Внасяме си тесни специалисти от трети страни

Условието е да получават поне заплата и половина над средната
Обновена: 4 май 2012 09:10 | 3 май 2012 15:48,
88
Внасяме си тесни специалисти от трети страни
Снимка: БТА

Български работодатели вече назначават програмисти и инженери от трети държави извън Европейския съюз като Индия, Русия, Иран, ЮАР и др. Това съобщи във Варна Надя Димитрова от Международния център за развитие на миграционната политика и външен експерт към Европейския институт в София.

Тя участва в дискусия, организирана от Българската стопанска камара (БСК), за възможностите за привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни с помощта на европейската "синя карта".

Издаването на т.нар. европейска "синя карта" отнема около три месеца, като тя урежда правата не само на служителя, но и на семейството му. Картата е валидна само за висококвалифицирани специалисти.

Изискването при назначаване на чужди специалисти е те да получават мининум заплата и половина над средната за страната, посочи Димитрова.

Само през втората половина на миналата година у нас има издадени седем сини карти, а от началото на тази работодатели за заявили още пет сини карти. 

По време на дискусията във Варна юристът на кораборемонтния завод в града Георги Тенев постави и друг проблем, свързан с липсата на качествени български работници.

Той каза, че има остра необходимост от заварчици и корпусници, които не са в категорията на висококвалифицираните специалисти, но има голям недостиг от тези кадри в страната, което според него ще доведе до "внос" на специалисти. 

От стопанската камара съобщиха, че започват серия от дискусии за привличането на висококвалифицирани кадри от трети страни. Форумите се организират в рамките на проект, финансиран от "Европейския интеграционен фонд".

Предстоят дискусии по тази тема във Варна, Бургас, София, Стара Загора и Русе. След обобщаване на предложенията, направени от работодателите в различните градове, те ще бъдат представени пред министерството на труда и социалната политика.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
2
 
! Отговори
Do Petar преди 12 години
Tova e dobre ama ot *** zavar4ik stava li be 4ovek napravo ste napravi *** raboti.
40
0
 
7
 
! Отговори
петър преди 12 години
имаме толкова млади *** на помощи ....да ги специализиран в заварчици и корпусници там голямо образование не им трябва и и ще са полезни за държавата и обществота...но от ЕС да некажат чеее дискриминация и ги караме да работят вместо да крадът.....
39
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е*аси геноцида! Значи, ако си чужденец ти се плаща повече, но ако си българин не? Че то по-добре в чужбина да прислугвам за 1200 евро, от колкото тук да търпя унижения и подигравки за 100 евро заплата. Я сиктир... Четох една статия, преди малко че масово шефовете и началниците са среднисти - а подчинените са висшисти или поне им се изисква висше образование. Що за пародия? Тия от третите страни дали поне основно ще имат? Изгониха българите зад граница сега ще търсят "специалисти". ***...
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква е тази дискриминация на българи от българи тук и навън немога да го разбера.
37
1
 
4
 
! Отговори
Biznesman преди 12 години
Ot 4erveni kopeltii biznesmeni stavat li? tova ne sa biznesmeni a kradci.
36
1
 
3
 
! Отговори
Biznesman преди 12 години
Mnogo mi e interesno,kavi biznesmeni ima v BG ? ta tova sa Baiganiovski anre6kovci xaxaxa biznes i BG.
35
2
 
21
 
! Отговори
Alastair преди 12 години
Ръбам комат хляб, падат трохи на земята... блещя се в екрана - ново чудо на простотията, чак комата изтървах на земята от зор. Значи, ако средната заплата е 700 лв, то тези специалисти трябва да получават 1750 лв ли ? А защо тези пари да не се дават на българи, защо въобще заплатата за съответната позиция не е толкова и да внаясме какво... *** от индия ? Все едно нашите не са ни достатъчно. Уродливо нелогично, нерационално, подло спрямо българите решение. Ще ви кажа само едно, пъкъла ви чака.
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
при тая безработица?Герб ли?е,никога вече.
33
0
 
35
 
! Отговори
Чудене преди 12 години
Значи тъй:Български професионалист - 600 лева.Чужденец , не че ще хукне в България, - 1000 лева.Абе нали е криза и няма пари, що така?
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
40, те нацията затриха успешно за 22-23 г., няма нищо чудно че всичко останало също се затри покрай това, тая територия след още 20 г. ще е клоаката на европа, квото не щат там, ще го интернират тук
31
2
 
2
 
! Отговори
до 40 преди 12 години
Ами тогава на някой като му предложат мениджърската позиция да казва: "Имам проблем с образованието, назначете тайландец".
30
0
 
26
 
! Отговори
Чорбаджия-изедник преди 12 години
Има една приказка:"Алчността ще погуби алчните"...Може да се каже и по друг начин:"Глупостта ще погуби глупавите"!Много скоро тия т.нар.БГ-капиталисти,работодатели и чорбаджии(изедници) ще си внасят не само липсващи специалисти но и народ!Т.е. роби дето да им работят за без пари!Ама дори и африканските *** няма да искат да им работят за такива мизерни пари!Гледайте им сеира на БГ-богаташите и си свиркайте(и междувременно се изнасяйте от БГ-то)-те сами ще се самоунищожат!
29
0
 
11
 
! Отговори
до 38 преди 12 години
Твърде повърхностно... Българските мениджъри.. Те не падат от Марс! Кой ги създава? От къде излизат? Големия проблем, огромния проблем е българското ОБРАЗОВАНИЕ! - И онези, които го затриват!
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
еми президента има ново прозрение, не магистрали, ами фабрики и заводи ще строи покрай магистралите, на клъстери - още раб. ръка ще им трябва, ще внасят, де ще идат, то докато станат въпросните фабрики, няма да има годно за работа население изобщо
27
0
 
22
 
! Отговори
Старт преди 12 години
Айде почна се! Внос на скъпи специалисти поради липса на родни. Изгонихте хората и сега ще плащате скъпо за това. Да видим как германски инженер ще дойде да работи тук за 500лв? Това май е началото на края на евтината квалифицирана работна ръка.
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха-хааа!Надя Димитрова от Международния център за развитие на миграционната политика и външен експерт към Европейския институт в София съобщава от пресконференция във Варна, че през втората половина на миналата година у нас има издадени седем сини карти, а от началото на тази работодатели за заявили още пет сини карти. Хората си "отчитат" разходката до Варна бе! Я какво време се е отворило!С бомбастични приказки покрай 12 сини карти. :)А и журналистите нали трябва да "журналистват" нещо.:)
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблема не е в българските специалисти, а в българските мениджъри. Те са тези, които имат нужда от подмяна. Те са и тези, които са причината за непрекъснато натякваната ниска производителност. Собствениците също в това число.
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако тази новина беше излязла в Япония, какви масови харакирита на професори и доценти щеше да има.. Ай ай ай...
23
0
 
34
 
! Отговори
uzunski преди 12 години
В Африка има много тесни специалисти , само трябва да занесете стълби - за да ги свалите от палмите ! Те не искат заплата , по един банан на ден само !*** нещастни , можете само себе си да заблудите , 21 век няма други *** освен вас ! Скоро ще се убедите в това !
22
0
 
13
 
! Отговори
Опитно зайче преди 12 години
Ще дойдат стажанти.Стара приказка " Доктор се става ако напълни от грешки едно гробище".А тук некачествен матляль колкото сакаш.Докато нашите политици ще хванат полет с Лувтханза и ще се лекуват качествено според доходите си.