Неизплатени заплати ще се изискват чрез съдия-изпълнител

Започнаха протести в "ОЦК" в Кърджали заради забавени плащания
2 мар 2012 15:15,
9
Неизплатени заплати ще се изискват чрез съдия-изпълнител
Снимка: БТА

Министерството на труда и социалната политика е разработило предложения за промени в Гражданско процесуалния кодекс, които да защитават правата на работниците при големи забавяния в изплащането на работните заплати, съобщи БТА.

При подобни случаи работникът ще изисква от работодателя си счетоводен документ за размера и точния период на дължимата заплата. На базата на този документ чрез съдебен изпълнител той ще може да докаже вземането си и по бързата процедура парите да бъдат изплащани.

От ведомството на Тотю Младенов предлагат промени и в Търговския закон, които да гарантират на служителите и работниците, че при обявяване на работодателите в несъстоятелност те ще могат да получават заплатите си. Мерките се вземат заради зачестилите случаи на неизплащане на заплати в редица предприятия, засегнати от кризата.

Подобен е случаят с "Оловно-цинковия комбинат" в Кърджали, чиито работници организират днес протестна акция пред сградата на комбината заради значителното забавяне в плащанията, съобщиха от пресцентъра на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). 

При отделните производства тези заплати се бавят между 3 и 7 месеца. Поради липса на поръчки около 500 работници са несигурни за запазването на работните си места, а вчера сто служители са подаби молби за напускане, съобщават от синдиката.

Поради липсата на диалог с ръководството на комбината от КНСБ ще сигнализират правителството и ще поискат подкрепа от страна на държавната администрация в защита на интересите на работещите в „ОЦК” АД.

Investor.bg се опита да потърси позицията на Валентин Захариев, собственик на комбината, по възникналия спор, но безуспешно. В същото време от министерството на труда припомниха, че при подобни случаи се насрочват бързи проверки от Главната инспекция по труда.

Още новини за България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
желко преди 12 години
И вие вярвате че някой ще защити работника?Може но някое друго правителство НО НЕ И ТОВА!
9
1
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
ти не си с промит мозък а направо без МОЗЪК!:)...излишно е да ти се обяснява! Псувай си правителствата, които и да са те. това ще ти остане!
8
2
 
7
 
! Отговори
до МИСЛЕЩ преди 12 години
Яснооо...Ти си промит герберски мозък...И ще ти обясня защо...Когато работници и служители стачкуват за заплати или условия на труд,кой изпраща полиция за да бие демонстрантите?Едрия бизнес и лъжливите профсъюзи?Нееее,праща ги Борисов,Цветанов и сие! А ако правителството не може да се справи с мутиралия бизнес,комисии,агенции ,регулаторни органи и т.н. да си ходи...За излъгано доверие към избирателите си!В момента, те стоят на тези постове само за да получават...БОНУСИТЕ...Да му мислим ние!?
7
0
 
4
 
! Отговори
МИСЛЕЩ преди 12 години
Когато има всеобщо недоволство срещу едрия бизнес правителството ще има коз срещу тях и при желание ще ги сложи на мястото обратното да псуваш правителството дава възможност на едрия бизнес да ги поставя на колене! КАК НЕ ГО РАЗБИРАТЕ! Профсъюзите са бутафорни ...платени лакеи на едрия бизнес същите са и разните комисии и регулатори:))) ТЯХ ТРЯБВА ЯКО ДА ГИ НАТИСКАТЕ АКО ИСКАТЕ ДА СТЕ БЕЛИ ХОРА! ИНАЧЕ ЩЕ БАЧКАТЕ ЦЯЛ ЖИВОТ ЗА ЕДНАТА ХРАНА, КОЕТО И ДА Е ПРАВИТЕЛСТВОТО!
6
0
 
4
 
! Отговори
до галактика преди 12 години
за какви профсъюзи говориш човече! Тукашните профсъюзи са бутафорни! Чудна ми е общата глупост на българина!!? псува правителствата , собствените си избраници, давайки по този начин КОЗОВЕ в ръцете на изедниците си / едрия мафиотски бизнес/, вместо да се вдигне и да накаже този от които идва истинското зло! Не говоря за комунизъм а за демокрация! Такава в БГ няма Как не го виждате! ГРАБЯТ ВИ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО!
5
0
 
3
 
! Отговори
Donev / 4G/ преди 12 години
sadia - izpalnitel li?! v Kardzhali?! prirodno yavlenie li e ?!de go?!
4
0
 
8
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Е профсъюзите за какво са - не е ли тяхно задължение да следят за правата на работниците ?!?!?!!!! Да не припомням и членове от конституцията....
3
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 12 години
DA SHE SE SUDA SUMATI VREME S RABOPODATELIA I NAKRAIA SH MI DADE 1 2 ZAPLATI NA MINIMALNATA . I SHE MIGAM KAT *** SHOT 4 MESECA SUM DOKAZVA 4E NE SUM ZEL PARI.I SA NAZAEMI.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до Министерството на труда и социалната политика!Абе,вашата М..А ,искате да криминализирате неиздължаването към НЕК,парното,ВИК,и още ред институции,независимо,че в повечето случаи причината е в редовното неиздължаване на заработени заплати... Ами,като сте толкова ербап, криминализирайте забавянето на работни заплати... то не е ОЦК Кърджали ,ВМЗ Сопот,Строителство и възстановяване"Стара Загора,Горубсо Мадан Да не изброяваме повече,защото няма место за 500 те символа... Ама то при ГЕРБ е та
1
5
 
6
 
! Отговори
ддд преди 12 години
работникът ще изисква от работодателя си счетоводен документ за размера и точния период на дължимата заплата - ако му дам