Дълговите кризи ще се отразят и на България

Може да има ефект върху цени на суровините или затягане на финансовия сектор
Обновена: 6 авг 2011 17:03 | 6 авг 2011 17:00,
147
Дълговите кризи ще се отразят и на България
Снимка: Reuters

Дълговите кризи в САЩ и Европа ще се отразят негативно и на българската икономика, заяви поред БНР икономическият анализатор Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията по повод новината за понижението на кредитния рейтинг на САЩ.

"Можем да очакваме, че това намаляване на рейтинга на САЩ ще се отрази неблагоприятно върху българската икономика, тъй като това ще доведе до по-голяма нестабилност на международните пазари, оттам и за финансирането, за компаниите и за потреблението", твърди Стефанов.

"Тоест тази допълнителна нестабилност, която вече съществува в Европа, покрай Гърция, със САЩ вече много сериозна икономика и неизвестността какво ще се случи, вече може да доведе до много по-сериозна несигурност в българската икономика и съответно забавяне отново на потреблението, инвестициите, които тъкмо бяха започнали да се съживяват", заяви още Стефанов.

Икономистът Лъчезар Богданов от неправителствената организация Industry Watch коментира, че българският бизнес трябва да следи все по-активно какво се случва на глобалните пазари. "Със сигурност това, което може да ни чака, е или по-висока инфлация в глобален мащаб, тоест по-високи цени на суровини, на енергия, на материали, или затягане допълнително във финансовия сектор.

Една нова рецесия би означавала ново свиване на кредитирането, вдигане на лихвите, или за съжаление комбинация от двете, каквото се е случвало в историята. Така че, макар българският бизнес и българският финансов сектор да е относително здрав и незасегнат от тези дългови кризи, косвено чрез евентуално свиване или стагниране на икономиката в Еврозоната и в САЩ, безспорно ще понесе негативен ефект", подчертава Богданов.
 

Още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
6
 
! Отговори
БОЙКО Б. преди 12 години
ОХАААА,ТАЯ КРИЗА ДЮШЕЧ ЩЕ МИ ДОЙДЕ.БЛАГОДАРЯ ЗА ХУБАВАТА НОВИНА,ЖИВИ И ЗДРАВИ ДА СТЕ!
80
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Очаква се извънредно изявление на Боко, в което ще обясни на простия народ, че ако ГЕРБ не са били поели управлението, България сега щеше да е фалирала, като Италия :)
79
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ясно след Станишев, Костов, Световната криза, Кризата в Гърция, вече си имаме и нов виновник ) да ни е честито и най-вече на мутрата да му е честито :)на маймуни ни направиха
78
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
костов е виновен
77
3
 
2
 
! Отговори
Коми преди 12 години
Не Ме ИНТЕРЕСУВАТЪЕ, ще ви трепам наред, аз ще съм добре вие ще ***, "Комунист Рецидивист""! ЯСНО плебеи гнусни?
76
4
 
3
 
! Отговори
КУТЕВ преди 12 години
ей мишоци я по- сериозно пишете ...кво се ослушвате...за кво ви плащам..стягайте се че пак ще ви върна на 4-ти км.
75
0
 
4
 
! Отговори
Предизборно студио преди 12 години
Не 800 дни за 8 дена ще ви оправя , в България икономика няма има политика и мошеници хо хо хо от Главения изпълнителен хидроинженер на Републиката АД
74
3
 
11
 
! Отговори
Бойко преди 12 години
Здравей Дянков,какъв прекрасен ден! Точно започнах да се птритеснявам че народът се събужда и разбира какво некадърно управление сме. Но ето че има светлина в тунела. Започваме да се оправдаваме с дълговете кризи. И да не забравиш да занесеш плика с парите на Руслан Стефанов и Лъчезар Богданов, те са наши другари.
73
0
 
14
 
! Отговори
марти преди 12 години
Едно нещо само не мога да разбера-как винаги ни се отразяват на нас само лошите неща???Как един път не ни се отрази нещо с положителен знак???Или точно това е целта,за да могат едно хора да продължават да ловят балъци в...мътните води!!!
72
0
 
