по-висока инфлация в глобален мащаб, тоест по-високи цени на суровини, на енергия, на материали, или затягане допълнително във финансовия сектор.

Една нова рецесия би означавала ново свиване на кредитирането, вдигане на лихвите, или за съжаление комбинация от двете, каквото се е случвало в историята. Така че, макар българският бизнес и българският финансов сектор да е относително здрав и незасегнат от тези дългови кризи, косвено чрез евентуално свиване или стагниране на икономиката в Еврозоната и в САЩ, безспорно ще понесе негативен ефект", подчертава Богданов.
 

Още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
3
 
! Отговори
Гагарин до 93 преди 12 години
Облекчител съм ти казах и не се чувствам нещастен.Давам да ме опъват отзад и да ми пълнят *** с бели човечета.
100
3
 
10
 
! Отговори
До пост 96 преди 12 години
***, в коментара си цитнирах факти изнесени преди две седмици от БНБ. Там поше още, че безработицата е 11,2 % (какви нови работни места ), бюджетния дефицит - 2 млрд.лв., дефицата в НОИ - 1,8 млрд.лв., събираемост на данъци и акцизи средно 68 %. Ако ти можеш да схванеш значението на теци числа едва ли ще си спокоен. Това, че си с гладък мозък не е проблем, проблем е, че като тебе има още 1 670 000 глрави ***. Това е положението въшкав ***. Хайде пътувай у десно !
99
5
 
5
 
! Отговори
до 90 преди 12 години
Магистрала "Люлин" беше започната от преди, нали ***?И докъде беше стигнала "преди", а?Турската фирма само скубеше кинти от Серьожата, а та обекта се мотаха по 23 работници!!
98
0
 
3
 
! Отговори
:D преди 12 години
Хаха кво плашите българите? Американците да се спасяват! Ние мoжем да караме още дългооо на мускули! НИЕ СМЕ НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР! :D
97
5
 
4
 
! Отговори
Гагарин до 93 преди 12 години
Машиностроител съм и съвсем не се чувствувам нещастен, а напротив!!Нещастен може да си ти, като те гледам още живееш в соца и чакаш Правителството да ти сипе в копанята нещо за плюскане!!Е, няма, соца свърши и Държавата се грижи само за болните и сираците!Лежаци, като тебе ще трябва сами да си осигуряват мамбото!!
96
6
 
7
 
! Отговори
Кутев преди 12 години
Така, така....Следва да се плюе непрекъснато!94 и 95 да се явят на "***" 20 за получаване на бонуси!!!Мухахахахаха
95
8
 
5
 
! Отговори
до 93 преди 12 години
От какви позиции ми говори , бе плебей!не схващаш ли колко си смотан!Нали сам казваш, че правителството водело рестрективна финансова политика!Защо го обвиняваш, че е изхарчило финансовия резерв, бе ***?Ами изхорчило го е за да плати на фирмите , и за да инвестира в проекти и разкриване на нови работни места!Айде у лево, ***!
94
0
 
5
 
! Отговори
До пост № 85 преди 12 години
Прощавай. Моят коментар 93 е предназначен за един нещастен машиностроител който е автор на пост 89 с ник: "Гагрин...".
93
2
 
11
 
! Отговори
Гагарин преди 12 години
Всъщност съм нещатен гей в централата на ГеЙрб и бачкам като облекчител.
92
0
 
14
 
! Отговори
До пост № 85 преди 12 години
А бе Машиностроителю, ти не разбра ли , че България смогва да усвоява само 6 % от европейските пари. Не разбра ли , че фискалния резерв от 8.24 млрд.лв е вече 2,34 млрд.лв, чуждите инвестиции са на минус 57 млн.евро, 82 % от хората имат среден месечен доход до 235 лв.при необходим минимум от 528 лв., че всеки месец се обявява фалита на около 600 фирми. За какви 4 работника ми говориш и за какви пет лева става дума ? *** !
91
1
 
2
 
! Отговори
do gagrin преди 12 години
produlgavaj da glusav6 za kostov ebigo toq komunistn bojko!!!
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
W SOFIA GO PISHE S GOLEMI BUKVI SYEDINENITO PRAVI SILATA,TAKA LI NIAMA KOI DA GO PRO4ETE I DA SE OSYZNAE ,RAZDELIAI I VLADEI E NAI DOBRATA POLITIKA
89
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
в. "Труд"13:07 06.08.11Бойко Борисов: Подслушването е гаранция за демокрация.Ние очакваме Мутрата да мръдне и да направи нещо което да се вижда, освен да реже ленти на отпреди построени обекти. Не зная до къде ще стигнем ако този простичък човек продължава да заема длъжността премиер. Още през октомври трябва да му покажем, че от него освен свинар друго нищо не става. А бе той няма ли съветници които да са с акъла си и да му кажат, че това което той върши не е премиерска работа.
88
11
 
