Половината фирми трудно намират персонал

У нас най-търсени са инженери и висш мениджмънт
Обновена: 29 май 2012 21:16 | 29 май 2012 21:15,
272
Половината фирми трудно намират персонал
Снимка: архив Reuters

 Половината (51%) от българските работодатели срещат трудности при намиране на персонал за ключови позиции в своите фирми. Това показва Седмото годишно изследване на Manpower България, свързано с недостига на таланти (Talent Shortage survey).

За сравнение, 42% от българските работодатели са регистрирали през миналата година трудности при запълване на позиции.

В България мениджърите посочват, че най-трудно намират инженери, квалифицирани работници и мениджъри на високи ръководни позиции/висш мениджмънт. Топ 3 на позициите остава непроменен в сравнение с миналата година. Инженерите остават номер 1 сред топ 10 на трудните за запълване позиции. Високото търсене на инженерни кадри може да се обясни с факта, че компаниите се ориентират все повече към високотехнологични производства, смята Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия. 

Резултатите от проучването на Manpower за недостига на таланти показват, че над половината (60%) от българските работодатели срещат трудности при намирането на кадри за конкретни позиции поради липса на технически умения. Около 30 на сто са затруднени заради липсата на професионална квалификация, а 27 процента заради недостиг на опит.

За да преодолеят тези трудности 33% от българските работодатели използват стратегии на допълнително обучение и развитие на наличния персонал, 26% предпочитат да назначат хора, които не притежават необходимите умения в момента, но имат потенциал да се учат и да израстват на работното място. Едва 11% от мениджърите са споделили, че ще преразгледат офертите си към новопостъпващи служители.

Според Надя Василева е обезпокоително, че бизнесът е по-малко загрижен за въздействието, което недостигът на кадри оказва върху развитието на компаниите. Само 17% от българските мениджъри отговарят, че липсата на търсени служители ще окаже сериозно влияние на бизнеса им.

Седмото годишно изследване на Manpower Group разкрива, че в глобален мащаб един от трима работодатели не успява да намери подходящи кадри за важни за своята компания работни места. Работодателите, които срещат най-големи трудности при запълване на свободните позиции в световен план, са в Япония (81%), Бразилия (71%), България (51%), Австралия (50%), САЩ (49%), Индия (48%).

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 244Твоите работници уважават ли те?
223
0
 
4
 
! Отговори
аса преди 11 години
До номер 10За това, което искаш, 900 лева не са пари.
222
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Винаги ще има противоречие между чорбаджия и работник (служител). Колкото и да работиш все излиза че не си си изработил заплатата, а си изработил за коли за екскурзии, за екстри и т.н.
221
2
 
3
 
! Отговори
работодател-Банев преди 11 години
Уважаеми другари, как да дам по високи заплати на работниците. Всичко , което имам е от любимата партия БКП-БСП и на тях трябва да плащам. Видяхте, че който не им плаща го убиват. Другия голям проблем са жените. То не бяха фолкачийки то не беше чудо.
220
14
 
5
 
! Отговори
Работодател преди 11 години
Българските работници трябва да се научите да работите, а не само да ламтите за пари.
219
2
 
16
 
! Отговори
Ганчев преди 11 години
Добра е тенденцията....това ме радва наистина! Нека продължават в същия дух със заплати по-400-500 лева и ще дойде време , за тея пари няма да им давам да ми гледат и онзи плешивия... а да не говорим да му се порадват! Хахаха ***, време е да разберат че трябва да слезнат от мерцедесите и да помислят малко за хората дето им вадят парите! Дано все така да продължава и един ден от 200 кандидата за работа 199 да са само *** , ей тва им пожелавам на бизнеса в БГ!! Дано господ да ме чуе,,
218
0
 
7
 
! Отговори
Митко преди 11 години
До 232: Онбаши, я кажи един качествен работодател във Варна ?
217
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много ясно, че ще е така. Като търсят 25 годишни с две висши образования и 5 години стаж. Заплащането е излишно да се коментира.
216
0
 