18
 
! Отговори
КРИЗА преди 12 години
В БЪЛГАРИЯ СЕ ЧУВСТВАМ КАТО У ДОМА СИ. БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ СА МНОГО ГОСТОПРИЕМНИ
71
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами така е.Сега ние и такива *** като нас ще плащаме за охлния живот в САЩ,Гърция и други подобни.След време те пак ще дръпнат на чужд гръб а ние пак ще имаме стабилна фискална политика,тоест ниски доходи и мизерия.
70
1
 
1
 
! Отговори
До 56 - Томас; преди 12 години
Стига с тия глупости! Христос НЯМА да дойте на Земята отново! Той е бил войн на светлината тип "пророк"! Сега на Земята се изпращат воини на светлината тип "боици", защото предстой така наречената битка "Армагедон"! Само дето тя няма да бъде за портите на Рая, а за самата Земя!
69
0
 
10
 
! Отговори
учен от бан до 64 преди 12 години
ако една криза не дойде в българия, не е никаква криза. всяка себеуважаща се криза, задължително трябва да посет българия. поне веднъж в живота си
68
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като чета коментарите ми е жал, че има толкова много *** в Б-я
67
5
 
13
 
! Отговори
уен от бан до 66 преди 12 години
а не, ще изберем ГЕРБ и боко простата тиква...
66
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честито, до сега се оправдаваха за всичко със световната финансова криза, сега ще се оправдават с дълговата криза :D
65
13
 
19
 
! Отговори
БСП-РЕКЛАМА преди 12 години
ГЛАСУВАЙТЕ ЗА НАС-БСП-И ПОЛУЧАВАТЕ БОНУС--- ДОГАН,КОСТОВ,ЯНЕ,ТРАКТОРА И ГОЦЕ В КОМПЛЕКТ---ШЕСТ В ЕДНО.ИЗБИРАТЕ ЕДИН ПРЕСТЪПНИК---ПОЛУЧАВАТЕ ШЕСТИЗБИРАТЕ ЕДИН КРАДЕЦ---ПОЛУЧАВАТЕ ШЕСТ МАЙСТОРИ КРАДЦИАКО ИСКАТЕ ДА ВИ КРАДЕМ ОЩЕ 20 ГОДИНИ---ИЗБЕРЕТЕ НАС-БСПИЗБИРАТЕ СТАНИШЕВ---ПОЛУЧАВАТЕ ДОГАН,КОСТОВ,ЯНЕ,ТРАКТОРА И ГОЦЕБСП ПРЕДЛАГА ИЗБОР ШЕСТ В ЕДНО---ГОЛЯМОТО ОБЕДИНЕНИЕ НА МАФИОТИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.
64
0
 
18
 
! Отговори
UK преди 12 години
Какви кризи какви пет лева бе? Икономическа криза има само в страни с икономики. В България икономика няма от 21 години. Тези проблеми в развитият свят винаги са били удобна карта за некадърното българско правителство. Тиквата и Дянков чакат с нетърпение новини за кризи и се хвърлят да циврят и лъжат народа че това е причината за бедноста на българският народ.
63
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изглежда света се върти около България, някъде ако стане нещо веднага и в България трябва да се усети, неможем просто така да го подминем и да не се отразим.Къде е Америка къде е БЪлгария какво внасяме от там че ни влие то на нас, 95 % от Американците незнаят къде се намира страната ни.Всички стоки в БГ или поне 90 процента от тях идват от Турция и Китай по вероятно е ако в тези страни има криза тогава тя да се усети малко и в БГ.Тая статия е претекст за увеличение на цените и данаците.
62
1
 
4
 
! Отговори
...... преди 12 години
Как един път не се отразиха положително на България тези неща не знам. На България и се отразяват само лошите неща. Как другите страни се оправиха и даже някои станаха по-богати, ей това не мога да разбера. Сега вече не знам какво да очаквам от нашето правителство, ама на 100% ще измислят някой нов данък, с който съвсем да ни сринат от вече създалата се лоша ситуация!! Да живее Дянков!!!!! Шиба..на държава, мила ми е родината, ама ще се махна от тук, защото вече ми писна!!