7
 
! Отговори
Гагрин до 85 преди 12 години
Занимавам се с производство в сверата на машиностроенето и вече увеличих металообработващите машини на 7 бр, а работниците на 4ма!Досега гласувах в синьо, но след като Костов бе купен от Доган , вече ще гласувам за ГЕРБ!Впрочем за магистралите по време на криза със строителството на магистрали винаги се започва излизането от кризата Щатите през 30те години, а също и Германия на Хитлер /също 30 те години/!А в Бг трябва да си луд за да върнеш парите на ЕС за магистрали!
87
0
 
6
 
! Отговори
ill be back преди 12 години
Бойко губернатор на Калифорния
86
6
 
3
 
! Отговори
Гагрин до 85 преди 12 години
Добре копипействаш, но не лошо да вложиш и грам мозък, ако го имаш!Твърденията ти са напълно необосновани /доколкото са твои разбира се!/Това са изсмукани от пръстите нелепици, чиято единствена цел е да се плюе по правителствмото и гражданите на България, като се подчертава собствената оригиналност/демек "и аз съм българин, ама ми се отвориха очите , вие сте ***.."/Едва ли някога си имал собствен бизнес, за да си позволяваш да говориш за "хилядите фирми във фактически фалит .."!
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А защо сегашната мутра имаше бизнес отношения с ВИС и СИК. Къде беше Цветанов тогава... това е отговорът на въпроса...
84
5
 
14
 
! Отговори
UK преди 12 години
ИДЕ ТЪМНИНА В ТУНЕЛА. А БЪЛГАРИЯ Е С НЕАДЕКВАТЕН ПРЕМИЕРСветовните борси се сринаха рекордно в четвъртък. По цял свят инвеститорите започнаха масови разпродажби на акции. Цените полетяха надолу, спадът на индексите на борсите за ден е 4-5% - толкова не е бил от разгара на финансовата криза. На следващия ден, в петък, акциите изгубиха още 3% средно. Всичко натрупано като растеж за 2011 г. се изпари за един ден. Общо за седмицата спадът беше средно 8,5%. Светът заговори за нова рецесия. А ден преди шока Барозу прати тревожно писмо до европейските лидери да се направи тотална преоценка на спасителните фондове на ЕС, защото все повече страни затъват в дългова криза. Българските медии не се вълнуват от тия работи, тук е провинциална държава, тя се интересува от своите си неща и от рязането на лентички. Какво я чака България? Растежът, с който се похвали Дянков за 2010 г. и началото на 2011 г. се дължи главно на износа. Онези български производства, които са оцелели в кризата, започнаха да изнасят, заради по-голямото търсене в Европа. Сега то ще секне. Износът е главно на суровини, хранителни продукти, но почти никакъв на индустриални продукти. Вътрешното потребление и производство се е свило драстично. Вносът е намалял рязко, заради липсата на потребление и това помага на България да се спаси от сериозен отрицателен търговски баланс. Дянков и Борисов с финансовия си режим дръпнаха ръчната спирачка на икономиката. Закъсването е тотално и прикрито. За него не пишат. Хиляди фирми са във фактически фалит, който само не е обявен официално. Неадекватният ни премиер създава у слабообразованото население представата, че държавата се оправя, защото той открива магистрали и спортни зали. А производство няма. За него никой не го е грижа. Основната грижа на Борисов е Дянков да му отпусне милионите за магистрали, а после двамата чакат да се върнат 80% от тях от европейските фондове. Те се връщат със закъснение от около половин година, но занапред току виж някой проект не бъде одобрен от Европа и се окаже, че премиерът рисково е похарчил от бюджета пари, които не могат да се върнат. В момента България няма премиер и правителство, които да се грижат за растежа на икономиката. Те се прочуха само с рестрикции. Те орязаха тотално бюджета за образование и наука единствените сфери, които в малка България могат да донесат развитие, макар и не веднага. Двамата успяха да похарчат половината от фискалния резерв, оставен от предишното правителство, докато гръмогласно го обвиняваха за харчове. Не са реформирали нито здравеопазване, нито пенсионна система (освен че национализираха частните пенсионни фондове). Опитите им за реформи в образование, тук и там, са по-скоро вредни. Парите от бюджета продължават да се харчат неефективно. И сега идва нова световна рецесия. Малко успокоение е, че Дянков стиска кесията и трудно дава пари. Както я стиска, ще похарчи и другата половина от фискалния резерв.
83
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако имаше политическа воля, 20 години нямаше да се говори за СИК и ВИС. Ако сте били толкова добри, защо сте ги създавали?, попита Цветан Цветанов в парламента депутатите отляво и отдясно. Всички обаче замълчаха
82
7
 
