АЕЦ Белене – стъпка настрани и ново отлагане през 2011

Изпълнението на проекта продължава да е под въпрос
Обновена: 3 яну 2012 14:46 | 3 яну 2012 14:46,
149
АЕЦ Белене – стъпка настрани и ново отлагане през 2011
И миналата година бе белязана от протести срещу АЕЦ Белене. Снимка: БТА

През януари беше обявено, че започват разговори с експерти от Росатом - в чиято структура влиза и избраният за изпълнител на АЕЦ Белене "Атомстройекспорт“, за да се получи „яснота“ по окончателната цена на централата. Този въпрос обаче и досега не е решен.

Вместо това, от руска страна отново беше изказана готовност за финансиране на старта на строителството на централата.

През февруари премиерът Бойко Борисов заяви, че „ако не започнем да строим АЕЦ Белене и бъдат спрени пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй, при цените на електроенергията от ветрогенераторите и соларните паркове, след 15 години икономиката на България ще банкрутира“.

Борисов обаче бе категоричен, че ще иска от Европа отново да потвърди, че „тези реактори ще са безопасни“.

При варианта, който се обмисля за разпределението на собствеността в АЕЦ Белене, предвиждаме делът на държавата да е мажоритарен, тоест поне 51%, казаха малко след това  премиерът и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Беше поставено задължително условие, че държавата не трябва да плаща пряко за строителството на АЕЦ Белене, нито да се дават държавни гаранции за заема, който ще е необходим за изграждането на централата.

През март министър-председателят съобщи, че дори се обсъжда идеята – при положение че се договорим с Росатом – мощността на двата реактора на бъдещата АЕЦ Белене да се увеличи от 1000 на 1200 мегавата чрез замяна на руските турбини с френски. Тази идея обаче няма продължение, поне досега.

Аварията на ядрения реактор в Япония след опустошителните земетресения в страната през март предизвика повишаване на изискванията в Европа към безопасността на атомните централи – както за действащите, така и за тези, които предстои да се изграждат.

Втората част на анализа четете само в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 12 години
122 - прав си за хората... ама в съвременността хората вече са по-достъпни от ресурсите - още повече, че хората се правят, а ресурсите не. Но аз лично бих си купил няколко хиляди хектара в Сибир - за децата някой ден ;-)Сибиряците нищо не им пречи да наемат 100 000 индианци да им копат и да им плащат по 50 цента на ден.
123
1
 
3
 
! Отговори
До 115 преди 12 години
Не само на пук на руските специалисти се построи Кремиковци още гермаците по врена войната са разработвали това находище и са казали ,че не става , а те знаят какво правят , другарите не знаеха , толкова им беше акъла
122
1
 
7
 
! Отговори
хихихи преди 12 години
Аз пък ще си правя слънчева инсталация през май и смятам да бия шута на Енергото. Вече купих 8 акумулатора, инвертор, сега оглеждам панели и лятото ще си правя СпецЕЦ.
121
2
 
4
 
! Отговори
Свищовец преди 12 години
Белене е важна за България но тиквата съкрати работниците и остави крадците и неговите сапартийци на работа ,там остана на цачева комшията който к .раде хляба от кухнята здравко павлов който си взе 5 апартамента без пари и ги обзавел за руснаците да ги дава под наем.
120
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 12 години
119 - зависи от статистическата база. Ако индийците са дали за статистическа основа данни от палеолита, може и така да е. То много държави така са правили бръз ръст, но после да се сривали. Китай ще ги прецакат само негативните демографски тенденции след 20-тина години.118 - Варна е по-продълговат град и има логика да и се построи метро. Поне по 150-200 000 пътувания ще има дневно.
119
0
 
8
 
! Отговори
до 105 преди 12 години
Хааахахаха...!!! И какво точно е създала Индия като англ. колония с английския си език? *** на англичаните? Как ще ми сравняваш Индия с Русия? Къде е Русия с фундаменталната си наука, индустрия, космически изследвания... И в Нигерия говорят английски и са бивша колония, пълни са с нефт, ама и те висят като макаци по покривите на влаковете. Характерно за *** е, че първо учат английски и оисле работят за англичаните... хахаха! Русия и Индия... хахаха!
118
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А колкото до руснаците да имат ресусрси , но нямат хора , Русия тръгва да се развива по западен образец едва 76 години преди САЩ , а какво направиха американците за тези 230 години , къде са днес
117
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Ха-ха-ха - Къци - след 20 години метрото ще се движи с помощта на групи от по 100 ***, които ще бутат влакчето... Явно управляващите имат някакви подобни идеи, щом наливат толкова пари да интегрират доказано неинтегрируеми полухора, вместо да инвестират в енергийната независимост на България.
116
1
 
