Американци купуват Actavis за $5,6 млрд.

В България компанията притежава два завода – в Дупница и в Троян
26 апр 2012 17:13, Бойчо Попов
48
Американци купуват Actavis за $5,6 млрд.
Actavis има 10 000 служители. Снимка: компанията

Американската компания Watson Pharmaceuticals Inc. ще купи швейцарската Actavis Group за около 6,5 млрд. долара, като по този начин ще се превърне в третия по пазарна капитализация производител на генерични лекарства в света, съобщи изданието Bloomberg Businessweek.

В момента Watson Pharmaceuticals Inc. е на четвърто място в тази класация, като очаква приходи от 5,4 млрд. долара през годината, особено след силните продажби от декември насам, на генерична версия на антихолестеролния медикамент Lipitor.

Средствата за транзакцията ще бъдат осигурени чрез срочен заем и емитиране на нов дълг.

Двете компании обявиха, че общата им печалба за 2011 г. надхвърля 2,5 млрд. долара.

В България швейцарският производител влезе през 1999 г., след като придоби "Балканфарма". След като в края на 2008 г. компанията продаде производството в Разград на новосъздадената компания Антибиотик-Разград АД, днес тя притежава два завода в страната – в Дупница и в Троян.

През 2007 г. компанията стана собственост на Тор Бьорголфсон (който е бивш собственик на БТК и акционер в СИБанк и "Лендмарк"). Сделката тогава оцени дружеството на 4,8 млрд. евро и беше финансирана от Deutsche Bank. По-късно договорът за кредита беше предоговорен, след като бизнесът на исландския предприемач пострада сериозно от глобалната финансова криза.

И в момента банката е най-големият кредитор на Actavis, като по оценки на пазара задълженията на Бьорголфсон са от порядъка на 3 млрд. евро.

От Watson Pharmaceuticals посочиха, че изкупуването трябва да приключи през четвъртото тримесечие на годината, очаквайки и одобрение от регулаторните органи.

Aко Actavis постигне годишните си цели, акционерите ѝ ще могат да получат до 5,5 млн. акции в американската компания.

Главният изпълнителен директор на Watson Pharmaceuticals Пол Бизаро посочва в съобщение, че сделката ще разшири позициите на компанията в Русия, както и в Централна и Източна Европа, и ще попълни продуктовата ѝ гама в САЩ.

След като сделката бъде приключена, над 40% от приходите на американския производител от генерични лекарства ще идват от чужбина.

Уотсън изтъкна също, че се надява компанията да успее да свие годишните си разходи с около 300 млн. долара до 3 години след приключването на сделката.

През 2011 г. приходите на Watson Pharmaceuticals нараснаха с 29% до 4,58 млрд. долара чрез продажбата на генерични версии на лекарства като Lipitor, обезболяващото Kadian и употребяваното при хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието Concerta.

Компанията разшири бизнеса си и чрез закупуването на гръцкия производител на генерични медикаменти Specifar Pharmaceuticals SA през май 2011 г. в сделка за 563,1 млн. долара.

През декември американският производител обяви партньорство с най-голямата компания в света в областта на биотехнологиите Amgen Inc. за създаване на иновативни версии на няколко лекарства срещу рак.

Actavis е базирана Цуг, Швейцария. Компанията има 10 000 служители при едва 6 700 работещи в Watson Pharmaceuticals. Actavis работи в над 40 държави и продава над 1 000 продукта.