4
 
! Отговори
интервю преди 12 години
Писателят Владо Даверов, който до известна степен е съучастник и летописец на някои от събитията през тези 20 години, обясни това, за което депутатите предпочетоха да премълчат кой и защо създаде групировките? ________________________________________- Кой, защо и как създаде групировките?- Това е отдавна изприказвана тема.- Но не е доизприказвана. След всички версии остана да стърчи името на ген. Гоцев? Впрочем има и по-оригинален мит. Създателят на новия икономически модел Луканов лично е провел дружески разговор с Боян Радев - висш офицер от ДС и безспорен авторитет сред борческикте среди, и му наредил да организира момчетата в името на еди-какво си?- Това са глупости! Първоначално тука няма Гоцев. През 1991 г. аз случайно, доколко случайно е друг въпрос, защото аз работех в Демокрация, бях поканен в ресторанта на Севастопол с един криминален репортер. Тогава пишех сценариите на първите криминални филми от поредицата Голямата ченгеджийница. И кой мислите беше домакинът ни? - Иванчо Иванов, бивш полковник от отдел Издирване беше станал собственик на ресторанта. Държеше и хотела. Долу видях половината борци, не половината, ами две-трети, които днес не са живи. Не съм фен на борбата и не ги познавах. Чак по-късно ги видях по вестниците и се изненадах. Ясно е, че това, което видях, беше дружеска среща на борците с полицията. Питам какви са тия. Наши момчета, отвръщат ми, тука ще ги съберем и т.н. Всъщност идеята на ченгетата е била да контролират отблизо развоя на нещата, което е стара практика. Карамански ти е певец, познаваш престъпниците отблизо, знаеш предварително какво ще се случи, контролираш положението, т.е. ченгетата нямаха никакъв опит и не знаеха, че тая организирана престъпност ще излезе от черупката си и ще стане много мощна, ще натрупа много пари.Тук става въпрос за редовите ченгета от криминалната полиция, не за Държавна сигурност. По това време Работническо дело още не се беше преименувал на Дума и в него излезе публикация, че държавата изведнъж е оставила наши известни спортисти, които са дали толкова много на родината и т.н., на улицата и добри хора решили да ги поемат в нещо като синдикат, който да охранява току-що прохождащия бизнес. - Откъде идва митът, че ВИС били креатура на СДС, а СИК на червените?- Разлика наистина има. В момент на просветление някои от СДС взеха да проумяват, че сините са много бедни. Тези благодетели проумяха, че партия без пари не става и в един прекрасен ден се пръкна ВИС, за да поемат охранителната дейност на току-що прохождащия частен капитал. От кого? - Така и не се разбра По-късно се видя, че от самите себе си... Това едно. Второ, разбра се, че борческите групи, подобно на фашистките щурмоваци, са оръжие. Кое беше първото, което Хитлер създаде? - Щурмоваците. Отиват, правят на бербат магазина ти, пребиват те, изхвърлят те, и всичко това абсолютно безнаказано. Защото СДС нямаше никакви пари. По-късно, когато започна приватизацията с прословутите 10 процента за Божков, които неофициално отиваха за партията, а още по-неофициално се въртяха около Костов, беше друго. - А СИК?- В плановете на комунистите, в смисъл на ДС, предполагам, винаги е стоял на дневен ред моделът на такива групировки, които да контролират управлението на парите, които те са раздали. Да контролират, а не да развиват бизнеса на милионерите, които те създадоха. А БКП-БСП назначи за милионери маса хора, няма какво да се лъжем. - Само дето зачатието им с митичните куфарчетата с милиони се признава от едни, а от други се отрича?- И едните, и другите са прави. На по-високо ниво така не може. Защото не може да ти дадат един Кореком или цял сектор като химическата промишленост в куфарче. От друга страна в Троян, примерно, не могат да ти дадат друго, освен три милиона в левове или долари в куфарче. И пак се връщам на темата. Кой да контролира тия пари, увисва въпросът. Как кой, ние имаме толкова съкратени, уволнени кадри от МВР, от спецслужбите! Това са наши бойни другари, това са нашите хора, това са професионалистите. Дайте да ги организираме в един СИК. Хем няма да останат на улицата гладни, жадни и най-смешното е, че казаха, хем няма да се включат в престъпността, щом имат пари. Само ще контролират...- Добре де, а зад този манифест за създаването на групировките в Работническо дело кой стои?- Това не можеш да го видиш изобщо. Е, после като видях защитниците, предполагам, че един от идеолозите е Цвятко Цветков. Нали е по големите комбинации и анализи, но и той се изпусна, като каза за Маргините: Не ги съдете, бе, те са наши момчета!