6
 
! Отговори
?? преди 12 години
Гърция купува, Турция купува, Македония купува... кво рече, нямало пазар ли?
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А известно ли тие че Индия има по голям ръст от Китай в последните години и бързо го догонва , тя тръгна по късно но ще видиме след 5-10 години.
114
1
 
9
 
! Отговори
Фен преди 12 години
До 90-метро се прави само в милионни градове бе *** а в Пловдив Варна и Бургас трябва да пътуват мухите комарите мишките бълхите и всички други животинки за да има нужда от метро.САМО АЕЦ БЕЛЕНЕ!
113
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И пет реактъора да направите, пари нема да изкарате. Първо, няма пазар, второ, тока от ВЕИ се изкупува с предимство. И трето, при положение, че има френски и румънски ток, никой няма да купува руския.
112
2
 
3
 
! Отговори
Уорлик преди 12 години
нямате интерес да работите с руснаците, аз ви го казвам. А щом ви го казвам, опичайте си акъла. Ако не можете, ние ще го опечем.
111
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 12 години
112 - защото Кремиковци го построи Тошо напук на мнунието на руските специалисти, които само се изсмели и казали, че в кремиковската руда има толкова желязо, колкото в украинският чернозем. После те се смилиха и ни пращаха руда даром, само за да функционира този мастодонст... за капак се оказа, че в тая наша руда има цялата менделеева таблица и ако комбинатът извличаше редките метали, а хвърляше желязото, щеше да е на печалба.110 - така е и ако спушно не строим нови мощности - не ми се мисли.
110
0
 
9
 
! Отговори
ЧОНКИН преди 12 години
Русия си остава елита на Атома , като нея няма втора далеч съм от мисълта яе сащ са по добри .
109
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 12 години
105 - напротив - от трите Индия има най-лоши перспективи, защото първо - не е особено богата на ресурси, второ - населението в голямата си част е полумангалско. Образованата и способна класа е 100-200 милиона. За сметка на тях китайците са изключително организирани и работливи, а руснаците имат чудовищно количество ресурси, голяма част от които въобще не са експлоатирани. Индия освен съвсем евтина работна ръка, нищо друго не може да предложи.
108
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Любо извинявай но в момента имаме 2.5 пъти по голям БВП за каква икономика говориш за тази плановата като кремиковската , дето тровеше София караше въглища от украйна , руда от Русия или дори и от Бразилия , караше я с вагони !!!!!!!!!!!!!!! от морето до София а после обратно от София до морето металите , за СИВ-зачийската икономика само да не си разказваме моля ти се.
107
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Дали една атомна централа е безопасна или не, това нямат правомощия да определят скудоумните брюкселски чинвоници, а САМО и единствено експертите от МААЕ. Те обявиха за годни и безопасни и 2,3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй, които трябва отново да бъдат въведени в експлоатация - спиравено им бе престъпление срещу България.А за построяването на Белене щеше да има предостатъчно пари и вече да е готова даже, ако властимащите престъпници инвестираха в нея, а не в размножаването на *** ***.
106
0
 
8
 
! Отговори
Къци преди 12 години
Хахаха... тоя па *** метро ше прави! А ток за метрото бре, ***?! Двата козлодуйски реактора до 10-тина години ще ни ги затворят, от тази година като започнеме да цакаме милиардите за парникови газове от ТЕЦ-овете и тока ни стане по 30 стинки за КВч., сами ще си ги затвориме, и кво ни остана? Да купуваме ток от Румъния и Турция колкото да си светим. За метрото и електромобилите, дето се очаква до 10 години да плъзнат масово, ток ще си правим с ВЕИ - на смени ще духаме на перките...хахаха
105
2
 
2
 
! Отговори
РОКО преди 12 години
В БЕЛЕНЕ АКО МАХНАТ ПОДЕЛЕНИЕТО КОЕТО Е В ТЕЖЕСТ НА ДЪРЖАВАТА ЕТО ПАРИ ЗА АЕЦА НО ТАМ СА ЕЛИТНИТЕ МОМИЧЕТА НА РАЙОНА КОЙ ЩЕ ПОДЪРЖА КАВАЛИТЕ ПРАВИ . ТАМ САМО СЕ РАЗБИВАТ СЕМЕЙСТВА ТОВА Е БЕЗ ПОЛЗА А НЕ АЕЦА ТАМ СЕ СНИМАТ С ТЕЛЕФОНИТЕ КОЙ С КОЯ Е СПАЛ НА ПОСТ . ТОВА Е ПАГУБНО И БЕЗ ПОЛЕЗНЕНО .

Спонсорирани публикации