Още международни бизнес новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
бъдеще преди 12 години
продаваме эдравето си эавинаги-е сега я втасахме окончателно!!!!
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аналгин Хин е на Соффарма, не е на Актавис
39
2
 
11
 
! Отговори
цезар преди 12 години
Чудя се защо ни разпродават на парче. Защо не сложат една цена за цяла България. Тази работа най добре ще е свърши Иван Костов. От него по голям специалист в тази област няма. Ще ни продаде за жълти стотинки на масата. Ама по масата той си знае.
38
0
 
7
 
! Отговори
2704 преди 12 години
Actavis е исландска компания!
37
1
 
16
 
! Отговори
Митко преди 12 години
Актавис е собственост на Тор Бьорголфсон, перача на пари на руската мафия.Той е подставеното лице - бивш собственик на БТК, Сибанк, "Балканфарма".
36
0
 
1
 
! Отговори
do 25 преди 12 години
Neshto si greshka komunistite za takava propaganda shtqha da me napravqt NACIONALEN GEROI shtqha da mi napravqt pametnik i tvoite deca shtqha da mi nosqt venci i shtqha da mi se klanqt v krakata!!!!!!!!!!
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
заедно с предприятия и възлови отрасли препродават и нас
34
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
А ти какво си мислиш, че ще ти предлагат американско качество! Ами надявай се, но няма да го получиш!
33
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Нито нашите, нито "вносните" лекарства са читави, както цигари, козметика, храни и т.н.Всичко, което съм купувал преди не е същото. Последно бяха скъпи капки за очи /съзн. не пиша наименованието/, които са с друг производител, т.е. - притежател на лиценз. Вместо успокоение както с предните получих парене. Иде ми да се върна в аптеката и не знам къде да ги захвърля там. Пробвах старите с изтекъл вече срок - супер. Само бабешките илачи и минимум ***!!!!!!
32
8
 
4
 
! Отговори
Driver преди 12 години
ха ха ха много смешни коментари може би искате да си купувате Китайски хапове !!! Първото което е Американската фармация е една от най развитите бе , но по хубаво е човек да е здрав и да не пие хапове !!!
31
5
 
5
 
! Отговори
Мина преди 12 години
Май всичко по план се работи, така е защото от както съществува планът Ран-ът, ПЛАНЪТ ЗА РАЗРУХАТА НА БЪЛГАРИЯ. Бавно но сигорно ще ни унищожът. А тия от АКТАВИС продават само ***, лекарсвата им са ***-ментета.
30
3
 
6
 
! Отговори
123 преди 12 години
И досега Актавис бяха с доста лошо качество на лекарствата, така че не се кахърете!!!
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Готов съм да се обзаложа, че скапаните американци ще съсипят Actavis в рамките на няколко години, а в България ще се случи същото каквото се случи с "Идеал Стандард" в гр. Севлиево. Нашите работници може от сега да започват да си търсят нова работа. Нищо друго не може да е очаква от алчните и некадърни ***.
28
0
 
18
 
! Отговори
Knock преди 12 години
Естествено... най-печалившият бизнес, наравно с оръжието, наркотиците и петрола...Мръсни алчни ***!!!
27
0
 
1
 
! Отговори
tor преди 12 години
5.6 or 6.5 kkkk ?
26
0
 
12
 
! Отговори
до 26 преди 12 години
май не знаеш как стоят нещата в провинцията.В Дупница има някакъв си ротари клуб който е клуб на богатите, и повечето от членовете му са големите работодатели които на съвещанията си решават какви да са заплатите в града, когато големите фирми дават малки заплати къде да ходят хората ?
25
3
 
34
 
! Отговори
tosh преди 12 години
страхотна новина за нас Българите!С удоволствие очаквам да бъда тровен от американските братя!
24
1
 
16
 
! Отговори
Antonim преди 12 години
А защо никой не споменава за колко продадоха 3-те завода на Балканфарма и кой се облагодетелства от тази продажба? Сега вместо да си пием евтините български лекарства, ще пием и наши и чужди лекарства на солени цени.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не разбирам, защо трябва да правят заплатите американски? Нима някой ви е вързал със синджир да работите там?
22
9
 
1
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Няма да е зле да поизтровят такива черногледи *** като тебе, но за съжаление няма да стане, демокрация е... Комунистите за таква пропаганда щяха да се те пратили при Шахо ***...