Moody's постави под наблюдение рейтинга на Белгия

Заради спорове страната е без правителство повече от година
8 окт 2011 11:30,
4
Moody's постави под наблюдение рейтинга на Белгия
Белгия ще трябва да спасява затруднената банка Dexia. Снимка: Reuters

Moody's Investors Service постави рейтинга по дългосрочния дълг на Белгия под наблюдение, съобщиха от рейтинговата агенция.

В момента оценката по дълга на Белгия е Aa1. Агенцията потвърди рейтинга по краткосрочния дълг на страната, който е Prime-1.

Като основни мотиви за решението си от Moody's посочват завишените дългосрочни рискове заради нивото на публичния дълг на страната и влошената перспектива пред икономическия растеж.

CNBC отбелязва, че в края на миналата година дългът на Белгия е достигнал 96,6% от брутния вътрешен продукт (БВП), което нарежда страната след Гърция и Италия по задлъжнялост.

Агенцията, освен това, отбелязва като риск и държавната подкрепа за банковия сектор. Според Moody's и сега тази подкрепа тежи на публичните финанси, а се очаква тенденцията да се задълбочи и да се наложат допълнителни мерки за подкрепа на банковата система.

От Moody's ще се фокусират върху уязвимостта на Белгия заради високия й публичен дълг в условията на утежнената обстановка в еврозоната. Агенцията ще оценява допълнителните нужди от финансиране на правителството за подкрепа на банковата система или отделни банки, включително ще се оценяват и евентуалните разходи по спасяването на Dexia Group.

Белгия е изправена и пред политически рискове. От парламентарните избори през 2010 г. страната няма правителство заради различията между франкофони и фламандци. Двете страни се споразумяха за правата на френското малцинство във фламандския район в Брюксел и сега остава да уточнят приоритетите в социалната и икономическата политика на бъдещото управление.

Междувременно временното правителство на страната планира да ограничи бюджетния дефицит до 3,3% от БВП тази годи а и до 2,8% догодина.

Още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Частна фирма да дава рейтинг на държава - това узаконено положение не е ли крайно ъпсуртно? Нека пипнат рейтинга на САЩ още веднъж и ще ги отняма изведнъж!!!
3
2
 
1
 
! Отговори
Мъдис преди 12 години
Хехехе,то тия организацийки ще не клатят доста оттук натам...вече дори крайно заблудените разбраха, че има хора които си купуват и продават държави като на пазара...тепърва ни чакат все повече неприятни изненади,особено тук,където народът винаги е бил говежди и ***...ще гледаме кренвиршите през витрините като черен хайвер от белуга.Ще ни се стори че досега сме живяли добре,ще видите кво ще готвят наще *** политици и
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
М-да скоро масово европейците ще разберат реално какво означава жизнен стандарт, като няма вече какво да ипотекират и свършиха приходите от колониите. Скоро идва денят, в който кръчмаря прави сметката. И ще се окаже че комунизма и капитализма за никакъв *** не стават, когато вземат сметките да не излизат.
1
0
 
7
 
! Отговори
HELLO преди 12 години
Банката DEXIA е френско-белгийска....!