Fiat откри завода си в Сърбия

Във фабриката са инвестирани над 1 млрд. евро
16 апр 2012 18:46, Бойчо Попов
267
Fiat откри завода си в Сърбия
Заводът на концерна в Крагуевац. Снимка: Reuters

Компанията Fiat avtomobili Srbia (FAS) откри днес официално новия си завод за производство на автомобили в Крагуевац, съвместен проект на сръбското правителство и италианската компания Fiat, съобщиха сръбски медии, цитирани от БТА.

Заводът в Крагуевац е най-голямата инвестиция в Сърбия през последните няколко десетилетия, достигаща около 1 милиард евро, от която се очаква да допринесе значително за възстановяването на сръбската икономика след кризата.

На церемонията присъстваха сръбският премиер Мирко Цветкович, председателката на парламента Славица Джукич-Деянович, генералният директор на Fiat-Chrysler Серджо Маркионе и Генералният директор на FAS Антонио Чезаре Ферара, които се подписаха върху първия модел Fiat 500 L.

Цветкович и Маркионе подписаха на 29 септември 2008 г. договор да основаване на компания "Fiat avtomobili Srbia, според който автомобилният гигант от Торино притежава 67%, а Сърбия 33% от капитала на съвместната компания. В същото съотношение ще се делят и печалбите на FAS.

Заводът в Крагуевац е планиран за производство на около 300 000 автомобила годишно, но първоначално капацитетът му ще бъде 200 000 автомобила годишно. Производственият комплекс се простира на площ 1,4 млн. квадратни метра и е най-големият обект от този тип в Югоизточна Европа.

Генералният директор на FAS Антонио Чезаре Ферара по-рано заяви, че заводът ще започне серийно производство на модел Fiat 500 L през следващия месец. Fiat-Chrysler съобщи, че началната цена на новия модел ще бъде около 16 000 евро и ще се произвеждат две бензинови и една дизелова версия на модела. 

Още за икономиката в Източна Европа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още по темата: пазар на автомобилиFiat
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
4
 
2
 
! Отговори
До 158 преди 12 години
ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА. Ако в сайта на ФИАТ не си хвалят моторите, къде другаде да ги хвалят. Потърси някое относително безпристрастно мнение по въпроса.
108
2
 
2
 
! Отговори
извинявам се преди 12 години
За ДЗУ -Стара загора се извинявам, объркал съм. Сега проверих, произвеждат кабели за VW Porche Audi Също и акумулаторния и завода за гуми работят, но не са това което бяха ! Гришата върна автомобилостроенето в БГ -ФАКТ ... колкото и да плюете и да се радвате за "братска" Сърбия
107
4
 
9
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
Пичове,забравяте нещо много-важно за сърболята.Да те са привлякли някакви лакости обаче!!!! тяхната мафия посегна на министър-председателя -Зоран Джинджич и в отговор държавата ИЗТРЕБИ МАФИЯТА със танкове.......иначе тяхната мафия е като нашата и щеше да ги души като нас.Това забравяте момчета.:)
106
3
 
23
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Компания от държава от ЕС (Италия) открива фабрика в държава извън ЕС, но не и в еврочленката България... благодарим, борисов !!!!Държава, която отказва да плати дълговете си към частният бизнес, държава която отказва да защити частната собственост от *** бандити, държава управлявана от шизофреник с интелектуалнае непълноценност, просто НЕ МОЖЕ да чака чужди инвестиции !!!Това правителство трябва дае бъде свалено, за да оцелее България !!!
105
3
 
23
 
! Отговори
до 161 преди 12 години
Няма да се учудя ако след година-две и китайците избягат от България.Ние и бебешки колички не можем да произведем.
104
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От години ви говоря, че БСП, СДС, ГЕРБ, НДСВ и ДПС са крадци. Един човек читав имаме и това е Сидеров !!!!!Наричате го луд, живейте си така. Дайте му шанс да управлява и нещата ще се променят в положителна насока !
103
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Заводите се модернизират постоянно. Тъй че стига с тия глупости за старите енергоемки руски машини! Просто по-доходно за "дребния" човечец е да купи завод за няколко долара и да го нареже.
102
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Сърбия фиат ..в Унгария мерцедес ..а В България китайски автомобили.
101
0
 
