Санкции за общините, ако не рециклират 50% от отпадъците

До 2016 г. общините трябва да преработват 25% от депонираната смет
23 апр 2012 15:07,
15
Санкции за общините, ако не рециклират 50% от отпадъците
Снимка: БТА

                                                                                                                                                               От: Екатерина Стоилова

Общините, които до 2020 година не изпълнят законовите изисквания да рециклират половината от отпадъците си, трябва да плащат с 15% по-високи отчисления за тяхното депониране.

Санкциите ще важат и при липса на въведени от общините стимули, които да насърчават хората да компостират биоразградимите отпадъци, така че общото количество на тази смет да бъде намалено.

Това предвижда новият Закон за управление на отпадъците, който е на второ четене в парламента и предстои да бъде приет до началото на следващия месец, съобщи експертът от министерството на околната среда Светлана Божкова.

Според новия закон за отпадъците до 2016 г. общините трябва да имат работещи системи за рециклиране, които да преработват 25% от депонираната смет. До 2018 г. тези количества трябва да достигнат 40%, така че след осем години да са изпълнили окончателно изискването за повторна преработка и използване на половината от отпадъците.

За да насърчат кметствата да инвестират в рециклиращи инсталации, законът предвижда тези от тях, които изпълнят изискванията за повторна преработка на пластмасите, хартията и други отпадъци, да не превеждат отчисленията по сметките на регионалните инспекции по водите.

Идеята на екоминистерството е да насърчат кметствата да кандидатстват с проекти за европейско субсидиране, така че, инвестирайки в рециклиращи инсталации, по естествен начин да успеят да изпълнят законовите изисквания и да намалят количеството на отпадъците, поясни още Божкова.

Целият материал и още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ami da sankcia ot danacite na bednite .cialata darjava e edin kosh za boklyk s fandroma da gi rinesh.
7
0
 
2
 
! Отговори
иван преди 11 години
*** от всички общини ще се рециклира на Боко в заводите дето построи като кмет.Големият строител.Четири години ги разкарва от град на град и сега джунглата ги е скрила вече обрасли са от всякъде.Може и мусеи да се открие, на *** той е по откриването няма да пропусне.
6
0
 
4
 
! Отговори
Def преди 11 години
А пък тия в общината ще си го преместят в другия крачол, да не ги плащат от джоба си тия глоби. Същата работа като със спечелените дела от хората счупили си колата или наръфани от кучета. Бърка се в народната кесия и се плаща. Докато няма персонално виновни общинари все ще е така. Те са там за да цицат, прикрити зад колективната безотговорност.
5
3
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
ВАРНА РЕЦИКЛИРА 100 % ОТ БУКЛУКА! пОСТРОИ СЕ ЗАВОД ЗА РЕЦИКЛИРАНЕ КРАЙ С.ЕЗЕРОВО С ЧАСТНИ КАПИТАЛИ, ЗАЩОТО ОТ БУКЛУКА СЕ ПЕЧЕЛИ. ДЪРЖАВАТА НЕ Е ДАЛА 1 ЛЕВ. СЕГА ВСИЧКИЯ *** ОТИВА ТАМ И СЕ ПРЕРАБОТВА. А В СОФИЯ ИСКАТ ДА ОТКРАДНАТ 250 МИЛИОНА НАРОДНА ПАРА, ЗА ДА ПОСТРОЯТ ТАКЪВ ЗАВОД??? КЪДЕ Е ЛОГИКАТА???
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Братко мили и на теб ти вярвям колкото и на тях
3
0
 
9
 
! Отговори
Неразбрал преди 11 години
А какво стана със завода за *** в София? До края на века дали ще стане или поне още една първа копка?
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо така безследно изчезна първия коментар, дори не пише, че е изтрит, а казваше много истини...
1
3
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 11 години
Прав си, адски си прав, но като няма една положителна новина в тази забравена и от Бог страна...