Внасяме си тесни специалисти от трети страни

Условието е да получават поне заплата и половина над средната
Обновена: 4 май 2012 09:10 | 3 май 2012 15:48,
88
Внасяме си тесни специалисти от трети страни
Снимка: БТА

Български работодатели вече назначават програмисти и инженери от трети държави извън Европейския съюз като Индия, Русия, Иран, ЮАР и др. Това съобщи във Варна Надя Димитрова от Международния център за развитие на миграционната политика и външен експерт към Европейския институт в София.

Тя участва в дискусия, организирана от Българската стопанска камара (БСК), за възможностите за привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни с помощта на европейската "синя карта".

Издаването на т.нар. европейска "синя карта" отнема около три месеца, като тя урежда правата не само на служителя, но и на семейството му. Картата е валидна само за висококвалифицирани специалисти.

Изискването при назначаване на чужди специалисти е те да получават мининум заплата и половина над средната за страната, посочи Димитрова.

Само през втората половина на миналата година у нас има издадени седем сини карти, а от началото на тази работодатели за заявили още пет сини карти. 

По време на дискусията във Варна юристът на кораборемонтния завод в града Георги Тенев постави и друг проблем, свързан с липсата на качествени български работници.

Той каза, че има остра необходимост от заварчици и корпусници, които не са в категорията на висококвалифицираните специалисти, но има голям недостиг от тези кадри в страната, което според него ще доведе до "внос" на специалисти. 

От стопанската камара съобщиха, че започват серия от дискусии за привличането на висококвалифицирани кадри от трети страни. Форумите се организират в рамките на проект, финансиран от "Европейския интеграционен фонд".

Предстоят дискусии по тази тема във Варна, Бургас, София, Стара Загора и Русе. След обобщаване на предложенията, направени от работодателите в различните градове, те ще бъдат представени пред министерството на труда и социалната политика.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сомалийци може и да дойдат.
20
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Условието е да получават поне заплата и половина над средната за страната"Всмисъл? Ако си българин - получаваш средна заплата, ако не си - заплата и половина?!? Хахахах. Ето затова никога няма да работя в България. Поне не и официално :)
19
0
 
32
 
! Отговори
Безхаберна политика преди 12 години
Толкова ли беше трудно до сега да се обучат кадри за сфери, от които има отлив на кадри? Толкова ли беше трудно да се вдигат постоянно заплатите, за да виждаме всички, че се върви напред и има смисъл? Толкова ли беше трудно да се задържат българите в България вместо всяка година да се изселва поради глад и немотия град с големината на Перник? Не мисля, че е било трудно, освен ако никога не е било желано! Може ли резултатът от 22г. безхаберие, кражби и деморализация да е друг? Няма как!
18
18
 
15
 
! Отговори
бг работодател преди 12 години
Щете не щете ще ви давам 500 лв и ще ме слушате и гледате право в очите като ви говоря . Ще ви експлоатирам като магарета и ще ви карам да работите за 3-*** . И работници ще сте и чистачи и шофьори и икономи . За 500 лв всичко ще правите , защото ще ви уволня и 100 човека чакат след вас за тази огромна сума .
17
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Точно тук биха дошли от третите страни. На фона на тяхната мизерия и безпаричие при тях .. тук им е райско..А и както споменаха по -долу ще поработят половин една година и хайде към Англия.. Франция, Германия..
16
0
 
23
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
О, напротив! Голямата полза от ВУЗ-те е за правителството - така се отчита доста по-малка безработица. Помисли в/у това. Ако имаше 20 ВУЗ-а, а не 100, безработицата щеше да е 25-30%, а сега който завърши и влиза във ВУЗ и се води студент. Това е скрита безработица и правителството много добре си го знае!
15
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЩО Е УЧЕНО И КАДЪРНО, БЯГА ОТ БЪЛГАРИЯ.НЕКА НИ ДОВЕДАТ ОТ ТАНГАНАЙЦИ, АМА ЗА ТЕЯ НИСКИ ЗАПЛАТИ И ТЕ НЯМА ДА РАБОТЯТ.ПРИ ТАЗИ БЕЗРАБОТИЦА, ДА СЕ КОМЕНТИРА НЕЩО ПОДОБНО СИ Е НАПРАВО ЛУДОСТ.
14
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ами изгонихме си кадърните, новозавършилите си поемат пътя където успеят навън, няма кво да се чудим, след 15 г. няма д аима и толкова налични в страната, всичко ще е внос, щото добре известното малцинство не учи о принцип
13
0
 