- Той отрича да е казвал такова нещо по такъв начин, източникът на прословутата фраза е заклетият му враг Румен Петков?- Цвятко Цветков е голям шмекер, за да отрича неща, които е направил, а започва да те праща в четвърта и пета глуха, докато забравиш какво си го питал... Както и да е. Така се създаде СИК, който да контролира назначените милионери, т.е. парите им, докато дойде денят Х да ги върнат там, откъдето са ги взели, при това с лихвите, защото може да потрябват на партията. Точно заради това беше убит идеологът на цялата тази история Луканов. Когато каза ясно: Дайте сега парите, те му казаха на ти парите - Така ли мислите?- Какво да мисля?! То нямаше друг, освен Луканов, който да постави въпроса за тези пари. - А Газпром, а провалът в защитата на глобалните руски интереси?- Разбира се, че руските интереси се защитаваха от същия този човек Луканов беше ловък еквилибрист, но когато загуби равновесие, т.е. доверието и на едните, и на другите, покровителите му го зарязаха и стана плячка на родните хиени.- Значи пак се връщаме на собствен терен?- Ами да, защото, ако забелязвате, родната организирана престъпност умря скоропостижно с идването на ГЕРБ на власт. Защо? Защото тази формация не се нуждае от сатър в ръката си, както навремето БКП/БСП и СДС. Винаги се е говорело, че България е малка страна, всички се познаваме и е много лесно, ако има политическа воля, тази престъпност да бъде унищожена. Ето, ГЕРБ намери тази политическа воля и тя беше унищожена.- Ген. Гоцев обаче си е жив и здрав - Сега, нарочиш ли ген. Гоцев за създател на групировките, може случайно и да се окажеш прав, но само отчасти. Той също е голям шмекер и няма какво да се лъжем завидно интелигентен човек. Много подготвен и нищо чудно да са му възложили да контролира и контактува с така наречените групировки. Умният Маджо го слуша, уважава и се страхува от него. Редовите бойци по-надолу не знаят, но умният бандит Маджо знае, че държавата с едно мигване може да те затрие физически, икономически и всякак. В същото време не искам да обиждам журналистите, но те имат доста развинтена фантазия и като хванаха групата за отвличания една шайка ***, започнаха да се тревожат - а, това не може да са те, има някой друг, свръхумен със свръхположение, който ги ръководи. Защо да не може? Ти какво очакваш да видиш!? Защо един човек като Алексей Петров можеше да върти на пръста си цялата държава? Защото знаеше механизмите й. Колко му е, като имаш достъп до ДАНС. То АН е само за благозвучност, иначе си е ДС. А Станишев е толкова нищожен и слаб, че дори не е в състояние сам да създаде ДАНС. - А Румен Петков защо допусна създаването на ДАНС? - Той не искаше да допусне създаването на ДАНС, защото създаването на два центъра за управление на престъпността ставаха прекалено много за една България, но това не беше канадска борба между него и Станишев. А не искаше, защото за разлика от други беше наясно с един мит че бандюгите се самоизтребват и така решават въпросите помежду си. Истината е, че те се разбират прекрасно, но началниците над тях не могат да се разберат. Ами, че те 4 години не можаха да се разберат как да се краде по системата 3-5-8, та ще се разберат кой да владее митниците. Така подцениха и Бойко Борисов, който за наказание им завинти такъв шамар, че няма да видят власт, докато са живи. Сега гледат отстрани, облизват се и душата им страда абе, момчета, тия пари не са за магистрали и спортни зали, а за крадене бе. За финал ще те попитам, забелязваш ли, че за тия 20 години на сцената останаха само партии, които по някакъв начин са били свързани с организираната престъпност. Другите просто вече ги няма. Само че и тяхното време свърши. Сега реват оле-ле, полицейска държава. И защо? Защото Бойко Борисов и Цветан Цветанов може да не са най-блестящите оратори на света, но просто искат да се минава на зелено и да се спира на червено. Иначе същите тези хора, когато сгазят някой на червено, веднага почват да реват, ау, няма държава, ау, къде е тя, абдикирала е... Да, ама сега Бойко Борисов може да се изживява като мисионер, като Левски, но докато го има, никой няма да може да открадне и един лев. Някъде да виждаш групировки? Да виждаш поне една, която е успяла да изчисти и легализира бизнеса си? Няма. Няма и да има. По-умните бандити ще се покрият в чужбина, поне да изучат децата си, за да им отиват утре папионките, както отдавна направи Маджо. В България вече няма какво да правят.