25
 
! Отговори
xxl преди 12 години
Тъжно! Много тъжно!Повече никога няма да станем държава! ФИАТ-а бил ръждивка според едни, според други друго и т.н.А знаете ли каква икономика е нужна за да се произведе един автомобил? Дори ръждивка.Знаете ли колко работни места отваря? Тотални *** ще си останете!ФИАТ е марка от световна величина и хич не и пука какво мислят за нея българските потурковци! Носете си насраните потури и разбирайте от всичко! Ще си умрете в мизерията и ***!
100
9
 
9
 
! Отговори
gruh преди 12 години
Повечето, които сравняват Сърбия и България не си дават сметка, че тази държава беше част от най-силната икономика на балканите, а и в Източна Европа. Проблемът при нас не е, че сме си закрил изаводите, а че тези заводи не ставаха за нищо - комунистически *** със стари и енергоемки технологии. Сърбия (ЮгославияЮ този проблем не го е имала никога. Югославия произвеждаше най-качествените стоки за пазара на СИВ. За западния пазар, разбира се не, но пак бяха конкурентни. Там проблемът бе войната
99
1
 
3
 
! Отговори
Дани до 155 преди 12 години
Не пиши глупости, ограмоти се. TDI са глупости на ВАГ групата, помпа - дуза. fiat.co.uk/Content/Article.aspx?id=22956Не е грешно да си сляп, грешно е да не го виждаш.
98
5
 
3
 
! Отговори
до 154 преди 12 години
Ами като си си купил " мерджан" да са прайш на ***- така е ! Кой да види , че е модел 200 D- на 1 милион километра , и е от времето на Хитлер ... хахахааха
97
3
 
4
 
! Отговори
До 152 (ПЕПИ) преди 12 години
Потърси в google (ако разбира се, имаш познания по английски език) сравнения между JDT и TDI и сам ще се убедиш, кой мотор е по-добър. Само ще отбележа, че германският мотор (TDI) има 30% повече въртящ момент от JTD при същия разход на гориво.
96
13
 
10
 
! Отговори
fiat -mercedes преди 12 години
КАРАХ ФИАТ КУПИХ СИ МЕРЦЕДЕС "СЪЖАЛЯВАМ МИЛИОН ПЪТИ "МЕРЦЕДЕС Е САМО ЕДНО ИМЕ ПЪЛЕН *** НАЙ-ГОЛЕМИЯ *** СКЪПА ПОДДРЪЖКА ЧУПИ СЕ ПОСТОЯННО ПРОБЛЕМИ В КОРМИЛНАТА УРЕДБА КАКТО ВСЯКА ШВАБСКА КОЛА "РЕЙКА" ВИНАГИ ПЪРВО РЕЙКАТА СЕ РАЗТРОПВА НА *** НЕМСКИ ***......
95
0
 
3
 
! Отговори
от 145 до 146 преди 12 години
за съжаление и аз съм взел даже и билетите са купени ама ми тъжно че отстъпваме на тия нещастници
94
3
 
12
 
! Отговори
Пепи преди 12 години
Аз карам Фиат и карам най-хубавият дизелов двигател! Само да ви кажа, че Фиат измислихаmon raila и този двигател го произвеждат от 1998 година. За сравнения VW ги пуснаха преди 5 години за първи път. Какво да говорим повече, купиха и Крайслер.
93
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не се оплаквайте имаме "Силиконовата долина" на Пайнер индустри , остава и боливудски бози да усвоим и кажете сбогом на Силициевата долина и Холивуд в Калифорния .
92
3
 
25
 
! Отговори
нормално преди 12 години
Ами нормално да инвестират в Чехия, Сърбия и Румъния. Там не си затриха заводите както нас !Къде са нашите заводи *** рено,Чавдар, Мадара-Шумен , Балканкар, Видахим, завода за акумулатори, завода за ДВГ- Варна, ДЗУ- Cтара загора и останалите ?НЯМА ГИ ! ОТДАВНА ПРОДАДЕНИ ЗА СКРАП !КОЙ НИ Е ВИНОВЕН ?
91
12
 
11
 
! Отговори
Браво! преди 12 години
Хубавото на новината е, че ще има хората къде да работят. Иначе, ФИАТ, и всички техни марки автомобили са много ниско качествени (който е бил или в момента е собственик на модел от марката, ще го потвърди, разбира се ако е обективен).
90
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никой да не купува фиат и дачия и рено, като не се ни избрали нас.