26
 
! Отговори
??? преди 12 години
Специалисти от трети страни никога няма да дойдат тук при тези условия. Ще висят в България известно време и по-най-бързия начин ще се насочат към Англия и Германия. Нашите робовладелци пак хвърлят екскременти във вентилатор...
12
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Май БГ-образованието почна да дава плодове! Т.е. да не дава... За това помагат разбира се и ширещата се простащина и чалгаджийщина!
11
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При над 50 ВУЗ-а в България ще се внасят специалисти? Да закрием ВУЗ-овете си тогава, очевидно полза от тях няма. Друг е въпроса, че икономически е необосновано специалист от трета страна да идва тук за заплата, която не му осигурява дори екзистенц минимума. Бе лаф да става! Ако не е за Кардашиян, ще е за внос на мозъци. :))))
10
0
 
24
 
! Отговори
направо гениално преди 12 години
Предлагам също: да си внесем мозъчни хирурзи от Бангладеш, моряци от Буркина Фасо, полицаи от Сомалия, масажисти от Мароко.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
7 сини карти .. тази година 5 ... и то повечето са за роднини, ако не всички !!!
8
1
 
27
 
! Отговори
Оп-са преди 12 години
Но тази статия е силно манипулативна! Има 7 сини карти за 2011-та! За тази година има 5! Целта на подобни статии е да мачкат хората, да им се натяква, че ще им се дават все така малки заплати, да се чувстваме всички роби! Да си знаем, че ще получаваме в пъти по-малко спрямо заплата за нашата квалификация в Европа!
7
8
 
5
 
! Отговори
чужденец в БГ преди 12 години
Шшшт, тихо бе ***.Чужденците са по-важни.Тая държава с вас и без вас.Ама ако няма чужденци сте го закъсали чко.
6
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В нашта фирма търсят ора за работа на 3 смени за 500 лв.Че се избият желаещите, ама като видят, че се работи и бегат.Фирмата нема ора, ама не вдига зплатата.Те туй не го разбирам.
5
2
 
20
 
! Отговори
gtf преди 12 години
и кво стана ? "вносните" специалисти ще вземат повече от местните...мога да назова поне 10-тина пром. предприятия, където специалистите вземат по-малко от работниците и далеч под средната заплата за страната. ...поредният БГ парадокс
4
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Забележете какво е условието !!!!Защо държавата кара работодателите да плаща на чужденци ЕДИН ПЪТ И ПОЛОВИНА НАД СРЕДНАТА ЗА СТРАНА, а за БЪЛГАРСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ колкото си прецени ?!Какъв е този пореден двоен стандарт ?! дискриминация ?!
3
0
 
41
 
! Отговори
Оп-са преди 12 години
Евала, машалла! Ами така ще е, кой КАДЪРЕН И ОПРАВЕН инженер ще работи за 500-600 лева, та дори и за 1000-1200 лева! Това са смешни пари за квалифицирани хора! Кой програмист ще работи за 1500 лева?! НЯМА ТАКИВА! Повечето ни така наречени бизнесмени и работодатели са заслепени от алчност, злоба и робовладелско мислене! Ще си затрият бизнеса и ще подлудят хората, само и само да плащат малко! Ама ще им се връща тъпкано на повечето...
2
0
 
28
 
! Отговори
Мими преди 12 години
айде като са много отворени всички управляващи и изгониха кадърните специалисти, нека сега са даваме г*за под наем за повече пари. трябва не да ги е срам от тая статия, а направо да се гръмнат и да ни оттърват от себе си.