Българската икономика през 2012. Поглед отвътре

Очакванията на представители на бизнеса в анкета на Investor.bg
Обновена: 31 дек 2011 17:53 | 31 дек 2011 13:28,
111
Българската икономика през 2012. Поглед отвътре
Снимка: Reuters

Отиващата си 2011 година започна с умерен оптимизъм у бизнеса, а и у гражданите, че излизаме от кризата и ще бъде отбелязан икономически ръст. Към края на годината обаче буквално през последните седмици оптимизмът в Европа, а и у нас, рязко спадна. Причината е „буксуването“ на европейските икономики главно заради дълговите проблеми, започнали от Гърция.

По предварителни данни ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) за България тази година ще бъде под 2% (при заложени в бюджета за 2011 г. 4,2%). А за 2012 г., въпреки заложения в бюджета 2,9% ръст на БВП приходите предвидливо са изчислени при ръст от 1% - което всъщност според икономисти е по-реалната стойност на този показател. Има дори опасения, че и тя може да не бъде достигната.

На фона на тези нерадостни перспективи в международен план Investor.bg попита представители на бизнеса от различни сектори – финанси, енергетика, транспорт, туризъм, търговия с горива - какви са прогнозите им за развитието на техния сектор и на икономиката ни като цяло през 2012 г.

Финасов сектор

Петър Андронов - мениджър на КВС Груп за България и главен изпълнителен директор на СИБанк

Нашата икономика и банковата ни система се влияят много силно от външните събития заради обвързаността ни с европейската стопанска и банкова конюнктура. Затова ще е ключов въпросът накъде ще поеме Европа през 2012 г. Очаквам като цяло трудна година, пълна с неизвестности. Надявам се „крехкото“ равновесие в Европа да се подобри или поне да се запази. Опасностите и негативните сценарии обаче придобиват все по-видими очертания.

Голяма част от стокообмена ни е с европейски страни и при рецесия възможностите за износ и приходи за нашия бизнес се ограничават.

Бих казал, че ако разглеждам България изолирано от процесите в ЕС и в еврозоната, щях да бъда по-голям оптимист за следващата година, защото особено през първото полугодие на 2011 г. стопанството ни показа ясни признаци на възстановяване.

Уви, действието на външните негативни фактори е много силно и вече заплашва да ни върне отново в кризисно състояние.

Всъщност прогнозите за следващата година, доколкото такива могат да се дадат към момента, са повлияни и от нагласите на голяма част от населението за влошаване на икономическото положение у нас. Не случайно гражданите, а и бизнесът, продължават основно да спестяват, а не да инвестират.

Най-негативният сценарий е липсата на работещи решения и лидерство на европейско ниво да доведе до дълбока рецесия и още по-лошо - до монетарна катастрофа. За нас тези събития са крайно неблагоприятни. Нещо повече, на техния фон кризата от 1996/1997 г. изглежда по-лесно управляема, доколкото беше предизвикана основно от вътрешни фактори.

Днешната криза е „вносна“ за нас и нямаме почти никакъв контрол върху последствията й. Все пак смятам, че бавно и мъчително ЕС и еврозоната ще намерят очакваните от пазарите решения и ще дадат шанс на европейците да насочат икономиките си към възстановяване. Дано това се случи по-рано през 2012 г.

Надявам се обаче този път негативните прогнози в голямата си част да не се сбъднат. Все пак продължавам да съм оптимист за развитието на нашата икономика.

Прочетете и мненията на представители от браншовете транспорт, туризъм и енергетика в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
8
 
! Отговори
ЧНГ от гурбетчията преди 12 години
А по темата : българската икономика погледната отвътре - ами куха е !
89
0
 
4
 
! Отговори
IrD $ DGD преди 12 години
Не целувай ръка,която те води за носа.Няма значение дали сте се продали или са Ви купили - все ще трябва да си го отработите като ***.Когато Ви набиват нещо в главата,обикновено ви изкарват акъла.И важните клечки са от дърво.Обещават ли Ви да превърнат мечтите Ви в действителност,очаквайте да превърнат действителността Ви в мечта.Търговците продават това което не са направили,крадците и политиците - това което не е тяхно,проститутките - това което не би трябвало да продават.Кой още твърди,че светът не се крепи на търговията? Искате ли да си купите много неща - ще трябва да се продадете.Лошо живеят тези, които смятат, че ще живеят винаги.Който изгуби честността си, не може повече нищо да изгуби.Каква полза могат да донесат само законите там, където няма нравственост? Отначало ли е нищо - и нататък нищо.Всичко само се изменя и нищо не се губи.Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.Докогато това е истина,това ще е истината!
88
2
 
9
 
! Отговори
XX SIM. преди 12 години
ZA KAKVA IKONOMIKA GOVORITE KOGATO PREMIERA ISKA DA E MESI ILI NQKOI DRUG FUTBOLIST.V GLAVATA MU E KOI KOGO RITNAL,DA SI IGRAE MA4LETA I DA SE HVALI. TOLKOVA GLUPOST SUBRANA NA EDNO MQSTO NE SE E STRUPBVALA NA GLAVITE NI.KOGA STE O4AKVALI POLUGRAMOTNI, NEDOU4ENI, MURZELIVI I KRADLIVI TAKA ZDARVO DA NI SE NATRESAT? TRIOTO DQNKOV, BORISOV I CVETANOV SA BULGAROUBIICI. TOLKOVA OTQAQNIE NE EIMALO NIKOGA KAKTO I BEZNADEJDNST. VIJTTE SVETA SE NADIGA DAITE I NIE ZA DA IZRITAME GERB I NI OLEKNE!!!!
87
5
 