13
 
! Отговори
феномен преди 11 години
И все по - трудно ще и намират. С тези ниски доходи и неуредена държава, това ще става все поо - трудно всички ще избягат навън.
215
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Надявам се в скоро време всички фирми да имат проблем с турсененто на персонал.Работатат се увеличи, в същото време заплатите бяха намалени с 20 % и персонала беше намален с 60 %.Сега като напусне някой и после 6 мес. търсят нов.Той поработи малко и си тръгне.Бягат младите в чужбина.Други пък идват напушени и не работят, респективно ги гонят.Тези, които работят пък срещат трудности, защото не са връзкари.Отделно връзкарите работят по-малко и друг трябва да им върши работата.Отделно навсякъде където съм работил в България (с българи) се краде.Това демотивира честният човек.Единствените, които не крадяха бяха чужденци.
214
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Алоуууууу журналистите я влезте в джобса да видите проблема на работодателите.Търсят се инженери с опит и езици за заплата 450.00лева бруто.Кой *** ви плати да пишете тея глупости.
213
2
 
12
 
! Отговори
georgi-arm.oficer преди 11 години
Невероятно е как уж големи фирми се оплакват ,че нямат кадри !!? А дори и едно евро не са инвестирали във развитие и образование на кадрите си .Логиката им е желязна.......огромни изисквания ,минимум заплаштане , а печалбата се изнася до цент навън! И очакват държавата да образова и профилира кадрите им ..........никаде го няма това.Е само в БГ щото не ни имат за хора ,а за лош "матрял" .........то май и Б.Б мисли така!
212
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако всеки им отказва да започне работа за 500лв рано или късно ще трябва да предложат 600.... или да затворят ...От друга страна, че в България куца подготовката на ИТ специалистите, които излизат от университите е слаба е така и винаги ще е така . Не може да изискват от някои да познава технология, която е в процес на разработка. Фирмите, които са на ниво търсят потенциал за развитие, а не изградени специалисти.За това преложилите ми под 1800лв видяха бързо моя гръб....
211
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами като искате квалифицирани кадри, предложете им заплати по минимум 3-4 хил. лв. бе, пишман-бизнесмени!? То само с пожелания и оправданието, че е "криза" не става...
210
1
 
17
 
! Отговори
Ахахаха преди 11 години
Трудно ще намират и чистачки скоро :) В момента в който ми каже заплата под 1500 лева, любезно им казвам `Довиждане` :)
209
5
 
21
 
! Отговори
Разочарован преди 11 години
Това са пълни глупости! Пълно е с безработни висши кадри, а от фирмите дори не си правят труда да прегледат автобиографиите и да дадат по-голям шанс на хората да се докажат! Моето лично мнение е, че нищо не става от България и който може, да се измъква в чужбина!
208
6
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
каквито работниците такива и работодателите :)и мен ми е кеф че е така, щото като бях студент не можех да ви трая свинщините в общежитията, вечните купони, данданията и повръщаното в коридорите :) чудите ли се как така жилище в българия струва колкото в германия? чудите ли се кой ги купува, от къде пари? е, ами има хора дето го могат. качествените работници, работещи при качествените работодатели. които вие дори не забелязвате, защото не *** жално и не вдигат медиен шум.
207
3
 
5
 
! Отговори
макето преди 11 години
инженер съм ама да пукна ако подфана тая работа по е арно да си кръкам насело
206
3
 
43
 
! Отговори
с. преди 11 години
Така наречените български "бизнесмени" са уникално проста сбирщина от *** без способност за мислене в перспектива!Най-ниската средна работна заплата не само в ЕС,но и на Балканите е в България!Имат изисквания за по 2 езика и не знам какво си плюс тотално себераздаване и предлагат заплати по 600-800 кинта!Това съчетано с малоумно робовладелско отношение!И като съвсем естествен отговор на това амбициозните,образовани и нормални хора желаещи нормален живот се изнесоха!И сега бизнеса реве!Смех!
205
0
 
13
 
! Отговори
Kireto преди 11 години
Сега се сетих, като прочетох един коментар по-надолу (70). Колега, с който учехме заедно в ТУ, остана преподавател, гл. асистент е мисля вече по специалните предмети (3-4 курс). Това предполага минати вече няколко математики. Та ми казваше как обяснявал на студентите, като смятат протоколите, че в израза (3+5)*8, първо трябва да се съберат числата в скобите... NOMENT

Спонсорирани публикации