8
 
! Отговори
Дянков преди 12 години
България ще се оправи,вервайте ми!За 800 дена.
86
2
 
8
 
! Отговори
!!! преди 12 години
Сега, мога да кажа много неща за така наречената "българска икономика", обаче...ей, след няколко часа настъпва Новата 2012г. Затова - никакъв негативизъм! Да оставим всичко негативно и отвратително, което ни предстои за по-нататък. Все пак и ние Българите имаме право малко да се почустваме щастливи и да се радваме на животът, такъв какъвто е!Хайде, наздраве на всички и Весели Празници!!!
85
8
 
11
 
! Отговори
Иван Костов преди 12 години
2014 година Балканска Кенефия ще се разпадне-ще даде на света първата *** държава!!!
84
4
 
8
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
////Днешната криза е вносна за нас///..........защото не сме виновни за нея и ние вече 22 години сме си в криза/наша/
83
3
 
6
 
! Отговори
ох боли преди 12 години
103Няма ги сега в форума "Капацитетите" които се подвизават.Те щяха да ти отговорят ,че сме мързеливи и не зависело от правителство а от нас самите.И че правителството е да бест.Истината боли..икономиката ни е на нула и е ужасно да си обикновен трудов човек,изнемогващ.Единствено трябва да си пребогат собственик и да си "господар" за да си добре.
82
5
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
българска икономика? и как си представяте подобно нещо при положение че всеки идвайки на власт ни замразява заплатите за години на пред? няма работа...строим само магистрали и купуваме кисело мляко и хляб от магазините. и няма оборот на средства..и оня *** финансист ... говори за някакви успехи в икономически план в БГ...всичко е само на хартийка.цифри някакви...смешна работа
81
2
 
15
 
! Отговори
ф-1 преди 12 години
И ний ка'т братский СССР.Той изнася революции,а пък ние-проституции
80
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първо трябва да се зададе въпроса - Има ли икономика в България и има ли почва тя у нас ?Фирмите ,повечето от които изнемогват при криза,изнасят продукцията в чужбина.Българският пазар е "затворено пространство".От тук натам може да се каже ,че и великите "господари" като Борисов и финансов министър нищо съществено не правят за да има развитие,НАСЪРЧАВАНЕ на производство и развитие на микро икономиката.
79
6
 
5
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Прав си 97 - ми.............В България кризата не се усети,нямаше намаляване на пенсии и заплати,правителството удържа бюджета и доходите,запази икономическата и финансова стабилност....Ние наистина сме щастлива нация че попаднахме и ни управлява грамотно и хуманно правителство.....
78
1
 
3
 
! Отговори
отверко преди 12 години
проблемът е че знаят точно какво е дереджето и кой диктува свовната икоономика.нищо не правят щото ресурса(разбирай ноу хау пардон акъл и финанси) да го направят и да се справят го нямат.Те гледат само да"вържат двата края" и да си "оплетат кошницата".Д...*** да ние яко догодина на нас всички останали в Бг.
77
8
 
5
 
! Отговори
прогноза преди 12 години
Моята прогноза - 2012 година ще е началото на икономически бум в България.
76
2
 
4
 
! Отговори
до 95 преди 12 години
Ами да, и секс услугите са част от икономическата система ;) Ако си пропуснал още нещо, не пречи да го драснеш пак :)
75
2
 
5
 
! Отговори
до 93 преди 12 години
Извинявай, пропуснах, че секс услугите също са икономика.
74
5
 
6
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Българина просперира,Българите живеят като царе,живеем в лукс ! Имаме най- високия жизнен стандарт в Европа ! И това от 2 год. и 6 месеца откакто експертите от Герб дойдоха на власт ! Те ни вдигнаха стандарта ! Ето за пример- в обикновени дни тук 95 процента от коментиращите са антиГерб настроени а сега ги няма ! Те празнуват и гуляят в момента. Герб вдигна и техния стандарт,просто на всички. Вие знаете това нали. Ние сме от година и във финансов разцвет. ГЕРБ- ПОБЕДА БЪЛГАРИЯ
73
7
 
9
 
! Отговори
1111 преди 12 години
Много хора тук свързват икономиката само с производството на стоки(дори не се споменават услугите), което показва изключително повърхностен поглед върху нещата. Понятието икономика има по-широк обхват от производството... Това е, което исках да отбележа, весело посрещане на Нова година :)
72
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българската икономика Нямаза последните 21 години няма нито един нрупен инвеститорняма едно голямо предприятие
71
1
 
8
 
! Отговори
7712 преди 12 години
Братлета в Бг бизнес няма как да вървиш.Почти 80% от бизнесмените(селски бикове)са изяли дървото!Всеки търговец гледа да те прецакаиска стока на изплащане ако е възможно за 1-2 години:D

Спонсорирани публикации